Vineri dimineață, 28 aprilie, Zinaida Gromic aștepta cu nerăbdare pe treptele Școlii Gimnaziale „Ion Pillat” din Pitești. Înăuntru, elevii pregătiți de ea susțineau examenul din faza națională a Olimpiadei de Limbă Rusă Modernă. Peste două săptămâni va merge din nou: de data aceasta, cu elevii din comunitățile din lipoveni, care vorbesc rusa ca limbă maternă.
Însă la Iași, pe Zinaida Gromic o așteaptă alți elevi, copii și adulți, cărora le predă limba română în ucraineană și rusă. Sunt refugiații ucraineni stabiliți în Moldova, în special în regiunea Iașului, care au cerut ajutorul inițial Inspectoratului Școlar Județean Iași: voiau ca ei și copiii lor să învețe limba română. Iar căutarea unui profesor a fost anevoioasă, fiindcă niciunul dintre cursanți nu știe engleză sau franceză, deci predarea trebuia să se facă în limba lor maternă sau în limba-soră – rusa.
Zinaida Gromic a și spus de la început că războiul rămâne pe hol și nu intră în sala sa de clasă, fiindcă stârnește prea multe dureri în rândul refugiaților. Pe de o parte este distrugerea caselor și familiilor acestora, pe de alta este ruperea definitivă de rudele pe care mulți le au în continuare în Rusia. Războiul a destrămat, crede profesoara, familiile în mai multe feluri decât ne putem imagina.
Continuarea în Ziaruldeiasi.ro
Citește și: Cum se simte economia dincolo de propaganda guvernului. Mărturii de la antreprenori
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: ziaruldeiasi.ro)