România a avut în ultimii ani o creștere economică de top, însă calitatea creșterii economice este plafonată de limitele competitivității regiunilor sale de dezvoltare – potrivit scorurilor obținute de acestea în Indexul actualizat al Competitivității Regionale (RCI) construit de Comisia Europeană (DG Regio), potrivit Cursdeguvernare.ro.
Toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României marchează cele mai mari scoruri fie la dimensiunea pieței (București – Ilfov), fie la piața muncii, care sunt doar 2 din cele 11 criterii de măsurare a competitivității.
Altfel spus, competitivitatea României marchează cel mai mare scor la capitolul consum, dar scorul mediu total al regiunilor României (56,4 de puncte) o plasează abia puțin peste jumătatea mediei regiunilor europene (UE – 27, 100 de puncte) – ceea ce exprimă incapacitatea structurii competitivității României de a susține creșterea.
Așa se face că regiunea București – Ilfov, cea mai competitivă a României, ocupă abia locul 129 din 234 în topul RCI (cu 93,7 puncte), deși este a 11-a în topul european al produsului intern brut regional pe locuitor, după puterea de cumpărare standard (PPS), potrivit celor mai recente date Eurostat.
Continuarea în Cursdeguvernare.ro
Citește și: 90 milioane de euro pe an, evaziunea fiscală din „păcănele” (surse)
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa imagine: Pixabay.com)