Medic sirian din România: „Era normal ca românii, polonezii, cehii, slovacii să-i primească mai bine pe ucraineni, decât pe sirieni”

Data:

spot_img

Ahmad Chawi este medic, sirian, stabilit în România încă din 1980.  A obținut cetățenia română în 2009 şi spune că este foarte mândru de acest lucru. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, iar acum este medic de familie în comuna Caraula, județul Dolj, o localitate cu peste 2000 de locuitori, din care 40% sunt rromi.

Medicul Chawi spune că îşi iubeşte foarte mult ţara natală, unde are o parte din rude, dar cele mai multe au fugit din calea războiului. Fratele mai mare a emigrat  împreună cu soția și cei cinci copii în Olanda, unde s-a integrat foarte bine. Din păcate, situaţia din Siria și astăzi este foarte sumbră,  regimul de la Damasc nu mai controlează decât 20% din teritoriul Siriei, restul este controlat de Rusia, Iran, SUA și de kurzi, susține medicul sirian. Acesta își doreşte ca Siria să devină o ţară democratică… dar nu crede că acest lucru se va întâmpla prea curând „acolo fiind prea multă harababură”.


Ahmad Chawi spune că „Războiul din Ucraina și cel din Siria sunt trase la indigo. Două războie inutile începute de doi dictator fără milă de oameni, Al Assad și Putin.” Din punctul lui de vedere atât în Siria, cât și în Ucraina, „vinovatul principal este Putin”. 

După 44 de ani de România, l-am întrebat dacă s-a simțit vreodată discriminat, dacă pacienții din Caraula au refuzat consultul pe motiv că e strain sau dacă cunoaște cazuri de connaționali care s-au radicalizat din acest motiv.

PressHUB: V-aţi implicat foarte mult în campania de vaccinare împotriva virusului Covid 19. Ați făcut chiar o caravană și ați pornit din casă-n casă, din sat în sat, ca să-i convingeți pe localnici să se vaccineze. Cum au reacţionat pacienţii dumneavoastră, mai ales că în mediul rural teoriile conspiraţioniste prind mai bine?

Ahmad Chawi: Da, așa este, m-am implicat atât în testarea populației, cât și în procesul de vaccinare.  Era singura noastră șansă de a scăpa. Nu i-am luat din prima cu vaccinarea. Am început testarea, nu am vrut să se sperie de la început.

La țară este mult mai greu să-i convingi pe oameni, dar nu doar cu vaccinarea, ci și cu multe alte lucruri, de exemplu, cu colectarea selectivă. Sunt lucruri noi pentru, experimente, aș spune. Iar în Caraula, jumătate sunt romi.

Aici nu m-am confruntat doar cu teoria conspirației, ci și cu o lipsă acută de educație, oamenii nu știu carte, nu știu să citească și nu e vina doar a lor. Mai este o categorie, cea care are rude în străinătate și de acolo primeau instrucțiuni să mă întrebe ce conține vaccinul. Era haios, ei nu știu să citească, dar doreau să afle ce conține vaccinul.

Dar faptul că sunteți „străin”… cum a fost perioada de început la cabinetul din Caraula? Aţi constatat la pacienţii dumneavoastră sau la români în general că ar fi rezervaţi la indicaţiile dumneavoastră din simplu considerent că nu sunteţi sirian la origini?

Da, orice început e greu. Au existat discuții, nu foarte mari. Prima dată veneau de curiozitate, să vadă cum arată un medic arab. Nu aveau mai nimic, doar se făceau că-i doare burta, capul… Însă, acum nu mai există nicio rezervă față de mine. Ba mai mult, faptul că sunt brunet, în zona aia e un avantaj, m-au asimilat mai repede și integrarea în comunitate s-a făcut mai ușor.

Nici un străin nu poate fi asimilat din prima într-o societate… de la a treia generație, încep lucrurile să se schimbe. Trebuie să vedem ce se întâmplă cu românii plecați în Italia. Și după zece ani de locuit și muncit acolo, ei sunt priviți tot ca niște străini. Dar dacă trebuie să vorbesc doar despre mine, personal, eu cred că m-am integrat mai repede. Eu știu că am drepturi în țara asta, dar am și obligații pe care trebuie să le respect și pe acest principiu merg. Eu acum lucrez ca un român băștinaș, pe același salariu ca orice medic de familie român.


