Made in Ardeal. Cele mai inovative trei proiecte europene din Transilvania de Nord

Data:

Proteze medicale avansate, utilaje industriale complexe, dar și prima fabrică de automobile electrice, toate cu bani europeni: cele mai relevante proiecte cu finanțare europeană din Regiunea Nord-Vest au fost premiate luna trecută la Cluj-Napoca, în cadrul unei gale organizate de Agenția de Dezvoltare Nord-Vest. Venite din Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, au fost premiate, printre altele, cele mai inovatoare proiecte din sectorul privat, cele mai valoroase proiecte de revitalizare a patrimoniului, cele mai mari proiecte publice, cele mai harnice instituții publice șamd, toate contractate prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Number One: Proteze medicale avansate

  • Beneficiar: SC Theranova Protezare SRL
  • Proiect: Dezvoltarea unei linii moderne de producție pentru fabricarea, în premieră în România, de dispozitive de înaltă calitate pentru protezare stomii
  • Valoarea totală a investiției: 11.484.678,20 lei

Cel mai inovativ proiect din toată regiunea de Nord-Vest a fost considerat cel depus spre finanțare de o firmă din Oradea, Theranova Protezare SRL, condusă de un antreprenor sudafrican stabilit în România, Jaco du Plessis. El conduce de multă vreme un centru de protezare unic în România, de ajutorul căruia au beneficiat peste 10.000 de persoane, protezele realizate până acum fiind destinate în special persoanelor fără mâini sau picioare.

Cu ajutorul fondurilor europene, activitatea centrului de protezare se va diversifica, urmând ca la Oradea să fie produse primele dispozitive din România pentru protezare stomii. Este vorba de pungile speciale pe care le folosesc persoanele care au suferit o colostomie (deschidere artificială a colonului, pentru a crea un anus artificial). „Va fi prima linie tehnologică din România care va produce astfel de proteze”, a spus Jaco du Plessis, după primirea diplomei. El și-a cerut scuze că vorbește românește cu accent, dată fiind originea sa, dar a ținut să sublinieze că este un cetățean român „oficial și mândru”.

Utilaje industriale pentru vizionari

  • Beneficiar: SC Fort Engineering SRL
  • Proiect: Susținerea inovării și fabricării de utilaje industriale românești
  • Valoarea totală a investiției: 5.651.924,13 lei

Pe locul al doilea s-a situat un proiect din Cluj-Napoca, al firmei SC Fort Engineering SRL, care proiectează utilaje complexe și care, cu ajutorul fondurilor europene, va cumpăra două echipamente sofisticate de frezat, respectiv strunjit. Fiecare dispozitiv are cinci axe, ca să poată interveni asupra metalului, la fel cum o mână apucă un obiect, explică pe înțelesul tuturor administratorul firmei, Vladimir Pop. Cu ajutorul celor două dispozitive, beneficiarul va putea fabrica utilaje industriale de cea mai mare complexitate.

„Să zicem că mâine vine Elon Musk la Cluj ca să realizeze un tren subteran de mare viteză, de tip hyperloop, și are nevoie de cineva care să construiască un utilaj cu care să sape tunelul. Ei, după ce achiziționăm echipamentele de pe proiectul european, noi vom putea realiza utilajul acela, de la proiect până la livrare”, a explicat Vladimir Pop, administratorul firmei.

Până acum, compania clujeană se ocupa doar de proiectare, dar prin acest proiect va putea și fabrica ceea ce proiectează.

„Vin clienții și ne comandă de la utilaje tipografice la mașini de împachetat șervețele. Știm să facem proiectul, dar ne-am dat seama că în România, de multe ori, nu avem unde să-l comandăm spre execuție, pentru că nu există capacități suficiente de producție a unor astfel de utilaje industriale complexe. Așa că vom achiziționa prin proiect cele două echipamente și vom putea să producem chiar noi”, arată Vladimir Pop.

Prima fabrică de automobile electrice din România

  • Beneficiar: SC RMG Casual SRL
  • Proiect: Înființare linie de producție automobile electrice
  • Valoarea totală a investiției: 5.651.370,74 lei

Podiumul celor mai inovatoare proiecte din Nord-Vest este încheiat de o firmă din Baia Mare, RMG Casual SRL, care va înființa o linie de asamblare de automobile electrice, prima din România. Nu este vorba de bolizi de lux ca Tesla, ci de așa numite „cvadricicluri grele”, mașinuțe ușoare, de oraș, cu autonomie limitată. Sunt omologate și câteva circulă deja în Baia Mare și Cluj.

Linia de asamblare va fi deschisă la Baia Mare, spune managerul firmei, Gheorghe Mureșan. Se vor produce trei tipuri de vehicule: cu două locuri, cu patru locuri și o utilitară. În varianta cea mai accesibilă ca preț, vehiculele vor avea o autonomie de circa 100 km și o viteză maximă de 75-85 km/h. Utilitara va putea transporta o tonă și va avea o autonomie de 150 km. Prețurile vor fi între 13.000 și 15.000 de euro, din care cam jumătate de preț este subvenționat, spune managerul firmei care a câștigat proiectul, Gheorghe Mureșan.

„Vor avea două cabluri, să poate fi încărcate și la prize normale și la stații de încărcare speciale. La o priză normală, mașina stă la încărcat o noapte și apoi poate fi utilizată”, spune Mureșan.

Fabrica se va baza pe piese din import, cel puțin în prima fază, și va începe producția în februarie anul viitor. Capacitatea maximă va fi de zece autovehicule pe zi.


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Transilvania Reporter în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Bogdan Stanciu
Bogdan Stanciuhttp://transilvaniareporter.ro
Bogdan Stanciu este jurnalist din 1995. A fost editor regional, pentru Evenimentul zilei, și redactor-șef adjunct regional, pentru Adevărul Holding. Din 2013 scrie la revista Sinteza și la săptămânalul Transilvania Reporter. În 2017 a fost premiat de Reprezentanța Comisiei Europene în România pentru articolele cu tematică europeană realizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Primăria Galați a împrumutat în ultimii 2 ani 150 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor europene

Consilierii locali ai municipiului Galați au aprobat, într-o ședință...

EXCLUSIV Un proiect de 113 milioane de lei, pentru comunitățile sărace, boicotat de birocrație

Un proiect „mamut”, care viza combaterea sărăciei și a...