Printr-o adresă către Curtea de Apel București, o Direcție din ministerul Justiției întreabă instanța dacă se mai impune păstrarea sau revocarea mandatului de arestare emis pe numele afaceristului Dragoș Săvulescu și dacă mai este necesară sesizarea CJUE pe acest subiect, după ce judecătorii din Napoli au transformat o pedeapsă de 5 ani și 6 luni închisoare cu executare în una de doi ani și 5 luni cu suspendare.
În urmă cu o lună, Ministerul Justiției, prin Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară a cerut Curții de Apel București să exprime un punct de vedere față de mandatul de arestare emis pe numele fugarului Emil Dragoș Săvulescu.
În cererea sa, Direcția din MJ amintește Curții de Apel București că în acest caz ministerul Justiției din Italia a cerut revocarea mandatului de arestare pe numele lui Săvulescu deoarece acesta, la 15 iulie 2022, a început executarea pedepsei, dar prin măsuri de probațiune.
În document se mai face referire la faptul că un judecător de la Curtea de Apel București a trimis o cerere preliminară Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) privind decizia cadru care reglementează mandatul european de arestare și procedurile de predare între statele membre.
În final, direcția din MJ întreabă Curtea de Apel București dacă instanța română consideră că se impune menținerea sau revocarea mandatului de arestare emis pe numele lui Săvulescu și menținerea ori retragerea cererii de trimitere preliminară adresată CJUE.
Adresa este semnată de directorul adjunct al Direcției, Simona Franguloiu.
Ce a răspuns CAB
În răspunsul Curții de Apel București se arată, cu referire la situația juridică a condamnatului Săvulescu, că instanța a sesizat CJUE cu privire la acest caz și că aprecierea validității mandatului european de arestare, darea în urmărire internațională și a mandatului de executare a pedepsei închisorii pe numele lui Dragoș Săvulescu fac obiectul unui dosar penal de pe rolul Curții de Apel București, dosar suspendat până se pronunță CJUE.
Decizia ciudată de la Napoli
În 9 februarie 2019, omul de afaceri Dragoș Săvulescu, fost acționar la FC Dinamo, a fost dat în urmărire internațională, după ce nu a fost găsit de polițiști pentru ca aceștia să pună în aplicare sentința de cinci ani și șase luni de închisoare primită în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanța, în care a fost condamnat și Radu Mazăre.
Omul de afaceri a fugit din țară înainte ca instanţa să îl condamne definitiv şi s-a stabilit în Italia, unde Curtea de Apel din Napoli a respins cererea României de extrădare.
Mai mult, judecătorii italieni i-au transformat cei cinci ani şi jumătate de închisoare cu executare în doi ani şi cinci luni, dar cu suspendare pe teritoriul Italiei.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
[…] În cererea sa, Direcția din MJ amintește Curții de Apel București că în acest caz ministerul Justiției din Italia a cerut revocarea mandatului de arestare pe numele lui Săvulescu deoarece acesta, la 15 iulie 2022, a început executarea pedepsei, dar prin măsuri de probațiune, scrie presshub.ro. […]