Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut marți după-amiază un briefing de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate având ca subiect incidentele din regiunea transnistreană și evoluția situației de securitate din regiune.
Maia Sandu a declarat că ceea ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor.
„Vă amintesc că, pe durata mai multor săptămâni, în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale. Au urmat exploziile de ieri de la sediul așa-numitului „mgb” transnistrean, incidentul de pe aerodromul din Tiraspol și explozia de la nodul de radiocomunicații din Mayak.
Autoritățile Republicii Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Analizele noastre, la această oră, arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova. Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară. Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean”, a declarat Maia Sandu.
Președinta Republicii Moldova a subliniat că tensiunile din Transnistria se întâmplă pe teritoriul necontrolat de facto de către autoritățile de la Chișinău, dar un teritoriu al Republicii Moldova, în care locuiesc cetățeni moldoveni.
“Pacea, apărarea vieții și bunăstării cetățenilor este prioritatea noastră. Republica Moldova nu planifică și nu desfășoară o blocare a regiunii transnistrene. Rămânem deschiși să continuăm dialogul pentru soluționarea conflictului din regiune într-un mod pașnic, negociat pe cale diplomatică, care va oferi oamenilor din Moldova, inclusiv celor din regiunea transnistreană, șansa la o viață pașnică și prosperă”, a susținut Maia Sandu.
Recomandările Consiliului Suprem de Securitate pentru instituțiile publice în contextul tensiunilor din Transnistria
– Creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate;
– Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră;
– Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică;
– Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.