„Loverboy” loveşte din nou! Încă o reţea de prostituţie a fost destructurată

Data:

Polițiștii structurilor de combatere a criminalității organizate din Pitești, Buzău și Dâmbovița, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– S.T. Pitești, au efectuat 11 percheziții domiciliare.

Acestea s-au desfăşurat în județele Dâmbovița și Buzău, într-o cauză vizând constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și proxenetism.

Simultan, pe teritoriul Marii Britanii, au fost efectuate 7 percheziții domiciliare, precum și audieri de persoane, cu privire la activitatea aceluiași grup infracțional.

Percheziţiile au fost efectuate în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă încheiat prin intermediul EUROJUST.

14 persoane suspecte de proxenetism!

În cadrul acțiunii comune desfășurate simultan pe teritoriul României și Marii Britanii, au fost identificate 14 persoane despre care există suspiciunea că ar fi implicate în desfășurarea activităților infracționale. De asemenea au fost și 4 persoane vătămate.

În cauză s-a reținut că, în perioada 2019 – martie 2022, membrii grupului infracțional organizat ar fi recrutat, utilizând metoda „loverboy”, mai multe persoane vătămate.

Acele persoane vizate erau cu posibilități materiale precare sau din familii destrămate. 

Ulterior, le-ar fi transportat în afara țării, cu scopul de a le exploata sexual, pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Femeile erau terorizate pentru a fi exploatate!

„Odată ajunse în țările de destinație, persoanele vătămate ar fi fost determinate să practice prostituția.

În măsura în care refuzau să continuie activitatea, ar fi fost lovite și amenințate, creându-li-se, astfel, o stare de temere, pentru a le exploata.

Sumele de bani obținute din exploatarea persoanelor vătămate ar fi fost, ulterior, însușite de membrii grupului infracțional organizat și investite în imobile, autoturisme și diverse alte bunuri și activități”, precizează comisarii DIICOT.

Citește și: VIDEO Copiii abuzați sexual, traumatizați de un sistem înțepenit în trecut, care-i examinează pe „fierătanii” de acum 50 de ani

La acţiune au participat şi analişti EUROPOL

Cercetările cu privire la activitatea grupului infracțional organizat au fost demarate în cursul anului 2021 și au beneficiat de sprijinul EUROJUST.

A fost constituită o echipă comună de anchetă și a fost organizat un centru de coordonare, pentru ziua comună de acțiune.

Acțiunea comună a beneficiat de sprijinul analiștilor din cadrul EUROPOL, care a asigurat și schimbul de informații.

EMPACT luptă împotriva criminalității organizate

„Întreaga activitate de cooperare investigativă internațională s-a făcut prin intermediul EMPACT (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats).

Ciclul de politici europene EMPACT are ca prioritate lupta împotriva criminalității organizate.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române”, spun cei din cadrul EMPACT.

Cum s-a derulat acţiunea

Activitatea de supraveghere a membrilor grupului infracţional a fost supravegheată de cadre  ale DIICOT care, după ce şi-au documentat întreaga activitate, au descins la locuinţele celor care practicau activităţile de proxenetism.

“Am supravegheat această grupare infracţională, am identificat victimele, dar şi proxeneţii, aşadar, aveam atât victimele cât şi agresorii. Am dispus să descindem la momentul când aveam datele necesare pentru a putea să ne susţinem acuzaţiile. Adstfel că, am reuşit să îi trimitem în arrest pentru 30 de zile, iar după, instanţa a decis ca proxeneţii sa îşi petreacă o perioadă în penitenciar”, spune unul A.M unul dintre comisarii DIICOT.

O victimă vorbeşte!

„Sunt victimă a lor! Da! Am fost obligată să nă prostituez. Nu am ştiu în ce belea mă bag. El, iubitul meu, a spus să mă prostituez, pentru noi, era ca şi cum eu munceam la orice loc de muncă, trăiam amândoi din asta. După o vreme, nu a mai vrut bani puţini, adică câteva sute de euro, ci vroia mulţi, dacă nu îi făceam era agresiv, aşa că, începuse să mă bată.

Am ajuns în situaţia în care, ceream ajutor oricărui client. A fost groaznic, însă Dumnezeu m-a ajutat, am scăpat, pentru că, am luat legătura cu o rudă din ţara care, a luat la rândul ei legătura cu cei de la DIICOT, ei nu ştiu ce au făcut, cert este că am ajuns în cele din urmă acasă, sunt o femeie care a scăpat din ghearele proxeneţilor!”, spune Alina P., una dintre victime.

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


Articol publicat în Campania Națională de Conștientizare în privința Traficului de Persoane, derulată de Freedom House România în cadrul proiectului Stop-AT.

STOP AT
spot_imgspot_img
Atena Jilavu
Atena Jilavu
Atena Jilavu este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Din 2012 este jurnalist la Ziarul din Muscel și corespondent zonal la câteva publicații din județul Argeș, fiind Licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: Până acum o săptămână eram un om respectat

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: „până acum o săptămână eram...

Noi achiziții pentru creșterea securității României | Monitorul de Cluj

Noi achiziții pentru creșterea securității României, în contextul creșterii...