Milioane de euro de la UE pentru cămine de bătrâni, case protejate și centre de zi în județul Vaslui

Data:

Banii europeni sunt salvarea pentru sute de bătrâni și persoane cu dizabilități din Vaslui, un județ marcat de numărul mare de locuitori plecați la muncă în străinătate, în urma lor rămânând sute de bătrâni fără familie care să-i sprijine.

Mai multe comune și instituții au obținut finanțare prin POR (Programul Operațional Regional) 2014-2020 pentru construirea de case protejate, înființarea de cămine pentru bătrâni, centre de zi și acordarea de servicii sociale. În total, au fost semnate contracte pentru proiecte în valoare de peste 18 milioane de lei, potrivit datelor furnizate de oficialii județeni. În județul Vaslui sunt înregistrate 15.000 de persoane cu handicap, din care 500 sunt instituționalizate, iar zeci de bătrâni sunt înscriși pe listele de așteptare pentru centrele sociale.

Proiectele cu finanțare europeană au devenit una dintre principalele surse de finanțare în domeniul asistenței sociale din județul Vaslui. La această dată, mai multe instituții și comune au depus proiecte și urmează să construiască case protejate pentru persoanele cu dizabilități și cămine de bătrâni, pentru a oferi servicii sociale persoanelor vulnerabile. 

Unul din proiecte este intitulat „Servicii sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități” și va fi realizat în comuna Găgești. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, iar beneficiarul investițiilor este Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui. Contractul de finanțare al proiectului a fost semnat, valoare totală a investițiilor fiind de 3.544.484 lei, din care finanțarea nerambursabilă se ridică la 3.127.054 lei. 

Investițiile din cadrul proiectului vizează construirea a trei locuințe protejate pentru 24 de persoane cu dizabilități (câte 8 în fiecare locuință protejată) și amenajarea unui centru de zi pentru un număr de 30 persoane cu dizabilități. Termenul prevăzut pentru finalizarea proiectului este 31 octombrie 2020.

Costică Stupu, primarul comunei Găgești, a spus că are în comună 66 de asistenți personali, iar solicitările legate de asistența socială sunt în creștere. „Nu am stat pe gânduri când am fost întrebat dacă deținem o locație pentru centrul de zi. Am găsit clădirea și terenurile pe care vom ridica locuințele protejate. Eu mă bucur că se face această investiție la noi în comună. La centrul de zi și în locuințele protejate se vor înființa peste 20 de locuri de muncă”, a spus Costică Stupu. 

Lansare proiectului de la Găgești la DGASPC Vaslui

Proiect european și la Oltenești

Un alt proiect prin care se vor construi locuințe protejate și un centru de zi pentru persoane cu dizabilități se va derula în comuna Oltenești.

Beneficiarul proiectului este DGASPC Vaslui, valoarea totală a investiției fiind de 3.599.811 lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 3.389.656 lei. Contractul de finanțare a proiectului a fost semnat, iar execuția lucrărilor se va realiza până la finalul anului 2020.

Obiectivul principal al celor două proiecte de la Oltenești și Găgești este dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități din cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Huși. În centrul de la Huși sunt internate 200 persoane cu dizabilități, iar acestea trebuie transferate în alte locații, deoarece actualul sediu nu mai îndeplinește criteriile pentru a fi autorizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). 

De altfel, pentru a rezolva problema persoanelor cu dizabilități de la Centrul de Recuperare Huși, în acest an, DGAPC Vaslui va derula mai multe proiecte în valoare totală de 2,5 milioane de lei. Vor fi înființate în total șapte centre de zi, cele de la Găgești și Oltenești din fonduri europene, iar centrele din Tutova, Murgeni, Pogana, Vaslui și Banca cu fonduri de la bugetul de stat. 

Căminul de bătrâni de la Huși

În jurul acestor centre de zi, la o distanță de maxim 20 de kilometri, vor fi ridicate în total 15 locuințe protejate, în fiecare locuință fiind internate între 8 și 12 persoane. 

În respectivele centre se pot duce pentru socializare persoanele adulte cu dizabilități din localitățile respective. Activitățile se desfășoară doar pe timpul zilei, fără cazare pentru timp de noapte, fiecare persoană cu handicap urmând să primească o masă caldă la prânz. 

