Milionară din diaspora, fiica unui liberal, consilieră la ministerele Energiei și Digitalizării. Legătura cu Rareș Bogdan

Data:

O tânără româncă din Spania, secretar general adjunct al PNL Diaspora, organizație condusă de europarlamentarul Rareș Bogdan, cu o avere impresionantă, fiica unui lider local liberal, a fost angajată la Ministerul Energiei pe funcția de consilier.

După doar două săptămâni, a trecut la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, unde este consilier superior în direcția Comunicare, Transparență și Dialog Social.

Rareș Bogdan a admis, pentru PressHUB, că a sprijinit-o pe Oana Babagianu să revină în țară și să se angajeze la Guvern, dar afirmă că a recomandat-o pentru că are un CV remarcabil. „Faptul că are avere arată că se poate descurca oriunde și că nu a venit în România pentru bani”, a fost explicația europarlamentarului.

Anunțul, făcut chiar de către Oana Babagianu

Oficial, în jur de 6 milioane de români se află în străinătate, dar neoficial cifra ar fi în jur de 8 milioane. Declarația aparține lui Florin Cârciu, secretar de stat și șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Mulți dintre ei ar dori să se întoarcă în țară dacă ar avea un loc de muncă plătit decent. Iar promisiunile, în acest sens, din partea politicienilor curg fără reținere, mai ales după ce au înțeles că diaspora poate schimba rezultatul votului prin prezență și determinare. Au inclus, așadar, printre aceste promisiuni electorale, și aducerea românilor în țară.

PNL a adus o tânără din diaspora direct în funcția de consilier la Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu, iar ulterior la cel al Inovării și Digitalizării, condus de Sebastian Burduja.

Citește și: Consiliera milionară de la Ministerul Digitalizării, asociată la un coafor din Londra

Anunțul a fost făcut chiar de cea care a primit post în guvernul României, Oana Babagianu. Într-o postare pe rețelele de socializare, aceasta mulțumește familiei Bogdan, Florina și Rareș Bogdan, pentru sprijinul pe care l-a acordat în revenirea ei acasă.

Fiica unui politician care a trecut pe la PSD, PDL și PNL

Oana Babagianu are, potrivit declarației de avere, o situație materială impresionantă. În plus, a beneficiat de sprijinul europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, la puțin timp după ce acesta a fost ales președinte la PNL Diaspora. Tatăl Oanei Babagianu este subprefect al județului Ialomița.

Tânăra scria pe 31 mai 2022, pe rețelele de socializare, că a luat decizia să se întoarcă în țară după 15 ani de bătut lumea în lung și lat.

Trebuie să mulțumesc din suflet familiei Bogdan: Florina Bogdan și Rareș Bogdan. Ei sunt cei care ne-au adus acasă. Oameni minunați, încrezători și familiști. Ne-au convins de faptul că Diaspora trebuie să se întoarcă acasă. Și asta am și făcut. România are nevoie de noi”, scria pe Facebook cea care avea să devină consilier în Guvernul Ciucă.

Oana Babagianu nu este însă o româncă obișnuită din diaspora, ci e fiica unui politician și afacerist din Ialomița, care a fost de multe ori în centrul atenției opiniei publice. Tată său, Gheorghe Babagianu, poate fi numit un traseist politic, după ce a trecut de la PSD, la PDL și PNL. A fost ales consilier din partea celor trei partide și subprefect de două ori.

Potrivit Autorității Electorale Permanente, în 2004, Babagianu a candidat din partea PSD pentru un post de consilier local, iar în 2008 din partea PDL, ca în 2019 să fie ales consilier PNL, funcție din care și-a dat demisia pentru a deveni directorul Cancelariei Prefectului de Ialomița.

Citește și: Trăind laolaltă. Despre românii și maghiarii din România

„Gheorghe Babagianu a fost consilier local în Urziceni, din partea Partidului Democrat Liberal, președinte al organizației municipale a PD-L, ocupând funcția de viceprimar al municipiului Urziceni între anii 2002 si 2004”, notează site-ul administrație.ro,  platforma digitală a comunității de Administrație publică.

Gheorghe Babagianu (încercuit), pe vremea când făcea parte din PSD-ul lui Adrian Năstase

Ciudata declarație de avere a lui Babagianu tatăl

În martie 2009, Gheorghe Babagianu a fost investit în funcția de subprefect al județului Ialomița, pentru ca în 2013 să își dea demisia din poziția de consilier PDL și din cea de șef al organizației locale PDL.

În decembrie 2019, a fost numit șeful Cabinetului Prefecturii Ialomița, iar în septembrie 2020 a fost ales consilier PNL, funcție din care și-a dat demisia pentru cea de subprefect al județului Ialomița (singurul de pe site-ul prefecturii care nu și-a postat CV-ul).

