Ministerul Dezvoltării a achiziționat 20 de autobuze electrice care vor circula în Iași

În Iași vor circula primele autobuze electrice începând cu luna ianuarie a anului viitor. Promisiunea este făcută de către compania Solaris Bus & Coach, care a câștigat achiziția demarată la nivel central de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Aceștia vor livra în total 20 de autobuze care vor circula pe diferite rute din Iași, pentru care au încasat 51,62 de milioane de lei fără TVA, suma totală fiind de aproximativ 67 de milioane de lei.

Autobuze similare care circulă în acest moment în Cluj. (sursa: mobilitate.eu)

Contractul între Primăria Municipiului Iași și compania furnizoare s-a semnat ieri, la Iași, iar administrația locală a precizat că autobuzele vor circula pe trasee care preiau 7,5% din numărul total de călători lunar. Autobuzele furnizate vor fi lungi de 12 metri și vor avea o capacitate de 82 de pasageri, doar 30 dintre aceștia având loc pe scaune.

Cu această ocazie, municipalitatea locală va instala în cadrul aceluiași proiect și 20 de stații de încărcare lentă, cu timpul de așteptare de 6 ore, în garajul unde vor sta peste noapte autobuzele. În afara acestora, pe traseu vor mai fi instalate 6 stații de încărcare rapidă care vor putea asigura o autonomie de 10-20 de kilometri după o încărcare de câteva minute.

Primăria spune că a luat în calcul și posibilitatea ca o parte dintre stațiile de încărcare să fie folosite și de către publicul larg, pentru a încuraja achizițiile de mașini electrice.

„Este un început bun – la o capacitate de transport de 82 de persoane imaginați-vă cam cât va putea înlocui din consumul de carburanți fosil. Asta va contribui la stimularea achiziției de vehicule electrice, în sensul că stațiile publice pe care le vom instala pe trasee vor avea kituri de încărcare și pentru alte tipuri de autovehicule decât pentru autobuze. Este un proiect cu valoare de aproape 67 de milioane de lei, furnizarea trebuie să fie în maximum 24 de luni, dar am primit asigurări că se va face mai devreme, poate chiar până la finalul anului”, a declarat Mihai Chirica, primarul Iașului.

Firma poloneză a mai câștigat astfel de proiecte în România, livrând autobuze cu aceeași lungime și capacitate în Cluj și Craiova și având contracte semnate deja cu Pitești, Târgu Mureș, Sibiu, Suceava și Sighetu Marmației.

„Softurile noastre sunt testate și verificate în 150 de orașe din Europa. Autobuzele sunt în permanență sunt conectate cu fabrica. Circulând pe străzile Iașului fabrica vede în permanență caracteristicile, cum sunt exploatate, dacă sunt probleme, ce trebuie făcut, se fac update-uri de soft în timp real. Sistemele de pe autobuz, numărătoarea de călători, GPS-ul, comunică cu dispeceratul, a declarat Eugen Dan Ciolan, manager al companiei în România.

partajează acest articol:
Madalina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Bode: ”Nu vorbim de o relaxare totală, vorbim de o relaxare prudentă. Vor fi controale”

Sâmbătă este prima zi în care se aplică măsurile de relaxare luate de Guvern după scăderea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 în ţară. Astfel, masca de protecţie nu mai e obligatorie în spaţiile publice neaglomerate şi s-au eliminat restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii.

VIDEO | Premierul clarifică dilema privind relaxarea la joburile cu toți angajații vaccinați: “Deocamdată, cu mască la locul de muncă, la interior”

Premierul a admis că s-a produs o confuzie chiar printr-o prevedere publicată într-un ordin al M. S.

Doi bărbați urmăriți internațional, unul dintre ei, albanez, pentru tentativă de omor, au fost depistați de polițiștii argeșeni și încarcerați

Cel de-al doilea urmărit internațional depistat și încarcerat e un român căutat de cinci ani.
partajează acest articol: