Legea care impunea testarea antidrog a minorilor, fără acordul părinților, respinsă în Senat

Data:

Un nou proiect de lege inițiat de mai mulți deputați din PSD, printre care și Marcel Ciolacu, și care impunea testarea inopinată a elevilor și studenților cu scopul identificării consumului de droguri a fost respinsă miercuri de Senat.

Totuși, votul nu este final, proiectul urmând a fi dezbătut și în Camera Deputaților, care poate schimba decizia.

Ce se întâmplă dacă proiectul este aprobat

Dacă proiectul de lege ar fi aprobat, orice elev, indiferent de vârstă, ar fi obligat să se supună unui test inopinat antidrog chiar în cadrul școlii sau liceului unde învață. Examinarea ar urma să fie făcută în mod non-invaziv de către poliție, cu colaborarea unui psiholog din cadrul unităţii de învăţământ, al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.

Părinții sau tutorele legal al minorului ar urma să fie înștiințat abia după efectuarea controlului și doar dacă rezultatul testului este unul pozitiv. Persoanele responsabile de elevul în cauză ar trebui să dea un acord pentru prelevarea de probe biologice.

De ce vrea PSD aceste controale

În expunerea de motive, Marcel Ciolacu împreună cu colegii săi din PSD susțin că o astfel de măsură este necesară deoarece folosirea drogurilor în școli este un fenomen care a luat amploare. Mai mult, inițiatorii spun că numărul de persoanelor din școli, licee, universități, baruri și cluburi care consumă substanțe psihoactive a crescut considerabil în ultima vreme.

Citește și: Vor Ciucă și Bode să-i bage la închisoare pe protestatari? Închisoare pentru „tulburarea liniștii publice”, un proiect periculos

Prin urmare, deputații PSD care au creat acest plan de lege vor constituirea unui plan de măsuri pentru stoparea fenomenului în zonele de risc menționate anterior. Dacă acest proiect ar intra în vigoare, controalele inopinate asupra elevilor, fără acordul părinților, ar deveni legale.

Proiectul a fost înregistrat la Senat încă din data de 27 septembrie 2022 și a fost suspus la vot în ședința de miercuri, după ce a primit mai multe avize negative de la comisile de specialitate pe la care a trecut.

Doar Consiliul Legislativ avizase favorabil propunerea în de 21 noiembrie 2022, dar cu câteva observații.

Citește și: Cine este artistul cu cel mai mare tarif din România. Lista de prețuri pentru un concert

O obligație care ar face mai mult rău. Opiniile PNL și AUR

În cadrul dezbaterii de azi, senatorul PNL Niculescu Țâgârlaș a afirmat că „în România constatăm o chestie extrem de gravă. O situație dramatică în care consumul de droguri a crescut într-un mod necontrolabil.

De asemenea, mai avem o problemă deosebit de gravă. Consumul de droguri a pătruns masiv în școala românească, iar vârsta consumatorului a scăzut, ajungând să avem cazuri de copii la 13-14 ani care se droghează. (…)

Citește și: Un liceu din județul Botoșani, reabilitat cu 10 milioane de euro, stă închis

Consumul nu este condamnabil din punct de vedere penal, ci detenția și traficul. DIICOT trebuie să oprească traficanții. Traficanții sunt principalul pion care trebuie eliminat de pe această tabla de șah pe care ne jucăm cu siguranța și viitorul națiunii noastre.

În altă ordine de idei, așa putem și noi, ca legiuitor, să înăsprim măsurile. Am făcut-o în sesiunea trecută mărind limitele pedepselor, respectiv limitele speciale ale infracțiunii de trafic de droguri.

Din punctul meu de vedere, a intra în școala românească cu bocancii, a intra mascații în școala românească și a avea chipurile o prezumție de vinovăție a elevului român nu este corectă și nu trebuie să abordăm lucrurile așa.

Consumatorul de droguri trebuie privit ca pe o victimă, nu ca pe un călău. El nu este principala țintă. Ținta sunt traficanții de droguri”, a declarat Niculescu Țâgârlaș în cadrul ședinței din Senat de astăzi.

Și AUR s-a opus inițiativei. „Acest proiect merită să fie respins din cel puțin două puncte de vedere.

Mai întâi, jargonul în care este redactat este vag și ambiguu. Se vorbește de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Ce înseamnă produse susceptibile de a avea? Deci sunt bănuite că ar putea să aibă, dar nu au fost dovedite.

Apoi avem de a face cu substanțe psihoactive. Păi dacă este să luăm toate medicamentele care au efecte secundare asupra psihicului nostru ar trebui să eliminăm foarte multe medicamente cu efecte psihoactive.

Ce înseamnă asta? Că într-un proiect de lege bun și pertinent trebuie să facă o listă de substanțe psihoactive care au un efect dăunător asupra psihicului.

Al doilea argument. În această lege se prevăd niște sancțiuni foarte aspre împotriva minorilor între 14 și 18 ani. Cred că există și alte cale de a preveni acest consum catastrofal și anume printr-o profilaxie directă în care copilului îi se spune în mod franc, fără retorică patetică, că dacă continuă să ia droguri se va transforma într-o epavă și într-o legumă în câțiva ani de zile.

Prin urmare, AUR va vota pentru raportul de respingere a acestui proiect”, a afirmat senatorul AUR, Sorin Lavric.

USR și parlamentarii REPER au votat pentru respingere

„Îmi amintesc că sesiunea trecută am avut o lege în plenul Senatului, care a fost votată de aproape toată lumea, mai puțin cei doi senatori neafiliați, membrii REPER, și anume o lege din care se scotea amenda din dreptul consumatorului. Cu alte cuvinte erau pedepsiți penal, direct cu închisoarea, lucru pe care noi l-am semnalat atunci că este complet greșit.

Eu mă bucur foarte tare că s-a înțeles că un consumator trebuie ajutat prin prevenție și prin metode prin care el poate scăpa de această dependență și nu prin pedepse”, a susținut senatorul neafiliat Cosmin Poteraș.

Senatorul USR Simona Spătaru a precizat că în comisiile comune ale Parlamentului a fost adoptat acest raport de respingere a proiectului.

„Discutăm de o propunere legislativă retrogradă. O propunere legislativă care deși se referă la un flagel, în cunoaștem cu toții și pentru care ar trebui să găsim sistematic o soluție corectă, arată cu degetul și pune ștampilă pe copii.

Se așteaptă ca cei care trebuie să rezolve o astfel de problemă să fie părinții care să accepte ca ai lor copii să fie testați în școală. Nu în prezența lor și, încă odată spun, în unitățile de învățământ. Nu am găsit, în afară de poziția PSD, nu a fost o altă poziție care să justifice o astfel de necesitate sau cum ar putea o astfel de propunere să fie reparată.

Da, nu trebuie să mai băgăm această problemă gravă sub preș. Ea există. Copii noștri sunt afectați, dar nu mergem la școală, nu testăm cu poliția și spunem că am rezolvat ceva”, a declarat Elena Spătaru.

Citește și: Nu, nu au venit extratereștri. Încă. Ce sunt obiectele zburătoare dobârâte în SUA și Canada

PSD susține proiectul, dar a votat pentru respingerea lui

Senatorul Liliana Sbîrnea a apărat proiectul de lege, afirmând că se bucură că măcar a dat naștere la atâtea dezbateri.

„M-aș fi bucurat și mai mult dacă cei care astăzi critică vehement și ar fi venit cu niște amendamente și am fi putut cumva cu toții să scoatem o inițiativă bună.

Nu s-a dorit să se intre cu bocancii în școală prin amendamentele care au fost formulate la Comisia de Sănătate s-a dorit recoltarea de pe suprafețe sau din apele reziduale, astfel încât să nu perturbăm activitatea didactică, nici să nu stresăm elevul și nici cadrele didactice.

Să sperăm totuși că reușim să găsim calea prin care părinții să fie convinși că-și trimit copiii în niște școli sigure” a menționat senatarea.

Totuși, când s-a supus la vot respingerea proiectului de lege, din cei 93 de senatori prezenți, 90 votat pentru. Prin urmare, inclusiv senatori PSD au votat pentru neadoptarea legii.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alte cinci terenuri din stațiunea Mamaia urmează să fie vândute de Primăria Constanța | Info Sud-Est

Primăria Constanța vrea să vândă alte cinci terenuri din...

Instanța a respins contestația împotriva candidaturii lui Piedone la Primăria Capitalei

Contestația împotriva candidaturii lui Cristian Popescu Piedone la Primăria...