Trolii Rusiei, unirea cu Republica Moldova și  „alianța” dintre AUR și socialiștii lui Dodon

Data:

Odată cu războiul din Ucraina, în spațiul on-line din Republica Moldova s-a activizat vizibil activitatea așa-numiților troli. Miile de conturi și profiluri false de pe rețelele de socializare au abandonat tema conspirației mondiale legate Covid-19 și au început să distribuie la unison tezele Rusiei care justifică războiul din Ucraina.

Printre temele predilecte sunt și acuzațiile aduse refugiaților ucraineni care ar fi „nerecunoscători”, reproșurile că nu i-ar ajuta „pe ai lor” adresate celor care donează și fac voluntariat în sprijinul ucrainenilor, dar și alimentarea tensiunilor etnice și lingvistice – subiect și așa extrem de sensibil în Republica Moldova.

O altă linie de atac este guvernarea – aceasta este „lașă” atunci când spune că Republica Moldova este țară neutră, este „vândută Occidentului” atunci când primește delegații străine la Chişinău și asistență externă; este „oportunistă și provocatoare” la adresa Rusiei atunci când semnează cererea de aderare la UE, este „iresponsabilă” și „trădătoare” atunci când spune că nu se poate alinia la toate sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și „populistă” atunci când anunță majorări de pensii.


În spatele acestei armate de trolii stau interesele Moscovei pe de o parte, iar pe de altă parte – ale partidelor și oligarhilor rămași în afara puterii, majoritatea pro-ruși și cu grave probleme de integritate, spune directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei.  

Potrivit expertului, scopul acestor acțiuni este crearea unei atmosfere tensionate, alimentarea incertitudinii și haosului în societate. Cetățenii trebuie să piardă încrederea în democrație, în instituțiile democratice și oamenii care sunt purtătorii democrației. Moscova vrea destabilizarea situației, iar patronii politici locali – slăbirea poziției Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și a președintei Maia Sandu pentru a putea reveni la putere.  

Petru Macovei atrage atenția și asupra faptului că una din temele în jurul căreia sunt create tensiuni pe rețelele de socializare este și cea a unirii Republicii Moldova cu România. Profilurile afiliate simpatizanților AUR care susțin unirea în formulări extremiste și exagerate se confruntă cu trolii socialiștilor și „stataliștilor” din Republica Moldova.

„Patronul ambelor tabere de troli este același – Rusia, care este interesată să compromită idea unirii și să creeze confuzie și tensiuni atât în Republica Moldova, cât și în România”, spune Petru Macovei.

„Acum, de exemplu, se încearcă distragerea atenției de la un război concret care are loc în Ucraina la ipotetice războaie care ar putea să se întâmple în alte părți ale lumii, inclusiv la un ipotetic război civil pe care l-ar putea genera potențiala unire a Republicii Moldova cu România. Toate aceste tehnici de amplificare a efectului public asupra unei teme, sau, din contra, de distragere a atenției de la o temă importantă la una secundară – toate aceste teme au fost descrise în manuale de manipulare”, spune Petru Macovei.

Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente (API) / Foto: Facebook @petru.macovei.12
Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente (API) / Foto: Facebook @petru.macovei.12

„Pe lângă profilurile și paginile false coordonate, majoritatea, din zona Partidului Socialiștilor, odată cu războiul s-au activizat foarte mult pagini care, după analiza noastră, sunt gestionate din Rusia”, spune Valeriu Pașa, președintele Comunității WatchDog.

„Am remarcat că sunt pagini care au fost crescute pe parcursul anilor, un fel de detașamente împărțite pe criterii lingvistice. Sunt zeci, dacă nu sute de mii de profiluri care au fost crescute ani de zile pe segmentul de limbă română, pretinzând că sunt persoane reale.

Unii pretind că sunt din Republica Moldova, alții – din România. Am văzut profiluri similare care pretind că sunt din Bulgaria, Cehia. Aceste profiluri sunt utilizate ca să amplifice conținuturi. Ei intră cu zeci de mii de profiluri, distribuie și astfel viralizează anumite infromații.

Pe lângă ceea ce se întâmplă pe Facebook mai sunt și zeci de canale anonime de Telegram care fac același lucru. Ce se întâmplă pe TikTok e noaptea minții, la fel ca și pe rețeaua rusească de socializare Odnoklasniki”, spune Valeriu Pașa.

Armata de troli, spune expertul, se pliază pe direcțiile strategice care vin de la comanditar.

Valeriu Pașa, președinte Comunitatea WatchDog Moldova / Foto: Facebook @pasha.valeriu
Valeriu Pașa, președinte Comunitatea WatchDog Moldova / Foto: Facebook @pasha.valeriu

„Unii sunt implicați acum în justificarea războiului și în discursul anti-ucrainean. Alții, din contra, au o poziție anti-rusă, în schimb, când vine vorba despre agenda internă, se raliază la critica guvernării – motivată sau mai puțin motivată, iar dacă este motivată de multe fie este manipulatorie, fie exagerată.

