Medicii ieşeni explică de ce valul 5 ar fi mai uşor. „Vine după Sărbători”

Data:

Directorul DSP Iaşi, dr. Vasile Cepoi, spune însă că, în judeţul Iaşi, scăderea a încetinit în ultimele zile. “Ne aflăm într-o fază de platou. Suntem sub nivelul de risc, sub rata de 3 la mia de locuitori, dar asta nu înseamnă că respectarea regulilor de protecţie nu trebuie să existe în continuare. Prezentarea certificatului verde este obligatorie. Masca nu este obligatorie pe stradă, decât în zonele aglomerate”, a spus dr. Vasile Cepoi.

Acesta a adăugat că, în momentul de faţă, se încearcă reluarea activităţii normale a spitalelor care pe perioada valului 4 au fost spitale suport COVID, prin menţinerea în funcţiune a unităţii mobile de la Leţcani. “Spitalul modular de la Leţcani va funcţiona o perioadă mai lungă de timp ca urmare a faptului că s-a reuşit repararea instalaţiei termice. Scopul funcţionării acestuia este dat de faptul că vrem să degrevăm celelalte spitale de ativităţile pentru pacienţii COVID şi să creştem adresabilitatea pacienţilor non-COVID. Deci vor rămâne funcţionale două, sau mai multe saloane ATI, dacă va fi nevoie”, a mai spus Vasile Cepoi.

Revenind la posibilitatea apariţiei valului 5, şeful DSP a dat un exemplu, cel din vară, când s-a renunţat la distanţarea fizică, la purtarea măştii, la evitarea aglomeraţiilor şi aşa mai departe. “Toate aceste lucruri atunci au condus la valul 4 al acestei pandemii. Probabil că, dacă nu vom respecta mai departe aceste reguli, vom avea parte şi de un val 5 imediat după Sărbători. Recomandarea noastră este ca regulile de protecţie să fie respectate în continuare pentru că acest virus este extrem de contagios şi dacă nu le vom respecta avem toate şansele să avem încă un vârf care să ne supună din nou la presiuni extraordinare”, a adăugat Vasile Cepoi.

Medicii infecţionişti consideră însă că valul 5 al pandemiei nu va fi la fel de dramatic ca cel din toamna acestui an, acest lucru fiind motivat de faptul că a crescut procentul populaţiei vaccinate, dar şi cel al al populaţiei imunizate în urma infectării cu SARS COV 2. 

“În perioada Sărbătorilor, în fiecare an, există acea dinamică a populaţiei. Voi fi multe deplasări, vor fi români care se vor întoarce acasă şi vor fi români care vor pleca în vacanţă, în străinătate sau în alte locuri aglomerate. Aceste deplasări înseamnă şi o circulaţie inevitabilă a virusului. Dacă vor fi însă respectate măsurile de prevenţie, de protecţie, acest val 5 poate fi mai uşor decât valul 4 al pandemiei. Dat fiind numărul persoanelor care s-au vaccinat în perioada valului 4, dar şi numărul mare al celor care s-au imunizat trecând prin boală, este posibil ca în valul 5 să avem pacienţi cu forme mai uşoare de COVID 19, este posibil să nu mai existe presiune pe secţiile de ATI şi, evident, să nu mai existe atât de multe decese, cum au fost în toamna aceasta”, a declarat dr. Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist, pentru ZIARUL DE IAȘI.

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Raport al serviciilor secrete americane: care sunt provocările de securitate pentru SUA și Europa

Raport al serviciilor secrete americane despre principalele provocări de...

28 de inculpați, achitați într-un dosar de contrabandă cu țigări după 7 ani de proces

28 de inculpați, achitați. Într-un singur dosar de contrabandă...