Grija pentru românii din Ucraina și Moldova și propaganda putinistă

Data:

Sunt mulți români care nu înțeleg de ce preocuparea lor bruscă pentru minoritatea românească din Ucraina și menționarea României Mari sunt astăzi propagandă putinistă.

Unul dintre răspunsuri vine de la copreședintele Consiliului Național Strategic al Rusiei, Serghei Markov, care a declarat că „România, cu sprijinul NATO și cu participarea armatei ucrainene, intenționează să pună mâna pe Transnistria și să efectueze represalii politice masive împotriva tuturor susținătorilor Rusiei.

Acest lucru va pune Rusia într-o poziție foarte dificilă. După operațiunea militară, România plănuiește anexarea Moldovei”.

Nu e singurul care susține această aberație. O spune și așa-zisul fost ministru al Apărării al „Republicii Populare Donețk”, Igor Strelkov, care a declarat că România se pregătește să alipească Moldova, cu armata, și să atace Transnistria.

Ceea ce, nu-i așa, impune ca Rusia să intervină și să-i salveze pe sărmanii etnici ruși agresați de români. Mai ales că vedem deja provocări în Transnistria, cu obiective care explodează dintr-o dată.

Citește și:

Un post de radio pro-rusesc, aruncat în aer în Transnistria. Ucraina susține că e operațiune rusească

Maia Sandu a convocat o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din Transnistria

Kremlinul anunță că monitorizează îndeaproape evoluția situației din Transnistria. Tiraspolul a instituit cod roșu de alertă teroristă

Moscova nu are nici o justificare reală pentru războiul din Ucraina și din regiune. Singura găselniță a propagandei rusești este victimizarea: noi suntem cei agresați de „naziștii” ucraineni, rușii noștri sunt atacați de români. Noi ne-am fi văzut liniștiți de treburile noastre, dar NATO, Ucraina și România ne atacă poporul.

În plus, Rusia caută aliați în acțiunea ei revizionistă și i-ar conveni de minune să spună că „uite, și România, stat NATO, vrea alte teritorii, nu suntem singurii agresori”.

Prin urmare, orice solicitare de revizuire a granițelor cu Ucraina este, astăzi, propagandă rusească. Naționalismul ajută Rusia să-și justifice invazia.

Cât privește unirea cu Moldova, singurii care o pot decide sunt cetățenii moldoveni (adică români, ruși, găgăuzi, ucraineni). Nu poate fi impusă de la București, oricât și-ar dori unii „patrioți”.

Or, deocamdată, doar 34,4% dintre moldoveni ar vota favorabil un referendum de unire, în timp ce 49,9% s-ar opune, reiese dintr-un sondaj realizat de CBS Research, în februarie anul acesta.

Și nu se poate face până nu se lămurește cumva situația din Transnistria.

În plus, România este stat membru UE și o unire cu Moldova ar putea fi făcută doar în acord cu politica Uniunii Europene. Cel mai probabil, singura unire posibilă azi va fi cea produsă atunci când Republica Moldova va intra în UE. Dar nu azi, ci în minim 15-20 de ani.

Cât despre cei care vorbesc despre România Mare așa cum a fost până în 1940, păi chiar că servesc cauzei rusești, având în vedere că ar include și Cadrilaterul, care este teritoriu de facto al Bulgariei. Iar reintrarea lui în componența României s-ar putea face doar printr-un război.

Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactorul-șef al PressHUB (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2022. Între 2015 și 2017, a fost redactor-șef la cotidianul România liberă, unde lucrase anterior ca reporter de investigații. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași, România. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un șofer de autobuz din Brăila a picat testul antidrog: POZITIV la 3 substanțe

Caz incredibil la Brăila, unde un șofer de autobuz a picat DrugTest-ul. Potrivit unor surse judiciare, testul a ieșit pozitiv în cazul a trei substanțe psihoactive

Un procuror cere daune de 39.000 de lei, pentru că i-ar fi fost prejudiciată imaginea pe Facebook

Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria...

Musical la Teatrul de Operetă București: NEXT TO NORMAL

30 OCTOMBRIE 2022, ORA 19:00, TEATRUL DE OPERETĂ „ION...

Tentativă de viol într-un parc din Argeș. Agresorul are antecedente penale

În ziua de 6 octombrie, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Pitești, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tentativă de viol, și au reținut un bărbat de 49 de ani, din Pitești.