“Micul soare” de la Măgurele. Laserul ELI-NP a atins cea mai mare putere din lume

Data:

Laserul de la Măgurele, proiect cofinanţat din fonduri europene cu 311 milioane de euro, a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume. Este vorba despre…10% din puterea Soarelui. Fasciculul, unic în lume, va influenţa în timp mai multe domenii, între care fizica, astronomia şi medicina. Laserul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completă a conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent. De asemenea, va folosi şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale.

Această premieră mondială a fost marcată, astăzi, printr-un exemplificare a modului în care se atinge această putere. François Lureau, directorul echipei franceze de Lasere de la ELI-NP și Ioan Dâncuș, directorul Departamentului de Lasere al proiectului de la Măgurele , au explicat, în timp real, din sala de comandă a sistemului laser, cum se ajunge la o putere de 10 PetaWatts:

Astfel, institutul de la Măgurele devine cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul fizicii fotonucleare. “Guvernul României a sprijinit realizarea acestui proiect complex, infrastructura pan-Europeană ELI (Extreme Light Infrastructure), una dintre cele mai importante facilităţi de cercetare europene, nu doar pentru că reprezintă o evoluţie ştiinţifică semnificativă pe plan mondial în domeniul laserilor de mare putere, ci şi pentru faptul că se construieşte cu resurse financiare alocate prin Programul Operaţional dedicat Dezvoltării Regionale, la care se adaugă şi fonduri naţionale. Avem toate motivele să ne mândrim cu faptul că oamenii de ştiinţă români, alături de specialişti de talie internaţională au reuşit construirea celui mai puternic laser din lume. Felicit echipa de cercetători de la ELI-NP şi îi asigur de întreaga susţinere a Guvernului”, a transmis premierul Viorica Dăncilă.

În acest moment, putem să pregătim experimentele viitoare, să începem probele în toamnă și să încercăm să deslușim ce se întâmplă când materia e supusă unor condiții atât de extreme, ca a zecea parte din întreaga putere a Soarelui concentrata pe un milimetru.

acad. Nicolae Zamfir, Directorul General al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei

Proiectul a beneficiat de o finanţare de 311 milioane de euro fonduri europene, prin POSCCE 2007-2013 şi Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020. 200 de persoane lucrează în total la acest proiect, din care 150 sunt cercetători români şi restul străini din întreaga lume, din peste 20 de țări, care au venit să lucreze la cel mai mare proiect ştiinţific în care este implicată România.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și RFI România în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Mirela Dădăcuș
Mirela Dădăcușhttp://rfi.ro
Mirela Dădăcuș activează în mass-media din 2001. Timp de zece ani, a fost jurnalist specializat pe domeniul Sănătății. A fost reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul și Jurnalul Național. În perioada 2011-2017, a fost redactor și editor la televiziunile Realitatea TV, B1Tv și Digi24. Din februarie 2018, este redactor la Radio France Internationale România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Primăria Galați a împrumutat în ultimii 2 ani 150 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor europene

Consilierii locali ai municipiului Galați au aprobat, într-o ședință...

EXCLUSIV Un proiect de 113 milioane de lei, pentru comunitățile sărace, boicotat de birocrație

Un proiect „mamut”, care viza combaterea sărăciei și a...