MAE reziliază contractul de închiriere, de 6.500 de lire pe lună, pentru locuința directoarei ICR Londra

Data:

spot_img

Contractul de închierere, de 6.500 de lire pe lună, încheiat de ICR Londra pentru locuința directoarei instituției, în condițiile în care aceasta dispunea de un apartament gratuit, va fi reziliat, a anunțat Ministerul de Externe într-un comunicat de presă.

Decizia a fost luată după ce ministrul Bogdan Aurescu a dispus verificarea de urgență a condițiilor în care a fost încheiat de către Institutul Cultural Român de la Londra contractul de închiriere a reședinței pentru directorui.

„De asemenea, ministrul a dispus rezilierea în perioada imediat următoare a contractului de închiriere în cauză, urmând ca reședința Directorului ICR Londra să fie stabilită în incinta sediului Institutului, de la adresa 1st Belgrave Square.

Bogdan Aurescu a anunțat că a dispus verificarea situației tuturor contractelor similare, precum și demersuri de revizuire/modernizare a procedurilor utilizate pentru încheierea acestui tip de contract”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Libertatea a dezvăluit că actrița Catina Nistor, directorul actual al ICR Londra, a refuzat să locuiască în apartamentul gratuit în care au locuit toți predecesorii ei, din 2006 și până recent. A cerut să fie mutată într-o locuință pentru care statul român plătește acum 6.5000 de lire pe lună.

Publicația menționa că Ministerul de Externe i-a aprobat închirierea unui apartament în centrul capitalei londoneze, în apropiere de Harrods, un celebru magazin londonez, iar „în acest timp, apartamentul în care au stat până acum toți directorii ICR este gol. În opinia mea, acesta este un abuz împotriva intereselor publice al MAE”, a declarat pentru Libertatea un angajat al ICR.

Citește și: România plătește 6.500 de lire pentru directoarea ICR Londra, care n-a vrut să stea într-un apartament gratuit

Ce a găsit ancheta

Ministerul a transmis că verificarea a relevat faptul că spațiul de locuit cu statut de reședință al directorilor institutelor culturale românești din străinătate, ca șefi de misiune, cuprinde, conform uzanțelor diplomatice și protocolare, un număr de camere de odihnă stabilit prin raportare la situația familială (în funcție de numărul de membri ai familiei care însoțesc la post șeful de misiune), o cameră de zi, un spațiu de lucru și un spațiu de reprezentare, primire și protocol, unde titularul spațiului desfășoară activități profesionale de reprezentare.

De asemenea, se urmărește ca reședința să fie amplasată într-o zonă adecvată, ușor accesibilă și sigură din punct de vedere al protecției personalului.

„Având în vedere că, potrivit informărilor trimise de ICR Londra, la momentul preluării postului de către Directorul ICR Londra nu au fost identificate spații disponibile în incinta imobilului de la adresa 1st Belgrave Square care să poată fi utilizate ca spațiu de locuit cu statut de reședință a șefului institutului, ICR Londra a procedat la prospectarea pieței și identificarea unui spațiu care să corespundă criteriilor anterior menționate.

Aprecierea cu privire la oportunitatea, dimensiunea și decența spațiului ales ca reședință aparține în exclusivitate Directorului ICR Londra, acesta exercitând calitatea de ordonator principal de credite pentru activitățile și funcționarea Institutului.

Decizia cu privire la alegerea unui spațiu cu scop de reședință a directorilor ICR nu implică în nicio etapă conducerea MAE; evaluarea și identificarea acestor spații aparține unor comisii desemnate la nivelul fiecărui institut cultural românesc din străinătate de către directorii institutelor, verificarea îndeplinirii procedurii legale revenind structurilor de specialitate din MAE”, a menționat MAE.

Citește și: Firul roșu care leagă traficanții români din Kosovo, cocaina găsită accidental în Delta Dunării și atentatul din Arad

Directoarea se mută înapoi de îndată ce se eliberează spațiul

Spațiile din incinta imobilului de la adresa 1st Belgrave Square, atât la data încheierii contractului de închiriere pentru spațiul cu statut de reședință al directorului ICR Londra, cât și în prezent, au fost și sunt utilizate pentru: desfășurarea activității ICR Londra; desfășurarea unor activități ale fostei Secții Consulare din cadrul Ambasadei României la Londra (în prezent, ale Consulatului General recent creat); spații de locuit pentru personalul misiunii și spații de locuit ocazional pentru cazarea temporară a persoanelor care desfășoară activități cu caracter cultural conform programelor și proiectelor culturale ale ICR Londra, conform Ministerului de Externe.

„În ceea ce privește redimensionarea activității consulare în capitala Regatului Unit, la nivelul MAE sunt efectuate demersuri de operaționalizare a noului Consulat General vizând oferirea tuturor serviciilor consulare într-un singur spațiu adecvat pentru desfășurarea activității oficiului consular, astfel încât serviciile consulare să fie acordate în cele mai bune condiții.

Pe cale de consecință, mutarea reședinței directorului ICR Londra la sediul ICR Londra poate avea loc, inclusiv având în vedere perspectiva eliberării în perioada următoare a spațiilor din sediul său din 1st Belgrave Square în care actualmente se desfășoară activități ale Consulatului General”, arată comunicatul MAE.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici...