Medicii români avertizează: „Dacă vom menține acest număr de cazuri în creștere, sistemul va fi sufocat și vor apărea probleme serioase”

Data:

Într-o nouă dezbatere organizată de HotNews pe tema „Cum a ajuns România în vârful epidemiei de coronavirus”, invitații au subliniat că acest virus afectează indiferent de vârstă, în ultima perioadă fiind diagnosticați la nivelul întregii țări și tineri și copii infectați, iar acum am ajuns la punctul în care responsabilitatea fiecăruia este una dintre cele mai bune arme.

YouTube video

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București și dr. Florin Roșu, șeful Secției de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, au susținut că vom vedea în continuare o creștere a cazurilor. Joi, 9 iulie, a fost ziua cu cele mai multe cazuri noi diagnosticate, fiind 614 apărute în întreaga țară.

„Sistemul de sănătate din România a trecut printr-o experiență, din fericire pentru noi o experiență mult mai ușoară decât s-a întâmplat în Europa de Vest.

Dacă vom menține acest număr de cazuri în creștere, sistemul va fi sufocat și vor apărea probleme serioase”, a precizat dr. Florin Roșu în timpul dezbaterii. Acesta mai crede că o parte din responsabilitate și chiar din vină o au și medicii, care poate nu au reușit să se facă suficient de bine înțeleși în legătură cu pericolul acestei boli.

La rândul său, dr. Mahler susține că această creștere era așteptată, însă acum important este să nu depășim acest nivel și să continuăm respectarea regulilor. „Sper să ne trezim cu toții și să conștientizăm că suntem într-o realitate dură. Dacă vom continua așa, direcția nu este una fericită”, a precizat dr. Beatrice Mahler.

„Tinerii sunt aparent sănătoși, dar pot ascunde anumite patologii”

Referitor la miturile și teoriile conform cărora copiii și tinerii nu ar fi afectați de noul coronavirus, specialiștii spun că „fără doar și poate” această nouă patologie a reușit să creeze probleme chiar și tinerilor. Astfel, cel mai tânăr pacient din Iași care a fost internat la Anestezie și Terapie Intensivă are 18 ani și suferă de diabet zaharat.

„Este un diabet zaharat dezechilibrat, netratat, nerespectat. Eu mereu am spus că diabetul, ca marea majoritate a bolilor, dacă îl respecți, te respectă și el pe tine și nu îți creează foarte multe probleme”, a declarat dr. Florin Roșu. Așadar, coronavirusul apare și la tinerii care sunt aparent sănătoși. „Noi le spunem aparent sănătoși, nouă medicilor așa ne place să spunem. Ascundeau într-adevăr anumite patologii cardio-vasculare, dar există probabil și un substrat genetic pe care, deocamdată, noi încă nu îl stăpânim”, a explicat medicul.

Copiii care ajung să fie infectați fac forme ușoare, însă medicul susține că nu se știe cu exactitate cum va evolua situația. Din cei 1.150 de pacienți îngrijiți la spitalul ieșean, 66 au fost copii, patru dintre ei având vârsta de sub un an. „Într-adevăr, au fost forme ușoare, nu au necesitat îngrijire în terapie intensivă, iar asta a fost o binecuvântare din partea marelui arhitect al universului.”

Dr. Beatrice Mahler a precizat că din datele statistice existente până în acest moment, numărul copiilor infectați cu coronavirus este mai mic decât cel al adulților.

„Cred că suntem încă într-o zonă în care nu putem trage concluzii foarte ferme și e bine că, oarecum, copiii nu sunt în număr atât de mare afectați și nu ajung să aibă forme severe ale bolii”, a explicat managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Inclusiv asimptomaticii pot avea o evoluție nefavorabilă

Referitor la decizia de a permite asimptomaticilor să plece acasă, cei doi specialiști spun că este important ca atât societatea cât și pacienții să înțeleagă că pot transmite virusul categoriilor vulnerabile, cum ar fi vârstnicii, gravidele și în general persoanelor cu imunitate scăzută care ar putea să dezvolte o formă severă a bolii ce poate fi fatală.

„Trebuie să înțelegem că noi, ca indivizi, suntem responsabili de ceea ce se întâmplă cu sănătatea comunității. Acest interval de timp, așa cum este prevăzut în ordinul de ministru, adică zece zile, nu este riscant”, a precizat dr. Beatrice Mahler, care a completat că este greu de acceptat pentru o persoană fără simptome să rămână în spital.

Pe de altă parte, dr. Florin Roșu a subliniat că și asimptomaticii pot să aibă o evoluție nefastă a bolii. „Virusul începe să își facă prezența în ziua a cincea de la debutul bolii, iar între ziua a șaptea și a zecea are impactul cel mai important asupra organismului, respectiv apare și reacția puternică.

Este ceea ce noi numim «tornada citokinelor», momentul când apare și distrugerea și începerea disfuncției multiple de organ. Au existat pacienți care în primă fază au avut o formă ușoară, de aceea este foarte importantă supravegherea lor în mediul spitalicesc. De la început mi s-a părut o decizie foarte bună ca pacienții să fie internați și supravegheați, nu e o pedeapsă, ci e o măsură de protecție a populației”, a explicat specialistul.

Medicii au scos în evidență că în momentul de față fiecare dintre noi suntem direct responsabili de modul în care va evolua pandemia. „Nu putem spune că virusul nu există și că oricum ar fi murit. Poate fi mama, tatăl, copilul sau fratele nostru, nu putem privi lucrurile cu atâta ușurință. Dacă pierdem și o singură viață, suntem direct responsabili”, a concluzionat dr. Florin Roșu, șeful ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

spot_imgspot_img
Mădălina Olariu
Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii. A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției. Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related