Misreport: O firmă legată de PNL a plătit pentru un atac la adresa Emiliei Sercan

Data:

O firmă apropiată de PNL a plătit pe Facebook o campanie de publicitate al cărei scop a fost decredibilizarea jurnalistei Emilia Șercan, după ce aceasta a dezvăluit plagiatul ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, în PressOne, arată Misreport.

Două pagini de Facebook, Dezvaluiri și Ora de Stiri, au plătit Facebook pentru a amplifica două atacuri succesive la adresa jurnalistei Emilia Șercan și, în paralel, pentru a promova o postare prin care ministrul Lucian Bode, acuzat de plagiat, se disculpa.

Primul atac a avut loc între 26 noiembrie și 1 decembrie, 2022, pe pagina Ora de Stirila două zile după ce jurnalista dezvăluia în PressOne că ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale, potrivit Misreport.

Citește și: Polițist bătut în fața fiului său minor, pentru că a încercat să salveze o tânără de agresiune. Agresorii nu sunt cercetați pentru ultraj

Al doilea atac a avut loc între 11 și 16 ianuarie 2023, după ce Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai” a confirmat plagiatul pe care jurnalista Emilia Șercan îl semnalase în PressOne. 

În paralel cu atacul la adresa Emiliei Șercan, ambele pagini au amplificat, tot contra cost, mesajul pe care ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, l-a postat pe Facebook, la acel moment.

Esența acestui mesaj – că evaluarea tezei sale de doctorat publicate în 2018 s-ar fi făcut după normele din 2022, care nu erau valabile în urmă cu 4 ani – a fost verificată de Factual și dovedită drept falsă

Conținutul sponsorizat pe Facebook, de tipul celui prezentat mai sus, va apărea nesolicitat pe wall-urile utilizatorilor. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu ați interacționat niciodată cu cele două pagini, conținutul plătit de ele vă va apărea în feed-ul de Facebook ca și cum ar fi generat organic.

Captură realizată de Misreport

Cine e în spate?

Am făcut o verificare pentru datele de identificare oferite de cele două pagini către Facebook, însă acestea nu au oferit informații relevante. Atunci am decis să procedăm altfel. Am verificat metadatele imaginilor folosite ca logo-uri de cele două siteuri.

Am descoperit astfel că ambele logo-uri sunt create în aplicația Canva de același autor – Roxana Stan. Ba chiar logo-ul site-ului Dezvăluiri.net era salvat cu numele celuilalt site, OraDeStiri.net 🙂 

Continuarea în Misreport.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Cum au pus rușii bazele Securității în România. „Gayaneh“ și Pacepa | Aktual24

Cum au pus rușii bazele Securității în România. „Gayaneh“...