Miza atacurilor din Transnistria. Chișinăul nu are puterea de a riposta militar

Data:

spot_img

Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova, prin exploziile din Transnistria. De asemenea, Moscova dorește să creeze o stare de ostilitate între Chișinău, București și Kiev, prin declarațiile despre anexarea armată de către România a Republicii Moldova, a explicat, la Interviurile PressHUB, Alexandru Flenchea, fost vice-priministru la Chișinău, în prezent co-fondator al Asociației Inițiativa pentru Pace.

YouTube video

„Miza provocărilor din Transnistria este Republica Moldova. Și nu doar faptul că Transnistria este parte a Moldovei. Vizat este chiar Chișinăul. Se încearcă atragerea într-o formă sau alta a Republicii Moldova în război, pentru că avem cel mai mare război în Europa după cel de al doilea război mondial”, a explicat Alexandru Flenchea, în cadrul Interviurilor PressHUB.

Totuși, scopul final al lui Putin este crearea unei diversiuni în care să fie blocată armata ucraineană în zona Odesa, astfel încât militarii ruși să poată cuceri complet Donbasul.

„În Donbas, se dă marea bătălie între Rusia și Ucraina. Tactic, pentru ruși, este important să rețină un contingent cât mai mare ucrainean legat de regiunea Odesa, pentru a apăra punctul strategic Odesa și porturile din zonă.

Aruncând aceste fumigene că Rusia ar dori un coridor spre Transnistria sau că Ucraina și România se pregătesc să împartă Republica Moldova, Kremlinul nu urmărește alt scop decât să țină tehnică militară și militari în Odesa, astfel încât Kievul să nu le ducă în Donbas, acolo unde se dă marea bătălie”, a menționat analistul politic.

Citește și: România și Republica Moldova: lașitate sau curaj camuflat?

Chișinăul, terifiat de război

Alexandru Flenchea crede însă că planul rușilor va eșua, deoarece Chișinăul este atât de timorat de război și atât de îngrijorat de securitatea țării, încât nu este atât de simplu să atragi conducerea într-un război. Mai mult, Republica Moldova nu are o armată care să se poată angaja într-o confruntare militară serioasă.

„Chișinăul nu se lasă provocat, pentru că e terifiat de ce se întâmplă în țara vecină. Analizează tot setul de scenarii și e super precaut, ba chiar prea precaut în anumite chestiuni politice.

Ultimul scenariu ar fi cel în care Chișinăul ar reacționa exagerat la o provocare și ar merge la război. De fapt, aș exclude un asemenea scenariu.

O agresiune militară asupra Republicii Moldova nu este posibilă, pentru că în primele ore s-ar transforma într-o anexare. Nu s-ar riposta în plan militar.

Moldova nu are o armată națională, care să fie ca număr, tehnică și pregătire militară o forță în calea rușilor. Din economia modestă a Republicii Moldova și cu o populație așa mică, oricât ai investi, nu poți crea o armată relevantă”, este de părere reprezentantul Asociației Inițiativa pentru Pace.

Citește și: Grija pentru românii din Ucraina și Moldova și propaganda putinistă

Revizionismul teritorial, propagandă rusească

Alexandru Flenchea afirmă că, în prezent, singura soluție este diplomația.

„Noi putem să implicăm diplomația, cu Kievul, Bucureștiul și Washingtonul și capitalele europene, pentru a preveni o eventuală agresiune.

Rusia vrea să creeze disensiuni între București și Kiev, pe ideea că România Mare interbelică a inclus și teritorii care acum sunt în Ucraina. Dar Moscova nu înțelege sensibilitățile și poziționările din țările noastre față de ea.

Moscova încearcă să alimenteze tensiunile dintre Kiev și țările sale vecine din NATO. Iar aprovizionarea regiunii Odesa îi deranjează pe ruși”, a explicat, la Interviurile PressHUB, Alexandru Flenchea.

Citește și: Maia Sandu referitor la unirea cu România: Atunci când poporul va spune că vrea acest lucru, se va întâmpla

Retrasarea sferelor de influență

În final, de fapt, nimeni nu e protejat de agresiunea Rusiei.

„Riscul unei destabilizări a Republicii Moldova a apărut încă din prima zi a războiului din Ucraina. Mai mulți lideri europeni au zis încă din primele zile de război că în actualele circumstanțe nimeni pe continent nu mai este în siguranță.

Mizele pentru Putin sunt mult mai mari decât Ucraina. De altfel, Putin și Lavrov spun deschis acest lucru.

Miza este împărțirea lumii, recroirea hotarelor în Europa și, susțin eu, reconstituirea imperiului sovietic, a cărui prăbușire Putin a numit-o cea mai mare tragedie a secolului XX”, a menționat analistul politic, la Interviurile PressHUB.

Citește și intervențiile lui Alexandru Flenchea în The New York Times și Foreing Policy.

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
2 COMENTARII
  1. Nu stiu pe ce planeta traiesc oamenii astia dar Transnistria nu face parte din Moldova decat pe hartile internationale…. renuntati la Transnistria si gata. Ar trebui lasati ucrainienii sa isi faca de cap acolo iar Moldova NU are de ce sa se implice sa apere Transnistria. Transnistria se considera tara independenta!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Singurul reactor nuclear natural al Pământului, într-o mină din Africa | Aktual24

În adâncurile Gabonului, Africa de Vest, în urmă cu...

Vaticanul, în pragul falimentului | Aktual24

Vaticanul, în pragul falimentului. Statul catolic riscă să nu-și...

Agenți secreți ucraineni au distrus un Su-27 aflat pe un aeroport rusesc | Aktual24

Agenți secreți ucraineni au distrus un Su-27 aflat pe...

Republica Moldova: Rusia folosește din nou energia ca armă de destabilizare

Rusia își activează bomba separatistă pe care a plasat-o...