Presa susține că s-ar fi făcut anumite artificii ca Babagianu să devină subprefect, căci nu făcea parte din corpul funcționarilor publici. „Subprefectul Gheorghe Babagianu a fost introdus cu forcepsul în corpul funcționarilor publici cu scopul de a putea fi promovat în funcția de subprefect. Intrarea s-a făcut pe ușa din dos a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă”, susținea site-ul ziare.com, într-un articol care ulterior a dispărut.

Deși în ultimele declarații de avere și de interese, Gheorghe Babagianu menționează că nu are proprietăți, nu deține acțiuni, nu are casă, mașină sau conturi, presa locală susține contrariul. De altfel, în primele declarații de avere și de interese din 2008, Babagianu tatăl preciza că deține două terenuri, o casă, un spațiu comercial, un autoturism și un apartamement, dar și 50% din două societăți comerciale.

Toate acestea au dispărut. Presa locală consemnează că și în prezent Gheorghe Babagianu „deține cele două hoteluri – restaurant Royal din Urziceni și o pensiune în aceeași localitate. Într-o locație de pe DN 2 Urziceni – București, familia Babagianu conduce o societate comercială cu activitate de închiriere a utilajelor agricole”.

Mai mult decât atât, presa locală a semnalat că restaurantele au fost selectate pentru a acorda o masă caldă persoanelor defavorizate. Este vorba despre tichetele sociale electronice, care au înlocuit pachetele cu alimente, oferite de Uniunea Europeană.

Astfel, din 2020, persoanele defavorizate pot să mânânce o masă caldă la un restaurant ales de autorități. Presa locală susține că 3 din cele 10 restaurante selectate în acest program sunt din Urziceni și s-ar afla în administrarea familiei Babagianu.

De altfel, acesta a recunoscut pentru independentonline.ro acest lucru: „Am fost selectat datorită seriozității cu care lucrăm… Da, sunt restaurantele familiei”.

Consilier la 2 ministere, cu 11 case

Dacă tatăl are o declarație de avere sumară, fiica, care lucrează în prezent pe funcția de consilier superior al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, a menționat că deține 11 locuințe, dintre care două în Spania.

Potrivit declarației de avere, Oana Babagianu deține împreună cu soțul său, o casă la Madrid de 840 de metri pătrați, și o casă de vacanță la Denia-Spania, de 250 de metri pătrați, la care este unic proprietar.

Apartamentele din București au în total o suprafață de 570 de metri pătrați, la care se adaugă apartamentele din Voluntari și Dudu-Ilfov.

De asemenea, deține un teren în Madrid în suprafață de 2.772 metri pătrați, un autoturism Range Rover, mai multe conturi, dividente de 856.286 de lei, dar și datorii.

Cel mai mare credit este de 686.000 euro, la Caixa Bank. Veniturile, destul de modeste, obținute anul trecut sunt de la trei companii din Urziceni, unde figurează ca director. Soțul său, Viorel Babagianu (a luat numele de familie al soției), director la o companie din Ialomița și la una din Londra, ar fi completat veniturile familiei.

Citește și: ANALIZĂ Bătălia pentru accesarea fondurilor europene: cine câștigă lupta în Transilvania

Cine este românca adusă în țară de președintele PNL Diaspora Rareș Bogdan

Pe site-urile Ministerului Digitalizării și Ministerului Energiei, unde a activat pe poziția de consilier, nu se regăsesc CV-urile angajaților.

Pe paginasa de socializare, Oana Babagianu menționează că a studiat la Webster University London, la Universidad San Pablo CEU de Madrid, la Universidad Francisco de Vitoria – Madrid,  la Regent’s UK, la Regent’s University London.

Pe lângă funcția de la stat, este și secretar general adjunct al PNL Diaspora. De altfel, relația sa apropiată cu Rareș Bogdan, președintele PNL Diaspora, se poate observa nu doar din anunțul de mulțumire pentru el și soția sa, ci și din fotografiile postate de la ziua de naștere a Florinei Bogdan, sărbătorită cu fast într-o stațiune din Italia.

Nu doar atunci au petrecut împreună. Coincidență sau nu, la o diferență de o zi, atât familia Bogdan, cât și proaspăta consilieră au postat fotografii de la Moșia Galicea Mare, acolo unde că au stat câteva zile, potrivit informațiilor noastre.

Oana Babagianu, împreună cu nevasta lui Rareș Bogdan (la orizontală). Foto Instagram Florina Bogdan
Oana Babagianu, împreună cu nevasta lui Rareș Bogdan (la orizontală). Foto Instagram Florina Bogdan

Despre Oana Babagianu presa a scris și în trecut, atunci când s-a căsătorit prima dată cu fotbalistul Hristu Chiacu, nepot al lui Gigi Becali. Ana Maria Prodan, care este nașa copiilor ei, a vorbit în presă elogios despre tânăra afaceristă Oana Babagianu. Tot laudativ s-a scris și atunci când a publicat o carte, „Eva”, despre care Andreea Marin spunea că a marcat-o și o va dărui fiicei sale să o lectureze.

Rareș Bogdan: Am susținut peste 30 de oameni. Are un CV extraordinar

Rareș Bogdan a admis, într-o discuție telefonică cu PressHUB, că a susținut-o pe Oana Babagianu pentru a reveni în țară, dar a făcut-o pentru că are un CV impresionat.

„Merită să te uiți pe CV-ul ei. Nu e singura pe care am sprijinit-o, până acum am susținut peste 30 de oameni din diaspora, oameni foarte competenți și foarte buni.

Ea e și cetățean britanic. Este genul de om care poate trăi oriunde în lume, care s-a descurcat peste tot. Faptul că vine în România mi se pare foarte mișto, pentru că acești oameni nu vin pentru bani. Nu vin pentru a face șmecherii, pentru că nu au nevoie”, a declarat Rareș Bogdan.

Europarlamentarul PNL a menționat că legăturile familiei Babagianu cu liberalii nu au contat pentru ca tânăra să devină consilier.

„Tatăl ei a fost prefect, acum e subprefect, dar nu are legătură. Ea a devenit secretar la PNL Diaspora după ce a mers la minister. Iar la filială a fost votată de membri. Dar ea merită să fie aici.

Acești oameni pe care i-am susținut din diaspora sunt foarte competenți, au studii serioase și vin aici să ajute”, a replicat Rareș Bogdan.

Ulterior, europarlamentarul a trimis PressHUB CV-ul Oanei Babagianu. Din document, reiese că aceasta a fost angajată la Ministerul Energiei doar două săptămâni, după care a trecut la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Sebastian Burduja: Este un antreprenor de succes, cu experiență relevantă pentru un minister care își propune să creeze punți de legătură între mediul privat și cel public

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a răspuns pentru PressHUB că Oana Babagianu este consilier superior în direcția Comunicare, Transparență și Dialog Social din cadrul instituției, „detașată în luna mai de la Ministerul Energiei.”

„Atribuțiile doamnei Babagianu includ și activități de comunicare și organizare de evenimente în cabinetul ministrului, pentru a susține activitatea echipei de consilieri.

Oana Babagianu este co-fondator al companiei ARX Alliance Ltd din Marea Britanie, specializată în cyber security, și a unui grup de patru companii, tot în Marea Britanie.

Este un antreprenor de succes, cu experiență relevantă pentru un minister care își propune să creeze punți de legătură între mediul privat și cel public, pe toate domeniile din coordonare. De asemenea, a studiat business și marketing la Regents University din Londra și are un master în comunicare media, absolvit tot în Marea Britanie”, a explicat Sebastian Burduja, pentru PressHUB, motivul pentru care a angajat-o.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactorul-șef al PressHUB (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2022. Între 2015 și 2017, a fost redactor-șef la cotidianul România liberă, unde lucrase anterior ca reporter de investigații. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași, România. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

6 COMENTARII

  1. […] O tânără româncă din Spania, secretar general adjunct al PNL Diaspora, organizație condusă de europarlamentarul Rareș Bogdan, cu o avere impresionantă, fiica unui lider local liberal, a fost angajată la Ministerul Energiei pe funcția de consilier, transmite PressHub.ro. […]

  2. […] Milionară din diaspora, fiica unui liberal, consilieră la ministerele Energiei și Digitalizării. Legătura cu Rareș Bogdan. O tânără româncă din Spania, secretar general adjunct al PNL Diaspora, organizație condusă de europarlamentarul Rareș Bogdan, cu o avere impresionantă, fiica unui lider local liberal, a fost angajată la Ministerul Energiei pe funcția de consilier, scrie PressHub […]

  3. […] Oana Babangiu a fost angajată mai întâi la Ministerul Energiei, pe un post de consilier, iar după doar două săptămâni a fost trecută la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, într-o funcție de consilier superior în direcția Comunicare, transparență și Dialog Social, scrie PRESShub. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Frauda academică, un mod de viață

În anii 2000, nimeni nu se gândea că va...

Zeci de producţii cinematografice la Zilele Filmului Maghiar, în 19 localităţi din Transilvania

Zeci de producţii cinematografice vor fi prezentate publicului, în...

Explozia preţului la energie loveşte dur firmele bihorene

Managerii unor firme din județul Bihor caută soluţii de...

Percheziții în mai multe județe în dosare privind trafic de droguri. Peste 150 de persoane duse la audieri

Poliţiştii din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate...