„Azi, în școli, nu se face practic literatură. Cei responsabili cu programele nu înțeleg ei înșiși literatura”, este de părere Mircea Cărtărescu. Scriitorul a declarat, într-un interviu pentru PRESShub, că în prezent, în școli, li se prezintă elevilor un șir de vestigii și ruine din secolele trecute, greșit înțelese până și ele.
„Autorii vii de azi nu li se prezintă, de parcă nici n-ar exista. Literatura, cum se predă azi ca să treci bacul, e moartea pasiunii, mai bine ar dispărea cu totul ca materie. E rețeta sigură dacă vrei să faci tinerii să nu mai pună în veci mâna pe o carte”, este opinia lui Mircea Cărtărescu.
Scriitorul constată că deși toată lumea spune asta de decenii întregi, nu se mișcă nimic, „defilăm mai departe cu o concepție inexistentă sau înșelătoare despre ce e literatura, cu autori prăfuiți, cu texte alese parcă pentru nulitatea lor”.
„Nu sunt polemic aici de dragul polemicii: asta e realitatea. E exasperant, e o crimă culturală ce se petrece sub ochii noștri”, a declarat Mircea Cărtescu pentru PRESShub.
Citește și: VIDEO Konstantin Doroșenko: „Dacă am putea, ne-am proteja cu un gard de Rusia”
Foarte mulți tineri citesc cu aceeași pasiune ca și noi
Scriitorul afirmă că, în ciuda situației din școli, dar și a tehnologie care îi îndepărtează pe oameni de lectură, tinerii continuă să citească.
„Ecranele te distrează, fiindcă o imagine face cât o mie de cuvinte, dar nu te instruiesc și nu te învață. Mai departe, dacă vrei să înveți ceva, în orice domeniu, o faci din cărți, din manuale, din scrieri de specialitate. Și din literatură.
E motivul pentru care cartea, deși un obiect retardat tehnologic (așa le pare celor mai tineri) nu poate fi, pur și simplu, abandonată.
Nu mă refer aici la suporturi, e total indiferent dacă se citește pe cartea de hârtie sau pe readere, tablete etc. Software-ul, textul cărții, este cartea în sine, iar cartea în sine a construit civilizația și-o va face mai departe.
Altfel, e o legendă că «tinerii nu mai citesc». Foarte mulți citesc cu aceeași pasiune ca și noi. O fac din aceeași plăcere vicioasă și minunată. Tinerii citesc și scriu literatură mai departe, rețelele de socializare sunt pline de poezii (prea multe chiar, după gustul meu)”, a declarat Mircea Cărtărescu.
Acesta a amintit că sunt nenumărate cercuri și cluburi de lectură.
„Am avut de curând discuții foarte plăcute cu studenți care știu despre literatură la fel de multe lucruri ca mine, doar referințele noastre diferă: ei știu autori mai noi, cum e și firesc. Dar îi știu și pe cei vechi. Nu-mi fac probleme, viața și lumea merg mai departe, și nu neapărat prin mutanți de neînțeles”, a precizat scriitorul.
Citește aici interviul integral acordat PRESShub de către Mircea Cărtărescu.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
[…] „Autorii vii de azi nu li se prezintă, de parcă nici n-ar exista. Literatura, cum se predă azi ca să treci bacul, e moartea pasiunii, mai bine ar dispărea cu totul ca materie. E rețeta sigură dacă vrei să faci tinerii să nu mai pună în veci mâna pe o carte”, este opinia lui Mircea Cărtărescu, exprimată pe PressHub […]
[…] înșiși literatura”, este părerea exprimată de Mircea Cărtărescu într-un interviu pentru PRESShub. Scriitorul a declarat că în prezent, în școli, li se prezintă elevilor un șir de vestigii […]