Minți și vieți luate de băutură. La Pribești, în județul Vaslui

Data:

„Râdeau băieții de ei”. Îl ascult pe omul din fața mea și nu-mi pot lua gândul de la ce mi-a zis. Nu-mi spune o glumă, ci ce s-a petrecut în fața barului său a doua zi după o crimă în Pribești, un sat din Vaslui.

Alexandru și Lucian, doi tineri de 24, respectiv 22 ani, au omorât un bătrân în vara anului trecut. I-au luat 650 lei și l-au sugrumat. S-au dus la Iași, au jucat banii la păcănele. S-au întors în sat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. S-au dus la cârciumă să povestească întțmplarea.

„Râdeau băieții de ei. Nu mi-am dat seama despre ce era vorba, dar, la câteva ore după aceea, a venit poliția, le-a pus cătușele, i-a băgat în mașină și i-a dus la Vaslui.”

Ne urcăm în mașină și plecăm spre Pribești, un sătuc așezat la jumătatea distanței dintre Vaslui și Iași. Circulă deja legende locale despre cât de mult beau oamenii de aici.

 

YouTube video

 

În 30 minute suntem în Pribești. Coborâm și acoperim cu privirea peisajul. E o vreme mohorâtă. Ulițele sunt aproape goale, de abia zărești câte un om pe ici, pe colo. Oprim la primul magazin, lipit de cea mai veche crâșmă din sat. Rozul aprins în care e îmbrăcată clădirea îți irită ochii.

Ne grăbim să intrăm și să ne încălzim puțin.

În timp ce bem două sucuri, femeia de la tejghea își găsește de treabă la frigider. E la un pas de noi. Intrăm în conversație.

„Ce beau oamenii, de fel, aici?”

„Cei tineri, mai mult bere. Cei mai în vârstă, vin, rachiu, rom…”

O întrebăm dacă vinde la pahar și care e prețul.

Doar berea se vinde la sticlă, restul, doar la pahar, pentru că oamenii nu au bani. 1,50 lei  paharul de vin și de rom, iar de vodcă – 2 lei, cea de o calitate mai bună, între 3-4 lei.

Noi nu prea prea avem cine știe ce băuturi rafinate, dacă doriți ceva mai bun, mergeți în deal. E un bar modernizat de curând și are mai multe. «La Pearjă» se numește.

 

„Dacă avea 50 lei, îi bea pe toți! Mațul să fie plin!”

Mai stăm câteva minute și plecăm spre celălalt bar din sat. E un drum de țară, din pământ. Mai avem puțin și înotăm în noroi. Situat pe un deal, cu garduri înalte, fără vreun afiș/panou cu «La Pearjă», nici nu ne dăm seama că am trecut de bar. Ne întoarcem din drum după ce întâlnim un băiețan care ne explică unde este. 

Urcăm scările, deschidem poarta și ajungem pe mini-terasa barului făcut la parterul vilei, lipit de un magazin mixt. Gresie, tapet, canapele din piele, taburete, masă de ping-pong, loc special pentru DJ.

„Am vrut să arătăm că și la țară se poate face ceva frumos, un local amenajat cu gust, unde să poată veni tineretul să se distreze civilizat”, ne spune Emil, soțul patroanei.

În spatele inițiativei lor se află și dorința ca noul bar să nu mai gazduiască scandaluri. „Se întâmplă să se mai îmbete și să le sară muștaru’, dar îi liniștim imediat. Îi scoatem afară și nu-i mai lăsăm să intre”, explică acesta.

Alcoolul este cauza multor infracțiuni care se întâmplă în județul Vaslui. O recunoaște și Emil. În fiecare zi se confruntă cu astfel de cazuri. Adesea, când îi vede într-o stare avansată de beție, refuză să le mai vândă alcool. Să nu-i aibă pe conștiință.

Îi vine în minte cazul lui Alexandru, tânărul de 24 ani care, alături de prietenul lui, a omorât un bătrân din sat:

Avea mari probleme cu băutura. Dacă avea 50 lei, îi bea pe toți. Ce consuma? De toate, ce apuca…Nu conta! Mațul să fie plin!

 

„Era beat, dar nu de comă”

Tot satul îl știe pe Alexandru. Provine dintr-o familie amărâtă, are un tată vitreg cu care nu reușește să se înțeleagă sub nicio formă.

A încercat de trei ori să se sinucidă înainte de a comite crima. Ultima tentativă de suicid a fost cea mai gravă. A turnat pe el jumătate de litru de diluant și și-a dat foc. Se întâmpla în urmă cu doi ani, în fața barului. Emil își amintește:

Am auzit lumea țipând și am ieșit afară să văd despre ce este vorba. Un băiat a sărit pe el cu o geacă, să stingă focul. Până a venit salvarea, l-am adus aici, în bar. Avea arsuri la gât destul de grave.

 

Băuse înainte?

Era beat, dar nu de comă. Foarte multă lume a încercat să-l ajute, inclusiv eu. L-am mai luat la muncă, pe ici pe colo, dar nu stătea mult. L-am sfătuit de bine. Îi spuneam : «măi, ai și tu 500 lei, ok, ia-ți un pachet de țigări, o bere, dar măcar ia naibii și tu ceva pentru acasă, o pâine, un pui, un săpun». Dar el, nu. Îi cheltuia aiurea. Băutură, țigări, păcănele. Problema era la el. Când se comporta urât, când se comporta frumos. Eu zic că avea probleme psihice.

Când a venit Poliția să-l aresteze că l-au ucis pe bătrân, maică-sa a început să arunce cu pietre în polițiști. Țipa: «duceți-vă la Gianina în bar, că se consumă droguri, acolo trebuie să faceți ceva». Gianina e soția mea, patroana barului. O acuza că vinde droguri aici, că i-a dat și băiatului ei și de asta a comis crima.

Prostii! Copilul ăsta a avut și, probabil că mai are, probleme. Ce om întreg la cap ar omorî pe cineva pentru 650 lei? După ce a luat banii, ce credeți că a făcut? S-a dus la Iași și i-a băgat la păcănele.

A doua zi, el și celălalt au venit la terasă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și povestea cum și-a bătut joc de cel bătrân. Râdeau băieții de ei! I-am auzit că făceau fel și fel de glume. Nu mi-am dat seama despre ce era vorba, dar, la câteva ore după aceea, a venit poliția, le-a pus cătușele, i-a băgat în mașină și i-a dus la Vaslui.

 

Cei mai mulți alcoolici au peste 50 ani

Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică Vaslui, în perioada ianuarie – septembrie 2017, 406 persoane au fost internate pentru îngrijire de specialitate. Cei mai mulți alcoolici au fost internați la spitalul din Huși – 193 de pacienți spitalizați în primele  luni ale lui 2017. La Bârlad au fost internate 122 persoane, iar la Vaslui – 91.

Cei mai mulți pacienți internați au peste 50 de ani – 131 persoane. Dar la Vaslui datele statistice arată că tinerii fac cunoștință cu alcoolul la vârste tot mai fragede – 13 tineri între 15 – 19 ani internați. În 2017, și-a făcut debutul o altă categorie de juniori în ale alcoolului – 3 tineri sub 15 ani au fost internați.

Copiii suferă

Consumul nechibzuit de alcool provoacă și zeci de cazuri de separare a copiilor de familia în fiecare an. În special toamna, beția crește numărul cazurilor de abuzuri.

Potrivit Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, comparativ cu anii trecuți, în 2017 numărul cazurilor de abuz, neglijare sau exploatare a copiilor semnalate a crescut cu circa 25%. Creșterea numărului de copii separați de familie pe cale de ordonanță președințială este confirmată de evidențele DGASPC Vaslui. Astfel, numai în luna octombrie 2017, instituția de protecția a copilului a sesizat instanta de judecată pentru 20 de copii aflați în situație de risc în familia biologică.

Printre localitățile cu copii scoși din famile se numără Fălciu, Rebricea, Găgești, Rafaila, Dimitrie Cantemir. În 2016, pentru 70 de copii instanța de judecată a dispus plasamentul în regim de urgență, prin ordonanță președințială, 125 de copii au fost scoși din familii în regim de urgență cu dispoziție, iar 328 de copii au rămas în familii, cu servicii oferite de DASPC Vaslui.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina este inevitabilă, susține un important specialist chinez |Aktual24

Înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina este inevitabilă, susține...

Avertisment NATO. Războiul submarin și internetul

Avertisment NATO. Războiul submarin și internetul. Cablurile şi conductele...