sâmbătă, 18 septembrie 2021
AcasăProiecte editorialeBani EuropeniMarius Vasiliu (MIPE): Stadiul execuției bugetare aferentă cofinanțării pentru proiectele finanțate din...

Marius Vasiliu (MIPE): Stadiul execuției bugetare aferentă cofinanțării pentru proiectele finanțate din fonduri europene se apropie la acest moment de alocarea întregului an 2020

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a efectuat plăți către beneficiari și a trimis spre decontare la Comisia Europeană o sumă record de 1,083 miliarde euro în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021, pentru Programele Operaționale pe care le gestionează, din care 850 milioane euro au fost deja rambursate, a declarat secretarul de stat, Marius Vasiliu.

Potrivit acestuia, în 2020 suma trimisă la Comisie a fost de circa 364 milioane euro, în 2019 – 313,4 milioane euro, iar în 2018 – 260,9 milioane euro.

”Am prezentat ieri Ministerului de Finanțe în cadrul discuțiilor pe marginea rectificării bugetului de stat, stadiul execuției bugetare aferentă cofinanțării pentru proiectele finanțate din fonduri europene care se apropie la acest moment de alocarea întregului an 2020. Pentru toate autoritățile de management ale MIPE sunt necesare alocări suplimentare, nivelul sumelor trimise anul acesta fiind deja cât precedenții trei ani la un loc. Această știre ne bucură în primul rând pentru efectele în viața noastră ale investițiilor realizate din fonduri europene, pentru aportul în bugetul de stat al acestor sume, dar, mai ales, din perspectiva îngrijorărilor legate de capacitatea administrativă de a face față acestei triple provocări reprezentată de închiderea actualului exercițiu financiar, derularea PNRR și implementarea noii perioade de programare. Iată că putem vorbi despre un prim test pe care-l trecem, ingredientele de care avem nevoie fiind proiecte mature, respectarea graficelor de îndeplinire a contractelor și management performant, atât la nivelul beneficiarilor cât și la nivelul autorităților de management”, a adăugat Marius Vasiliu.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), publicate miercuri, s-au efectuat plăţi către beneficiari şi a fost trimisă spre decontare la Comisia Europeană (CE) suma de 1,083 miliarde euro în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021, pentru Programele Operaţionale pe care le gestionează, din care 850 milioane euro au fost deja rambursate.

România are alocată o sumă totală de 33,7 miliarde euro pentru Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (FESI) pentru perioada 2014-2020. În momentul de față, rata de absorbţie este de 51%, în sumă de 17,3 miliarde euro, iar rata de contractare a depăşit 145% (întreaga sumă este supra-contractată). Proiectele se află în diferite faze de execuţie şi trebuie încheiate până în anul 2023, arată MIPE. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE