Ministrul Sănătății: Nu va fi declarată epidemie de gripă. E din nou nevoie de mască

Data:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că în prezent România se află în cea de a treia săptămână a creșterii numărului cazurilor de infecții respiratorii, dar nu va fi declarată epidemie de gripă, ci va fi instituită o „stare de alertă epidemică”.

Alexandra Rafila a precizat că vârful sezonului gripal ar putea fi în perioada 15 ianuarie – 10 februarie și că numărul actual de cazuri depășește cu peste 20% media.

A fost transmis Ministerului Educației o serie de recomandări pentru a evita răspândirea infecțiilor respiratorii, precum triajul zilinic, utilizarea măștii de protecție de către cadrele didactice și copii, asigurarea materialelor de dezinfecție și refacerea stocurilor de antivirale și echipamente de protecție.

Citește și: EXCLUSIV Premierul Ciucă a înființat un nou post de secretar general al Cancelariei, pentru o protejată a lui Emil Boc

Cele mai importante declarații ale ministrului Sănătății

 • Nu vrem să introducem restricții.
 • Ultimele sezoane au fost atipice, din cauza pandemiei.
 • Am luat ca referință cele cinci sezoane anterioare pandemiei.
 • Numărul actual de cazuri depășește cu peste 20% media.
 • Vârful, înainte de pandemie, era în februarie. Acum este mai devreme cu câteva săptămâni.
 • În acest sezon este posibil ca vârful infecțiilor respiratorii să fie atins în intervalul 15 ianuarie-10 februarie, apoi va urma o scădere.
 • Durata acestor valuri de infecție este, de obicei, între 2 și 4 săptămâni.
 • Avem câteva seturi de măsuri, recomandări, pe care le-am transmis și Ministerului Educației.
 • Sunt măsurile din pandemie: evitarea aglomerației, igiena adecvată, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, purtarea măștii de protecție în spații închise.
 • În școli și grădinițe: triajul zilinic, utilizarea măștii de către cadrele didactice și eventual de către copii, asigurarea materialelor de dezinfecție.
 • Am discutat ca spitalele să asigure stocurile de antivirale și să refacă stocurile de echipamente de protecție.
 • Mâine, luni și marți vom discuta cu producătorii și distribuitorii de medicamente pentru a găsi o soluție de refacere a stocurilor.

Citește și: EXCLUSIV Premierul Ciucă a înființat un nou post de secretar general al Cancelariei, pentru o protejată a lui Emil Boc

Ministrul Educației: Se recomandă purtarea măștii

Ministrul Educației din România, Ligia Deca, a declarat că școlile vor începe din nou activitatea în 9 ianuarie, conform planificării, și a subliniat importanța participării la cursuri după doi ani de pandemie.

Ligia Deca a recomandat accentuarea prevenției și triajului zilinic în primul rând acasă și purtarea măștii de protecție de către cadrele didactice și, posibil, de către elevi.

În cazul în care copiii prezintă simptome respiratorii, se recomandă consultarea medicului de familie și izolarea la domiciliu.

„Mâine va avea loc o videoconferință cu inspectorii școlari pentru a discuta pregătirea școlilor în contextul gripei”, a precizat Ligia Deca.

Citește și: Judecătorul Daniel Grădinaru, ales preşedinte al CSM. Procurorul Daniel Horodniceanu, vicepreşedinte

Abordarea este fără restricții

Ministrul Sănătății a precizat că este a treia săptămână epidemică și va adopta o instrucțiune pentru stare de alertă epidemică.

„Declararea epidemiei în baza unui ordin ne-ar pune într-o situație care ar genera noi restricții. Emiterea unui ordin ar fi generat restricții, iar abordarea este fără restricții. Nu vreau să ne reîntoarcem la discuții legate de carantină și izolare. Prefer recomandări decât restricții. Astfel, este stare de alertă epidemică”, a declarat Alexandru Rafila.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img
spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related