Citește și: Trolii Rusiei, unirea cu Republica Moldova și  „alianța” dintre AUR și socialiștii lui Dodon


Înțeleg că era mai greu să vă asimileze comunitatea din Caraula dacă erați blond…Tot un fel de discriminare e și asta. Dar dumneavoastră v-aţi simţit vreodată discriminat? Alţi connaţionali de-ai dumneavoastră se plâng de treaba aceasta? Și în acest context, credeţi că discriminarea poate să fie una din cauzele radicalizării?

Mai degrabă aș putea să vorbesc de discriminare pe linie religioasă. Și evident că discriminarea duce la ură și la radicalizare. La noi, partea cu religia este cea  mai sensibilă. Omul când este „executat” religios sau cineva se ia de culoarea sa, de rasă, și chiar de sex,  numai e om și poți să te astepți la orice din partea lui. Și se cunosc cazuri de radicalizare, pe motiv de discrimare.

Nu zic că este în regulă. Dar dacă noi nu ne luăm de religia nimănui, de ce alții fac referiri răutăcioase la religia noastră ? Sunt adeptul dialogului, respectului și al egalității între oameni. Știu că este greu, dar trebuie lucrat pe aceste axe ca să evităm probleme care au fost în trecut. Eu am venit la Facultate, dar sunt copii sirieni, copiii prietenilor mei, care au fost jigniți de colegi, pe motiv de culoare, de religie.

Ahmad Chawi, medic / Foto: Marga Bulugean
Ahmad Chawi, medic / Foto: Marga Bulugean

Urmăriți Războiul din Ucraina… Sunteţi din Siria, aţi trecut prin ceva asemănător. Au ceva în comun aceste războaie?

Războiul din Ucraina și cel din Siria sunt trase la indigo.  Două războie inutile începute de doi dictator fără milă de oameni, Al Assad și Putin. Ce se petrece în Ucraina a fost în Siria, în urmă cu niște ani. Parcă văd filmul în reluare. Numai că acolo toată lumea a tăcut. În Ucraina a început să se facă acocierea cu Alep, Homs, etc.De câștigat Putin nu poate să câștige.

Chiar dacă oprește războiul, președintele Biden a spus clar că Putin trebuie judecat pentru civilii omorâți. Asta echivalează cu trimiterea lui Putin la lada de gunoi a istoriei. Mai mult de 10 ani îi va trebui ca să iasă de sub sancțiuni și să-și spele imaginea făcută praf. Să nu uităm că Milosevic  a semnat tratatul Dayton și a ajuns mort în celulă. La fel și Saddam Hussein.

Cum au fost primiți refugiații din Siria, respectiv din Ucraina ? Ați constatat diferențe, au fost în vreun fel discriminați cei din Siria pentru că așa s-au plâns unii sirieni pe paginile lor de socializare.

Da, cazuri izolate, au fost discriminați refugiații sirieni. Nu sunt multe cazurile pe care le cunosc eu și nici nu am nici dovezi clare, dar au exitat. Eu, personal, nu am pretenții la europeni să-i primească cu bratețe deschise pe refugiații sirieni.

În primul rând, pe refugiații sirieni trebuie să-i primească „verișorii “ din Golf sau vecinii din Iordania pentru că ei sunt verișorii mei, cuscrii mei, socrii mei, unchii mei, au aceeași religie. Acolo ar trebui făcută analiza dacă au fost sau nu discrimninați refugiații din Siria, nu în Europa. Dar cu toate acestea, de exemplu, fratele meu a fost foarte bine primit în Olanda, cu tot cu cei cinci copii ai lui și este bine. Era normal ca voi, polonezii, cehii, slovacii să-i primiți mai bine pe ucraineni.


Citește și: Pro-rușii de la Chișinău, Ștefan Cel Mare și de ce simbolurile războinice ale Moscovei trebuie interzise


Dar astăzi, care mai este situaţia în Siria ? Al Assad e tot acolo şi poporul e fugit prin lume.

