Milioane de persoane izolate în China după creșterea numărului de infectări COVID-19

Data:

Milioane de persoane au fost izolate duminică în China, ţară care a înregistrat rata cea mai mare de cazuri zilnice de coronavirus în ultimii doi ani, în vreme ce se face simţită  tot mai mult teama populaţiei faţă de continuarea politicii zero Covid a guvernului, informează France24, citată de Rador.

Autorităţile de sănătate chineze au înregistrat duminică, 13 martie, aproape 3.400 de noi cazuri de coronavirus, un număr record de la începutul epidemiei, în februarie 2020, şi s-au grăbit să izoleze focarele epidemice izolând zonele afectate.

Din cauza acestui vârf de cazuri în toată ţara, autorităţile au închis şcolile din Shanghai, au izolat cartierele centrale ale centrului tehnologic din sud Shenzhen, ca şi oraşe întregi din nord-est, în vreme ce aproape 19 provincii luptă contra unor focare locale datorate variantelor Delta şi Omicron.

Marele oraş Jilin, din nord-est, a fost parţial izolat, cu sute de cartiere blocate, a anunţat duminică un oficial. Yanji, un oraş de 700.000 de locuitori de la frontiera nord-coreeană, a fost izolat în întregime.

O politică strictă subminată

China, unde virusul a fost detectat pentru prima dată la sfârşitul lui 2019, a aplicat o politică de toleranţă zero faţă de epidemie. Ea a reacţionat la focarele de epidemie prin izolări locale, testare în masă şi controlul populaţiei prin intermediul unor aplicaţii de trasabilitate. Frontierele ţării sunt practic închise.

Dar acest record de cazuri zilnice provocate de varianta Omicron subminează această abordare. „Mecanismul de intervenţie de urgenţă în anumite zone nu e suficient de puternic, înţelegerea caracteristicilor variantei Omicron este insuficientă (…) şi aprecierea a fost inexactă”, a recunoscut într-o conferinţă de presă a guvernului Zhang Yan, oficial din sănătate din provincia Jilin.

„Acest lucru reflectă de asemenea creşterea rapidă (…) a virusului în diferite regiuni şi lipsa de (…) resurse medicale”, care provoacă întârzieri la internarea în spitale şi tratarea pacienţilor, a adăugat el.

Locuitorii din Jilin, care a semnalat peste 500 de cazuri de variantă Omicron, terminase cele şase serii de teste de depistare obligatorii duminică, potrivit autorităţilor locale. Sâmbătă, mai multe cartiere ale oraşului au fost izolate. Changchun, oraş vecin şi bază industrială cu 9 milioane de locuitori, a fost izolat vineri.

Primarul din Jilin şi oficialul sanitar din Changchun au fost demişi din funcţii sâmbătă. China a reuşit până acum să menţină cazurile de coronavirus la un nivel foarte scăzut datorită izolărilor localizate, testării în masă şi închiderii frontierelor.

Dar oboseala faţă de această abordare se face din ce în ce mai mult simţită în China. Mai mulţi oficiali preconizează de acum măsuri mai blânde şi ţintite pentru a frâna răspândirea virusului, iar economiştii avertizează că măsurile radicale dăunează economiei ţării.

La Shenzhen, oraş de circa 13 milioane de locuitori limitrof Hong Kongului, rezidenţii şi-au exprimat un sentiment de teamă faţă de creşterea numărului de cazuri şi răspunsului draconic al autorităţilor sanitare, care au izolat districtul Futian (300.000 de locuitori).

Hong Kong, deosebit de afectat

Hong Kong are actualmente una din ratele de mortalitate datorată virusului dintre cele mai ridicate din lume, Omicron lovind populaţia în vârstă care ezită în continuare să se vaccineze. Mii de expatriaţi au părăsit oraşul, în primul rând din cauza închiderii şcolilor şi restricţiilor severe care reduc aprope la zero orice adunare sau deplasare.

Dar politica sanitară chineză a fost în general mai ţintită de la creşterea cazurilor, care a început în februarie, decât în decembrie, când oraşul Xi’an şi cele 13 milioane de locuitori ai săi au fost total izolaţi timp de două săptămâni.

În cel mai mare oraş din China, Shanghai, autorităţile au preferat să mizeze pe distanţare socială închizând temporar şcoli, întreprinderi, restaurante şi centre comerciale mai curând decât să adopte carantinarea în masă.
Confruntată cu creşterea cazurilor, autoritatea de sănătate naţională a anunţat vineri că va introduce utilizarea de teste antigen rapide, ceea ce ar putea arăta o formă de flexibilizare a politicii sanitare a Partidului Comunist.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related