Vor Ciucă și Bode să-i bage la închisoare pe protestatari? Închisoare pentru „tulburarea liniștii publice”, un proiect periculos

Data:

Un nou proiect de lege depus de premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne Lucian Bode vizează modificări ale Codului Penal care au speriat societatea civilă: pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru ce care comit fapte de ultraj sau deranjează ordinea și liniștea publică. Până acum, aceștia plăteau doar o amendă.

Prevederea controversată este cea prin care pedeapsa se mărește de la 2 la 7 ani de închisoare „dacă fapta este săvârșită de două sau mai multe persoane împreună“.

Îngrijorarea privind adevăratul scop al acestei modificări a fost amplificată chiar de către anunțul făcut de Lucian Bode pe pagina sa de Facebook.

„Am depus astăzi la Senat, împreună cu dl. prim-ministru Nicolae Ciucă, o inițiativă legislativă de modificare a Codului Penal. Noile modificări incriminează mai ferm infracțiunile cu un puternic impact emoțional și social și sporesc gradul de protecție și siguranță pentru cetățean”.

Citește și Lege cu dedicație pentru fiica lui Daea. Vânarea cormoranilor, prelungită tot timpul anului

„Am făcut modificări și am schimbat abordarea în ceea ce privește fapta de tulburare a ordinii și liniștii publice pentru care am majorat limitele pedepsei cu închisoarea de la 1 an la 5 ani și am introdus elemente agravante care justifică creșterea limitelor pedepsei cu închisoarea între 2 și 7 ani”, a scris Lucian Bode.

Ministrul de Interne a mai explicat că statul trebuie să ia măsuri mai serioase pentru cei care săvârșesc fapte de ultraj. Din acest motiv, proiectul prevede eliminarea plății unei amenzi pentru această infracțiune.

Citește și: 272.000 de lei/an, indemnizație de revoluționar, pentru prefectul acuzat că face jocurilor imobiliarilor

„Nu în ultimul rând, am eliminat posibilitatea amenzii ca sancțiune în cazul infracțiunilor de ultraj și ultraj judiciar și am prevăzut pedeapsa cu închisoarea.

Trebuie să fim mai fermi și în aceste cazuri pentru că vorbim despre fapte comise chiar împotriva celor care își exercită atribuțiile de serviciu în vederea impunerii respectării legii, pentru protejarea victimelor sau care asigură menținerea unui climat normal de conviețuire”.

Este această modificare periculoasă sau necesară? Răspund experții

Avocatul Cristian Ene a explicat pentru PRESShub ce înseamnă modificările pe care le prevede noul proiect de lege. Acesta consideră că, la acest moment, nu există atât de multe cazuri de ultraj pentru a schimba legea actuală.

„Consider că la acest moment nu există suficiente cauze care să fie transformate într-un flagel la nivelul societății, din punct de vedere al infracțiunii de ultraj.

Tocmai de aceea, doar dacă se simțea nevoia de creștere a unei sancțiuni din punct de vedere al pedepsei pentru cei care săvârșesc infracțiunea de ultraj în urma apariției unui flagel la nivel social, atunci s-ar fi impus modificarea registrului legal.

Avocatul a mai explicat pentru PRESShub la ce se referă mai exact sintagma „deranjarea liniștii publice”.

„Vorbim de existența infracțiunii în sine, reglementată în Codul Penal și anume atunci când disturbi ordinea și liniștea publică printr-un comportament violent, astfel încât mediul social este alterat, atunci se poate constata existența unor fapte care se pot încadra în această infracțiune”.

Cristian Ene a menționat că și în cazul acestei infracțiuni, ar trebui să existe un temei solid pentru a modifica prevederile actuale ale legii. Prin urmare, ar trebui văzut dacă în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de deranj al ordinii și liniștii publice care să justifice noul proiect de lege.

„Trebuie să avem o statistică prin care să se arată că în ultimii ani s-a înregistrat o creștere simțitoare a acestor comportamente de natură penală.”

Avocatul a explicat dacă noua lege s-ar putea aplica și în cazul persoanelor care ies să protesteze în stradă.

„Persoanele care organizează proteste, în mod legal, nu sunt subiectul infracțiunii de tulburare a oridinei și liniștii publice.”

Protestul ONG-urilor

9 ONG-uri susțin totuși că proiectul de lege înaintat de premierul Nicolae Ciucă și de ministrul Lucian Bode încalcă mai multe drepturi ale omului. Aceștia și-au exprimat nemulțumire într-o scrisoare deschisă.

„Ne opunem ferm acestei propuneri, pentru că ar introduse sancțiuni disproporționate, de natură a restricționa abuziv libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare.

Să ne imaginăm următoarea situație: un grup de cetățeni enervați se strâng în fața Guvernului și urlă în gura mare: «Jos! Huo! La pușcărie, mafioților! Ciucă anchetat! Bode e un hoț!» și altele asemenea, lucruri ce se strigă de obicei la un protest.

Analiza autorităților:

– urlă, deci tulbură liniștea publică;

– amenință cu pușcăria și aduc atingeri grave demnității cetățenilor Ciucă și Bode;

– sunt doi sau mai mulți.

Concluzia: închisoare de la 2 la 7 ani”, scrie în textul semnat de cele 9 organizații non-guvernamentale.

În aceeași scrisoare, semnatarii susțin că cei de la PNL încearcă un demers similar cu cel făcut de PSD în urmă cu aproximativ 5 ani.

„Din această propunere, atrage atenția intenția de a modifica Art. 371 din Codul Penal, cu privire la tulburarea ordinii publice. Același demers a fost încercat și în 2017, inițiator atunci fiind PSD. Punem în oglindă forma actuală a articolului, modificarea propusă de PNL, dar și modificarea propusă de PSD în 2017, prin vocea doamnei Carmen Dan (la acea vreme ministru de interne, ca și dl. Bode)”, se arată în scrisoare.

„Nu cred că este necesară înăsprirea legii”

Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică, a prezentat pentru PRESShub un punct de vedere asemănător cu cel al ONG-urilor.

„Nu cred că este necesară înăsprirea legii pentru cei care tulbură ordinea și liniștea publică. Cred că prevederile actuale sunt mai mult decât suficiente și, în același timp, așa cum sunt formulate, lasă la latitudinea judecătorului o marjă de manevră destul de mare încât să aprecieze tipul de pedeapsă.

Pentru o faptă minoră de tulburare a liniștii publice poate să aplice o amendă, iar pentru lucrurile mai grave are o plajă de până la 5 ani de închisoare, deci mai mult decât suficient”.

Ovidiu Voicu a explicat că, din punctul lui de vedere, chestiunea ordinii publice este reglementată suficient în Codul Penal, ca dovadă stă faptul că în România nu există cazuri grave de tulburare a liniștii publice care să fi fost pedepsită.

Acesta consideră că noul proiect de lege încalcă indirect alte drepturi.

„Proiectul depus de domnul Bode și Ciucă modifică mai multe articole din Codul Penal, la toate înăsprind pedepsele. Însă cele care ridică probleme sunt cele legate de tulburarea ordinii publice și ultraj, dar în special legat de ordinea publică.

Acolo inițiatorii introduc niște situații agravante care se pot aplica în cazul protestelor de exemplu. La proteste se vorbește mai dur, acesta este adevărul, se trigă: «Hoții!, Ticăloșii!». Plin aplicarea acestor articole din proiectul de lege s-ar putea pedepsi acest fapt cu între 2 și 7 ani de închisoare”.

Citește și: Lech Walesa, liderul sindicatului anticomunist Solidaritatea: „Trebuie să trăim în prietenie cu rușii, dar să îi facem să înțeleagă ceea ce este just”

O prevedere care vrea să omoare protestele

Președintele USR Cătălin Drulă a criticat pe rețelele de socializare, proiectul depus de premierul Ciucă și de ministrul Bode. Acesta i-a ironizat pe primul ministru și pe ministrul de interne spunând că sunt „plagiatori”.

„Doi plagiatori dovediți depun un proiect de modificare a Codului Penal. Scopul? Să bage la închisoare pe oricine îndrăznește să critice furtul și dezastrul guvernării PNL”.

Acesta a comentat asupra noilor prevederi din propunerea de lege spunând că: „dacă vă nimeriți prin Piața Victoriei «două sau mai multe persoane împreună» și «tulburați ordinea și liniștea publică» scandând lucruri care deranjează guvernanții, pac!, direct închisoare 2-7 ani”.

Copreședintele REPER Ramona Strugariu a precizat că „înţelege preocuparea pentru liniştea publică. Dar sunt, în practică, foarte multe situații în care clanuri interlope, cu lupte de stradă, cluburi sau organizatori de petreceri private (unele s-au desfăşurat în plină pandemie) au tulburat liniştea.”

Însă Ramona Stugariu a vorbit și despre cum ar putea fi afectați tinerii dacă această lege ar intra în vigoare.

„Nu înţeleg însă cum, într-un stat democratic şi european, nişte tineri care socializează şi ascultă muzică într-un parc, sau care protestează spontan, ar putea risca să ajungă direct la închisoare. Nu înțeleg de ce va trebui să păşim la proteste pe vârfuri, de teama unui dosar penal.”

În finalul postării, europarlamentarul le cere colegilor din Parlamentul României să nu susțină în nicio formă un astfel de proiect. Aceasta crede că proiectul ar trebui să fie retras „pentru că este umilitor pentru România, anti-democratic şi împotriva standardelor europene de protecție a drepturilor şi libertăților fundamentale.”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Premieră la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad: alegeri de rector în 2 tururi

Premieră la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, care permite...

Franța s-ar putea ciocni direct cu Rusia dacă frontul ucrainean se prăbușește

Franța s-ar putea ciocni direct cu Rusia dacă frontul...

Ce spune Comisia Europeană despre candidatura Ramonei Chiriac pe listele PSD-PNL pentru europarlamentare

Ce spune Comisia Europeană despre candidatura Ramonei Chiriac, șefa...

Înșelăciune prin metoda „spoofing”

Înșelăciune prin metoda „spoofing”, anchetată de Poliția Română, care...