Prețurile, sărăcia, luatul peste picior un demnitar sau altul, discurs de ură interetnică – scopul este să fie cât mai multă dezorientare pentru public, iar în aceste ape tulburi să poată „pescui” comanditarii – Kremlinul, Igor Dodon, Veaceslav Platon, Ilan Șor”, mai spune Valeriu Pașa, președintele Comunității WatchDog.

De la începutul războiului din Ucraina, presa de la Chişinău a deconspirat mai multe acțiuni concertate ale trolilor. Publicația NewsMaker a făcut o investigație în care a identificat teze identice împotriva refugiaților ucraineni în zeci de videouri de pe Tik-Tok-ul moldovenesc.

Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă, spune că falsurile lansate la Chişinău au fost imediat preluate în Federaţia Rusă unde au avut mii de distribuiri „de la Moscova la Habarovsk”. „Tezele sunt că „ucrainenii nu fug de război, pentru că nu au război, ei vin să se distreze”, că „Europa și NATO vor atrage și Moldova într-un conflict”, că „Moldova va fi imediat ocupată”.

„Adică tot ce poate să semene frici, discurs de ură și să inducă ideea că rușii sunt atât de puternici încât mai bine să nu opui rezistență, dar să accepți că ei vor veni și te vor face fericit așa cum știu ei”, spune Alina Radu.

Postul de televiziune TV8 a făcut o anchetă în care semnalează, printre altele, că armata de troli acționează prin profiluri false, grupuri pe Facebook și canale de Telegram interconectate între ele și care sunt sincronizate. Sursele sunt gestionate de aceiași oameni ce par a avea un singur punct de comandă, iar conexiunile duc la Partidul Socialiștilor.

„Operațiunea” propagandistică pare a fi condusă de deputatul socialist Bogdan Țîrdea, care are un propriu canal de Telegram, promovează alte câteva canale și administrează grupuri pe Facebook, care la pachet îi distribuie postările și alte sute de informații, zilnic, în favoarea Moscovei. Aceeași troli de pe Facebook distribuie periodic și postările fugarilor Ilan Șor și Veaceslav Platon, dați în căutare pentru implicarea în renumitul „furt al miliardului”, notează ancheta TV8.

Alexandr Esaulenco, director Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova / Foto: Facebook @sis.md.oficial - captură imagine transmisiune video Privesc.Eu Moldova
Alexandr Esaulenco, director Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova / Foto: Facebook @sis.md.oficial – captură imagine transmisiune video Privesc.Eu Moldova

Autoritățile de la Chişinău spun că nu au competențe pentru a cerceta trolii de pe rețelele sociale. Directorul Serviciului de Informații și Securitate a confirmat recent că în Republica Moldova sunt promovate masiv știri false despre războiul din Ucraina și sunt distribuite orchestrat mesaje extremiste și de ură la adresa ucrainenilor.

„Atestăm eforturi organizate din partea unor forțe atât externe, cât și interne îndreptate spre divizarea societății pe tema refugiaților, dar și crearea panicii în domeniul aprovizionării Republicii Moldova cu produse esențiale”, a declarat la un briefing directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chişinău, Alexandr Esaulenco.

Directorul SIS îndeamnă cetățenii să se implice în combaterea trolilor și știrilor false, raportând „surse online și profiluri false care promovează narative cu potențial impact asupra securității naționale”, să semnaleze și să blocheze știrile false.

TV8 mai scrie că a trimis o solicitare de informații pentru a afla dacă SIS ia măsuri pentru a-i identifica și pe cei care fac sincronizat propagandă pe rețelele sociale și gestionează grupuri de troli, iar SIS a precizat că nu are astfel de competențe.

În răspuns se spune: „Codul Penal, Codul de Procedură Penală și Legea privind activitatea specială de investigaţii nu prevăd temei legal pentru investigarea sau urmărirea penală pentru <propagandă rusă în Republica Moldova>.”


spot_imgspot_img
Lina Grau
Lina Grau
Lina Grâu este jurnalist independent. Activează în Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum să te ferești de imaginile false create prin tehnologia deepfake

Cum să te ferești de imaginile false create prin...

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale peste cel mai mare han din București

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale...

Trei zile de Open Data Hachathon. Ce am descoperit căutând cheltuielile primăriilor

Trei zile de Open Data Hachathon. Hackathonul bunei guvernări...

Începe Hackathonul bunei guvernări. Ce au făcut primarii cu banii noștri

Începe Hackathonul bunei guvernări, un eveniment complex în care,...