Ministerul Energiei plătește chirie de 53.000 de euro/lună lui Răzvan Petrovici, membru al grupului de la Monaco, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

Data:

În luna iunie anul trecut, Ministerul Energiei condus de liberalul Virgil Popescu, a încheiat un contract de închiriere a unui sediu pentru instituție. Chiria se ridică la 265.000 de lei pe lună, aproximativ 53.000 de euro. Proprietarul este Răzvan Petrovici, un milionar care face parte din grupul de la Monaco, trimis în judecată pentru evaziune fiscală.

Anul trecut, Ministerul Energiei lansa o invitație de participare în vederea închirierii unui spațiu într-o clădire de birouri. Potrivit documentului, obiectul contractului era „servicii de închiriere unui spaţiu într-o clădire de birouri, dotat cu mobilier de birouri, utilităţi şi spaţii de parcare  necesare pentru desfăşurarea activităţii Ministerului Energiei  conform cerințelor din caietul de sarcini”.

Ministerul, care are 366 de angajați, era dispus să plătească 18,5 euro pe metru pătrat. Maxim 14 euro/mp pentru chirie și 4.5 euro pentru utilități/întreținere. Durata contractului este de 5 ani. Vechiul sediu nu mai corespundea cerințelor pandemiei, distanța dintre angajați fiind mai mică de 2 m, lucru „nerecomandat de specialiști”.

În aceste condiții, instituția posta anunțul de închiriere pe pagina de internet.

Contractul de închiriere între Ministerul Energiei și firma lui Petrovici

Citește și: Panglici și simboluri ale Rusiei în R. Moldova. Panglica Sf. Gheorghe:  o istorie complicată, un simbol confuz

Pe 3 iunie 2021, Ministerul Energiei semnează contractul de închiriere cu firma Vita Brevis SRL din comuna Snagov. Instituția publică închiriază 4.240 de metri pătrați, adică parter și 8 etaje, la care se adaugă 73 mp spațiu recepție care este oferit cu titlu gratuit de Vita Brevis.

În caietul de sarcini se precizează clar că imobilul de închiriat trebuie să fie o clădire de birouri. În realitate, imobilul cu pricina este un bloc de locuințe, deținut în proporție de 62% de firma lui Petrovici. Restul sunt apartamente normale, unii proprietari locuind în acest bloc din 1960.

Ministerul care intră în casa oamenilor

„Ministerul ne-a intrat în casă, a blocat la propriu accesul normal în bloc. Proximitatea ministerului și a oamenilor lui, plus invitați, investitori care stau prin holul blocului, ambasadori sau ce or fi care blochează intrarea crezând că totul este un office building, deci proximitatea a devenit atât de intimă și de necivilă încât pentru prima dată m-am gândit că pe viitor ar fi bine să iau în calcul o mutare”, ne-a declarat un locatar al blocului.

Probleme sunt și cu locurile de parcare din zonă. Potrivit contractului de închiriere, proprietarul trebuia să pună la dispoziția chiriașului 4 locuri de parcare subterană.

În realitate, toate locurile pentru mașini, din fața blocului și până la monumentul „Cartoful în țeapă”, au fost rezervate de primărie pentru minister.

„Vreau să semnalez prezența unui corp guvernamental în incinta – chiar dacă se declară office building – unui loc cetățenesc, cu probleme, cu copii mici, cu schimbat mobile. Am făcut cerere de parcare de anul trecut și am fost respinsă la Primarie, că ei au luat absolut toate locurile, vreo 80, până la țeapa din Piața Revoluției.

Nu ne-a întrebat nimeni nimic, nu ar fi trebuit să fim și noi de acord, fiind spațiu comun? Citim negru pe alb că holul este oferit cu titlu gratuit fără ca asociația să știe sau să aprobe sau măcar întrebată”, ne-a mai declarat un proprietar.

Cu datorii la asociație, firma lui Petrovici și-a schimbat de trei ori numele în ultimii ani. Locatarii vechi își amintesc că afaceristul a intrat în posesia a mai bine de jumătate de bloc printr-o preluare a imobilului de la fostul Birou de Turism pentru Tineret (BTT), iar BTT a obținut imobilul în timpul mandatului fostului primar general Crin Halaicu.

Citește și: De ce armata rusă este incapabilă și bezmetică. Corupția ucide. Chiar și pe tanchistul rus

Acționarii Vita Brevis

Contractul de închiriere a spațiului a fost încheiat pe 3 iunie 2021 și este semnat de ministrul Virgil Daniel Popescu din partea Ministerului Energiei și de Răzvan Petrovici din partea Vita Brevis SRL.

Potrivit portalului confidas.ro, până pe 14 mai 2021, acționarul Vita Brevis SRL era o firmă din Cipru, Strong Leader Development din Limassol, reprezentată de Răzvan Petrovici. Cu două săptămâni înainte de semnarea contractului de închiriere, Strong Leader cesionează către Luminița Stela Petrovici 99 % și 1% către Giulia Chivu din acțiunile pe care le avea la Vita Brevis și acestea devin proprietarele firmei. Stela Petrovici este soția lui Răzvan Petrovici.

Pe 5 octombrie 2021, după semnarea contractului de închiriere cu Ministerul Energiei, Stela Petrovici și Giulia Chivu schimbă denumirea firmei din Vita Brevis în Victoriei Project Center SRL.

Pe blocul cu pricina, de aproximativ 5 ani, este postată o reclamă la CEC. Locatarii susțin că nu primesc niciun leu pentru reclama făcută de banca de stat. La fel și Petrovici, care recunoaște că ține bannerul ca să nu fie fațada blocului goală.

Reclama gratis

Potrivit unui contract consultat de PressHUB, Petrovici ar fi cumpărat de la CEC caseta luminoasă în care este montat bannerul cu reclama CEC, cu 102.000 de lei. Acum cere cota parte de la ceilalți proprietari din bloc.

„Petrovici pretinde asociației contribuția de 38% (62% fiind partea lui) din valoarea casetei după ce el o cumpără, fără să verifice dacă asociația acceptă caseta sau nu. Să ne spună de ce nu au încheiat contractul pentru casetă direct cu asociația, care ulterior ar fi dispus proporțional împărțirea costurilor”, mai susține un alt locatar al imobilului.

Procedură de selecție, spune Ministerul Energiei

Ministerul Energiei ne-a transmis datele despre valoarea contractului de închiriere. „Valoarea chiriei pe care o plătește Ministerul Energiei pentru sediul în care funcționează din Strada Academiei nr 39-41 este de 265.000,00 lei/lună. Costul este de 14,5 euro/ metru pătrat complet mobilat, preț în care este inclusă și întreținerea.

Suprafata închiriată a sediului Ministerului Energiei în care funcționăm este de 4.240 mp. Beneficiarul chiriei este proprietarul clădirii, firma VICTORIEI PROJECT CENTER SRL, nume sub care funcționează în prezent societatea care a câștigat procedura de selecție, fiind aceeași entitate juridică.

Pentru închirierea sediului s-a organizat o procedură de selecție. Contractul a fost încheiat pe baza ofertelor primite de la diferiți ofertanți ce au răspuns solicitării”, se arată în răspunsul ministerului.

Dosarele lui Petrovici

În mai 2021, Răzvan Petrovici era trimis în judecată de Parchetul general pentru o evaziune fiscală de peste 1,6 milioane de lei. Potrivit g4media, în 2020, Petrovici a fost trimis în judecată în alt dosar, tot pentru evaziune fiscală, prejudiciul fiind de 1,6 milioane de euro. Potrivit Parchetului general, între 2008 și 2013, Petrovici ar fi înregistrat în contabilitatea Unirea Hypermarket Center 34 facturi fiscale reprezentând achiziții fictive în valoare de peste 28 de milioane de lei. Procurorii susțin că așa ar fi reușit afaceristul să își diminueze TVA-ul și impozitul pe profit cu aproape 1 milion de euro, la care se adaugă dobânzi și penalități, astfel încât prejudiciul reținut de procurori sare de 1,6 milioane de euro. Petrovici a achitat prejudiciul, dar cu toate acestea a fost trimis în instanță. El riscă o pedeapsă cu închisoarea între 9 și 15 ani întrucât este acuzat de evaziune fiscală mai mare de 500.000 de euro.

Rămâne de văzut dacă omul de afaceri va solicita instanței să fie exonerat de pedeapsă invocând legea penală mai favorabilă, adică legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul plus 20 %. Însă, în acest caz, va trebui să mai achite bonusul de 20 % pe lângă prejudiciul de 1,6 milioane de euro.

Răzvan Petrovici este rezident la Monte Carlo, pe Princesse Grace Avenue, promenada de pe malul mării considerată cândva cea mai scumpă stradă din lume. Petrovici a recunoscut în 2017 că este finul lui Virgil Măgureanu, primul director al SRI de după Revoluție.

Potrivit presei, tatăl lui Răzvan a fost Camenco Petrovici, cel care a garantat din partea CEC fondurile FNI, inginerie financiară patentată de Sorin Ovidiu Vîntu.

2 COMENTARII

  1. Clanuri peste clanuri de mafioti fosti comunisti si securisti, caracatita ceausista ce si-a schimbat doar parul, dar naravul, ba. Tara de doi lei, la fel in ceausism, la fel in democratia originala faurita de iliescu; stat mafiot, zbir cu omul de rind si mielusel cu increngaturile si clanurile mafiote. Stat mafiot, democratie disfunctionala, politicieni corupti, incapabili sau de-a dreptul tradatori, aceasta este adevarata oglinda a majoritatii populatiei. Halal popor.

  2. Hotii, impostorii si teparii din România sunt la ei acasa. Iliescu cu instrumetele lui SRI-iste, psd-iste si rusofile, precum si SOV sau alti interlopi i’au înstruit cum sa fure nepedepsit. Jale va fi la judecata de apoi … daca nu va întâzia prea mult. Mi’e greata de acesti mizerabili ne-patrioti !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul: