miercuri, 19 ianuarie 2022
AcasăLa ziMedic: "Terapia cu oxigen NU arde plămânii"

Medic: „Terapia cu oxigen NU arde plămânii”

Ro Vaccinare a postat luni seara, pe Facebook, mesajul unui medic referitor la terapia cu oxigen, despre care precizează că NU arde plămânii, așa cum unele persoane au ajuns să creadă.

„Rol cheie în supraviețuirea organismului la criza generate de virus”

Conf. Univ. Dr. Irina Strâmbu, coordonatorul Pavilionului COVID de la Institutul Marius Nasta, explică de ce terapia cu oxigen este cheia menținerii vieții în speranța unei evoluții favorabile a leziunilor induse de infecția virală.


“Oxigenul nostru cel de toate zilele…Specia umană este dependentă de oxigen. Dacă plămânii nu ar fi capabili să aducă în sânge oxigenul necesar, din pricina diverselor boli care îi pot afecta – inclusiv Covid-19 – corpul ar muri.
În secțiile COVID ale Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta pacienții ajung de foarte multe ori la internare cu afectare pulmonară severă evidențiată prin saturații de oxigen înspăimântătoare: 70%, 60%, chiar 50%, asta înseamnă că mai puțin de jumătate din globulele roșii care ajung în plămân găsesc acest gaz să îl poată prelua și să-l ducă la creier, inimă…
Este prioritar pentru acești pacienți tratamentul, conform protocoalelor în vigoare, iar pe primul loc, medicamentul necesar din primul moment în COVID este OXIGENUL, care se administrează la un debit uriaș care să permită creșterea saturației la un nivel acceptabil pentru funcționarea organelor vitale, care au rol cheie în supraviețuirea organismului la criza generate de virus.
Experiența pandemiei ne-a arătat că debitul de oxigen necesar poate fi foarte mare, până la 60 litri pe minut! Și din nefericire, unii pacienți continuă să se agraveze cu tot tratamentul disponibil în acest moment, fiind uneori nevoie de mijloace invazive, intense și greu de tolerat, care însă permit ca oxigenul să ajungă la organele vitale… și sunt convinsă că mulți dintre dumneavoastră au auzit în aceste zile cuvintele: ventilație non-invaziva sau intubație sau ventilație mecanică.

Terapia cu oxigen NU arde plămânii, ci este cheia menținerii vieții în speranța unei evoluții favorabile a leziunilor induse de infecția virală.”Conf. Univ. Dr. Irina Strâmbu, Coordonator Pavilion COVID, Institutul Marius Nasta.

Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE