Ministrul Justiției: Reformele privind pensionarea magistraților, promovate printr-un proiect de lege

Data:

spot_img

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat joi, printr-un comunicat de presă, că reformele propuse de Ministerul Muncii în domeniul pensionării vor respecta statutul de independență al magistratului și se vor promova prin proiect de lege.

Proiectul va fi conceput și dezvoltat de Ministerul Muncii, cu consultarea reprezentanților autorității și puterii judecătorești, prin intermediul CSM.

Cătălin Predoiu a mai spus că în acest moment nu este redactat nici un proiect de lege privitor la pensiile magistraților.

Precizăriile ministrului Justiției vin „pe baza consultărilor avute recent pe linie politică și guvernamentală”, în urma unei întâlnirii avute miercuri cu ministrul Muncii.

Săptămâna trecută, Secția pentru judecători a CSM a aprobat cererile de pensionare a 60 de magistrați, pe fondul redeschiderii discuțiilor privind eliminarea pensiilor speciale și creșterea treptată a vârstei de pensionare a judecătorilor și procurorilor.

Citește și: INTERVIU | Rusia ar pune și mai multe probleme Ucrainei, dacă ar instala la Chișinău un guvern pro-rus

Ce a anunțat ministrul Justiției

● Reformele propuse de MMSS în domeniul pensionării vor respecta statutul de independență al magistratului și se vor promova prin proiect de lege, supus avizarii CSM și Ministerului Justiției.

● Reformele vor respecta pe deplin cadrul constituțional și cadrul juridic internațional la care România este parte privind statutul de independență al magistratului, inclusiv în ceea ce privește pragul vârstei de pensionare.

● MMSS va concepe și dezvolta proiectul de cadru normativ legal cu transparență și cu consultarea tuturor partenerilor sociali, inclusiv a reprezentanților autorității și puterii judecătorești, prin intermediul CSM, garantul independenței Justiției. La acest moment, nu există redactat niciun astfel de proiect de lege, MMSS urmând să definitiveze analizele datelor statistice privind sistemele socio-profesionale în perioada care urmează.

Citește și: Judecătorii din CSM acuză politicienii că le micșorează pensiile și îi fac responsabili de valul de pensionări

● Ministerul Justiției va rămâne în contact permanent, la nivel de ministru, atât cu MMSS, cât și cu CSM, Prim-Ministrul și lideriii Coaliției de guvernare și va informa prompt autoritatea și puterea judecătorească în legătură cu orice evoluție care ar putea intersecta autoritatea și puterea judecătorească.

● Stabilitatea sistemului judiciar, inclusiv din perspectiva asigurării cu resurse umane, magistrați, dar și grefieri, personal de specialitate din instanțe și parchete, inspectori de probațiune, rămâne permanent în atenția Ministerului Justiției. În acest sens, trebuie privite și viitoarele inițiative legislative promovate de Ministerul Justiției în următoarele zile, privind statutul grefierilor și personalului de specialitate din instanțe și parchete, precum și statutul inspectorilor de probațiune, aflate în faza finală de avizare, precum și alte asemenea proiecte de lege care vor urma.

● Ministerul Justiției va continua să abordeze cu responsabilitate problema asigurării sistemului judiciar, a celui penitenciar și de probațiune cu resurse umane, soluțiile ținând de cooperarea cu Guvernul, Parlamentul, dar și cu CSM și partenerii sociali din cadrul sistemelor sus-menționate.

Citește și: Record: CSM a aprobat pensionarea a 60 de judecători într-o singură zi 

● Ministerul Justiției rămâne constant deschis dialogului cu toate instituțiile și organizațiile amintite anterior, problema resurselor umane comportând soluții pe termen scurt, care să asigure stabilitatea sistemelor, și pe termen mediu și lung, prin consolidarea statutelor tuturor profesiilor din cadrul acestor sisteme, cum ar fi, între altele, creșterea capacității instituționale de școlarizare a Institutului Național al Magistraturii, adoptarea cadrului legal privind statutul grefierilor, a personalului de specialitate juridică din instanțe și parchete și a personalului de probațiune, inclusiv prin eliminarea inechităților salariale din aceste sisteme și acoperirea treptată a locurilor vacante din schemele de personal din instanțe, parchete, penitenciare și probațiune. Sistemele de aplicare a legii funcționează eficient numai în măsura în care sunt echipate corespunzător cu resurse umane și logistice și funcționează pe baza unor legi coerente.

Citește și: Firul roșu care leagă traficanții români din Kosovo, cocaina găsită accidental în Delta Dunării și atentatul din Arad

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Guvernul României)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. Trageți cu țoții de timp. Atâta tot. Militari, polițiști, procurori, judecători, parlamentari cu toții și fiecare în parte vă simțiți „Primus inter pares”. V-aș spune să vă fie rușine. Dar rușinea este o calitate care vă lipsește.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related