Toate persoanele cu dizabilități din centrul de la Huși vor fi repartizate în aceste locuințe protejate. Alegerea localităților a ținut de disponibilitatea autorităților locale de a ne oferi clădirile unde să amenajăm centrele de zi și terenurile pe care vor fi construite locuințele protejate. Noi am discutat cu reprezentanții mai multor comune, iar acolo unde am primit clădirea și terenurile vom amenaja instituțiile sociale. Sperăm ca până la sfârșitul acestui an să finalizăm proiectarea și anul viitor să facem construcțiile. Centrul de la Huși nu mai poate fi autorizat de către ISU.

Ionel Ștefănică Armeanu, director DGASPC Vaslui
Ionel Ștefănică Armeanu, director DGASPC Vaslui

Fonduri UE pentru cămine de bătrâni

Tot din bani europeni, în comuna Fălciu va fi derulat un program al cărui grup țintă este format din 250 de bătrâni din localitate. Contractul de finanțare a proiectului a fost semnat, iar valoarea totală a investiției este de 3.161.592 lei, din care finanțare nerambursabilă de 3.096.779 lei.

Ne-am gândit că populația comunei este îmbătrânită, mulți bătrâni fiind lăsați de izbeliște. Majoritatea copiilor sunt plecați în alte localități ale țării sau în străinătate. Proiectul va cuprinde o componentă de îngrijire la domiciliu, adică o masă caldă, menajul zilnic, spălat lenjerie, curățenie și altele. În cadrul proiectului vom construi și un cămin de bătrâni în care se vor acorda diverse tratamente de fizioterapie și kinetoterapie. Bătrânii vor avea unde veni la o discuție și vor avea prilejul să socializeze între ei. Prin acest proiect vom asigura 23 locuri de muncă, pentru îngrijitori, medici și infirmieri.

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu
Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu

După ce investițiile vor fi recepționate, Primăria Fălciu va accesa un alt proiect în valoare de 1 million de euro prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Cu aceste fonduri vor fi susținute financiar activitățile de la centrul de bătrâni și serviciile de îngrijire la domiciliu. 

Investițiile în cămine de bătrâni sunt binevenite, în condițiile în care în actualele centre sociale nu mai sunt locuri libere, iar zeci de bătrâni sunt înscriși pe listele de așteptare. 

În centrele socio-medicale ar mai trebui încă 50 de locuri pentru bătrâni. Avem solicitări pentru locuri în cămine. În centrele administrate de noi, oferim locuri în funcție de veniturile pe care le are beneficiarul. Este vorba de un procent de 60% din pensie, iar dacă persoana în vârstă are aparținători achită plata integrală care este de 2.200 lei/lună. Bătrânii internați suferă de multe afecțiuni, iar rata mortalității în rândul acestora este destul de mare. 

Ionel Ștefănică Armeanu

Alte proiecte europene pentru bătrâni

Și alte comune din județul Vaslui au obținut finanțare europeană pentru înființarea de centre sociale pentru bătrâni și acordarea de servicii sociale pentru persoanele în vârstă. 

Comuna Tutova va derula un proiect dedicat persoanelor în vârstă în valoare totală de 4.289.554 lei, din care finanțarea europeană nerambursabilă este de 4.195.878 lei.

Și comuna Berezeni a câștigat un proiect care privește creșterea calității vieții pentru 150 de persoane de peste 65 ani aflate în situații de risc, prin înființarea unui Centru Social pentru Persoane Vârstnice. Investiția din comuna Berezeni are o valoare totală de 4.758.656 lei, din care finanțarea UE este de 4.083.012 lei.

Banii nu mai ajung pentru a asigura traiul. Sunt scumpiri foarte multe, iar bătrânii au nevoie de minim 1.000 de lei lunar pentru a avea un trai decent. Pe medicamente se duc, în medie, 300 de lei în fiecare lună. Persoanele în vârstă au tot felul de boli, dintre care diabetul este pe primul loc. Această sumă ar ajunge doar dacă ar fi doi pensionari în familie și ar contribui amândoi la bugetul casei. Când un pensionar rămâne singur e jale, nu sunt suficienți nici 1.000 de lei.

Ioan Stamate, președintele Consiliului Județean pentru Persoane Vârstnice Vaslui
Ioan Stamate, președintele Consiliului Județean pentru Persoane Vârstnice Vaslui

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Vrancea24.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie...