Miniștrii de externe român și canadian au discutat despre situația îngrijorătoare de securitate din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre

Data:

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a continuat duminică, 20 februarie 2022, seria întâlnirilor de lucru în marja Conferinței de Securitate de la München cu o întrevedere cu ministrul afacerilor externe canadian, Mélanie Joly.

Adaptarea răspunsului NATO și al statelor aliate la actualele evoluții

Discuția a permis aprofundarea schimbului de opinii și evaluări privind situația îngrijorătoare de securitate din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre, în continuarea convorbirii telefonice a celor doi miniștri din 12 februarie 2022. 

„Cei doi șefi ai diplomațiilor au reconfirmat abordarea comună în ceea ce privește securitatea euroatlantică și principiile care trebuie să orienteze răspunsul la acțiunile agresive ale Federației Ruse. Miniștrii afacerilor externe român și canadian au discutat în detaliu despre ultimele evoluții ale situației de securitate și au examinat modalitățile de acțiune în continuare. 

Astfel, cei doi miniștri au convenit că este necesară consolidarea în continuare a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv în sudul său, la Marea Neagră. Astfel, ministrul Bogdan Aurescu și omologul canadian au agreat continuarea contactelor și cooperării în vederea adaptării răspunsului NATO și al statelor aliate la actualele evoluții de securitate, în vederea consolidării angajamentului colectiv pentru securitatea aliaților de pe Flancul Estic al NATO, inclusiv prin crearea unui grup de luptă în România”, se arată într-un comunicat al MAE.

Dreptul Ucrainei de a-și face propriile alegeri de politică externă și securitate

Miniștrii de externe român și canadian au căzut de acord cu privire la importanța pachetului cuprinzător și substanțial de sancțiuni aflat în pregătire la nivel UE, SUA, Canada, UK, fiind subliniat caracterul esențial al coordonarii strânse dintre toți acești actori, dar și relevanța acestui pachet ca instrument de descurajare.

„Totodată, ministrul Aurescu a reiterat importanța unei comunicări strategice adecvate asupra acestui pachet, din perspectiva rolului sau disuasiv. 

A fost reiterat sprijinul pentru suveranitatea, integritatea teritorială și dreptul Ucrainei de a-și face propriile alegeri de politică externă și securitate, cu respectarea dreptului internațional. Ministrul canadian Joly a adresat mulțumiri pentru disponibilitatea de cooperare a părții române în ceea ce privește identificarea de măsuri de protejare a cetățenilor canadieni care ar putea fi afectați de înrăutățirea situației de securitate din Ucraina. 

Având în vedere experiența de cooperare bilaterală consistentă în domeniul apărării, în special în materie de măsuri de reasigurare a aliaților de pe Flancul Estic, a fost convenită   dezvoltarea pe mai departe a cooperării bilaterale și în cadru aliat. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit părții canadiene pentru menținerea și în anul 2022 a contribuției Canadei la misiunea de poliție aeriană întărită în România”, se mai arată în comunicatul MAE.

Totodată, în acest context, cei doi miniștri au discutat și oportunitățile de întărire a relației strategice dintre România și Canada, în baza valorilor și intereselor comune. In acest context a fost reiterată importanța comunității române din Canada ca punte de legătură dintre cele două state. De asemenea, a fost menționată cooperarea tradițională bilaterală în domeniul energiei nucleare civile.

În final, a fost convenită continuarea dialogului la nivel înalt, inclusiv prin pregătirea unei  vizite a ministrului canadian de externe la București – inclusiv pentru a marca aniversarea în acest an a 55 de ani de relații diplomatice la nivel de ambasadă – și menținerea unei legături strânse în definirea și punerea în practică a măsurilor de asigurare a securității și stabilității în regiunea Mării Negre.

PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cine este obligat să deszăpezească. Răspunderea primarului și obligațiile cetățenilor

Prima zăpadă mai serioasă din aceeastă iarnă a făcut...

Dacian Cioloș cere liderilor coaliției de guvernare „un plan ofensiv diplomatic clar” pe subiectul Schengen

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloș cere liderilor coaliției un plan...

Necrolog pentru un om bun

Joi dimineață, la prima oră, am aflat că a...

Ziare.com: Dovezile că Răzvan Savaliuc și Lumea Justiției s-au conectat la banii lui Vanghelie

Jurnalistul Răzvan Savaliuc și Lumea Justiției au fost „mufați”...