Maia Sandu: Pentru Moldova integrarea europeană este, înainte de toate, un proiect de reformare internă a țării

Data:

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a adresat miercuri eurodeputaților cu privire la războiul din Ucraina și consecințele acestuia.

Maia Sandu a făcut apel la țările UE să susțină aspirațiile europene ale țării sale și a subliniat modul în care invazia de către Rusia a țării vecine, Ucraina, a reamintit de trecutul îngrijorător al Europei cu „acaparări de regiuni, cuceriri geopolitice și sfere de influență”. În același timp, ea a subliniat modul în care Republica Moldova și cetățenii săi au reacționat la șocul, agonia și incertitudinea războiului cu amabilitate, generozitate și compasiune, găzduind un număr mare de refugiați ucraineni și oferind sprijin umanitar Ucrainei.

În contextul războiului, Republica Moldova a depus o cerere oficială de aderare la UE în luna martie a acestui an. În acest sens, președinta Sandu a subliniat, de asemenea, convingerea fermă că țara sa face parte din comunitatea europeană.

„Suntem conștienți de faptul că trebuie luate decizii politice la nivelul UE. De asemenea, suntem conștienți de faptul că aceste decizii nu sunt simple. Dar acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova este decizia corectă. Locul nostru este în Uniunea Europeană”, a declarat ea.

Maia Sandu: Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina

În cele din urmă, cu privire la agresiunea Rusiei, Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova a condamnat imediat războiul împotriva Ucrainei.

„Sprijinim suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, așa cum am făcut întotdeauna. Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina. Și vor fi întotdeauna”, a spus Maia Sandu.

Discursul Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în plenul Parlamentul European

Discuții cu Oliver Varhelyi

Maia Sandu a discutat miercuri și cu cu Oliver Varhelyi, comisarul european pentru extindere și vecinătate, despre efectele războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova și despre eforturile țării sale de a sprijini refugiații ucraineni.

„Am discutat (…) și despre reformele interne pe care dorim să le accelerăm pentru a ne consolida statul, în pofida situației incerte din regiune. I-am exprimat recunoștința Comisarului Varhelyi pentru ajutorul european oferit Republicii Moldova pentru a depăși consecințele economice și sociale ale războiului, dar și pentru sprijinul constant pentru agenda de reforme și continuarea parcursului nostru european. Pentru Moldova integrarea europeană este, înainte de toate, un proiect de reformare internă a țării, iar sprijinul UE în acest proces este foarte important”, a spus Maia Sandu.

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: Până acum o săptămână eram un om respectat

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: „până acum o săptămână eram...

Noi achiziții pentru creșterea securității României | Monitorul de Cluj

Noi achiziții pentru creșterea securității României, în contextul creșterii...