În țara mea este dezastru. Un dictator a început războiul acolo, în persoana lui Al Assad și cel de-al doilea dictator, în persoana lui Putin, îl continuă.  Al Assad  nu mai controlează decât vreo 20% din teritoriul Sirie. Toată țara e praf, e divizată și împărțită pe zone de influențe, controlate de kurzi, de Rusia, de Iran, de americani. E o harababura și nu sunt șanse ca viața să revină la normal. Democrația se obține foarte greu.

Cum credeţi că se va termina războiul din Ucraina ?. Va fi învins Putin sau va fi ca în cazul Crimeei, mergem mai departe ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic ?

Cred că totuși Războiul  din Ucraina nu va dura cât a durat cel din Siria pentru că aici nu-i convine lui Putin. A avut surpriza să constate că nu prea îi merge, că i s-au încurcat niște calcule. Acest război l-a terminat…

Este Turcia locul potrivit pentru negocierile ăstea dintre Rusia și Ucraina ?

Turcia este o țară puternică, face parte din NATO și este o țară cu greutate în zona. SUA împinge Turcia ca interfață și cred că Erdogan este capabil să intermdieze acest conflict .

Ce vă place în România şi ce nu vă place ? Cu ce vă confruntaţi ?

Mie în 2008 mi s-a oferit un post de medic în Germania, medic de familie. Dar nu am rămas. Am preferat România. Și nu îmi place că aici se mănâncă multă carne de porc…


spot_imgspot_img
Marga Bulugean
Marga Bulugean
Marga Bulugean este redactor-șef la cotidianul regional “Cuvântul Libertății” din Craiova. A fost redactor, șef de departament, redactor-șef adjunct. Am avut în directa responsabilitate domeniul “Social”, dar și instituțiile județene și locale implicate în domeniul sănătății. În prezent, este responsabilă de coordonarea redacției, de identificarea de noi subiecte, editarea știrilor, reportajelor și interviurilor, precum și de coordonarea studenților de la Jurnalism care fac practică și internship-uri la ziarul Cuvântul Libertății. A făcut parte timp de patru ani din redacția grupului de presă Curentul-Monitorul, unde a fost reporter și redactor, domeniul fiind tot domeniul “Social”. Are dublă licență, în inginerie și filologie la Universitatea din Craiova și un master în Managementul Instituțiilor Publice.
10 COMENTARII
    • „Era haios, ei nu știu să citească, dar doreau să afle ce conține vaccinul.” Dvs nu ati proceda la fel, stimate medic, cu proprii copii? Nu ati dori sa faceti o alegere informata? Sau doar unii merita asta? Vedeti, subconstient avem remiescente de superioritate, inclusiv ale cunostintelor medicale. NU se vorbeste despre efectele sedundare posibile ale vaccinului, dvs ca medic le-ati vorbit acelor rromi?

  1. N-o fi vrut el sa spuna ” carte de porc” dar cred ca se potriveste.
    Cam asta ar fi cauza pentru ce se intampla la noi.

  2. fain articolul. totuși, o mică mențiune, la sfârșit aveți o greșeală hazlie… încheiați cu „Și nu îmi place că aici se mănâncă multă carte de porc…” Aici eu completez că în cele din urmă aveți dreptate, eroarea nu este neapărat eroare, românii mănâncă într-adevăr cartea! ca niște porci, adevărat, în loc să o citească… toate cele bune!

  3. Ceea ce doctorul asta se face ca nu vede este ca refugiatii din Ucraina au fost femei si copii, deci persoane vulnerabile, iar Romania si celelalte tari frontaliere au fost primele tari sigure. Refugiatii din Siria, Afganistan etc sunt in majoritate absoluta barbati tineri, in putere si poate agenti Jihad sub acoperire care vor sa mearg in Vestul Europei, de preferinta in Marea Britanie. Romania nu este prima tara sigura si nu are nici o datorie sa le faciliteze trecerea spre Vest Ca nici unul dintre barbatii astia refugiati nu vor sa traiasca in Estul Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...

Peste un milion de români au votat. Circa 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne

Peste 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne până...