Modernizarea cu bani europeni a sistemului centralizat de încălzire din Focșani amână, dar nu oprește colapsul

Data:

Modernizarea cu bani europeni a centralei termice din Focșani și a rețelelor de distribuție a agentului termic amână, dar nu stopează colapsul sistemului centralizat de termoficare, sistem care pierde clienți an după an. Locuitorii orașului renunță la ENET din cauza serviciilor de slabă calitate și a prețului ridicat, calculele arătând că, în acest moment, puțin peste 11.500 de apartamente din Focșani mai primesc apă caldă și încălzire de la compania construită în anii 1970 și modernizată în 2015. Mai exact, mai puțin de o treime din totalul locuințelor din municipiu. Pe lângă faptul că pierde clienți, ENET nu reușește să câștige niciunul nou, după cum o demonstrează actele oficiale ale societății de termoficare.

  • În perioada 2009-2013, Primăria Focșani a investit circa 3,7 milioane de euro pentru modernizarea sistemului.
  • În perioada 2011-2015 s-au acesat circa 150 milioane lei, din care jumătate erau fonduri europene nerambursabile, pentru alte lucrări de reabilitare.
  • În prezent, municipalitatea derulează un alt proiect de investiții, în valoare de 70 milioane lei, tot pe fonduri europene.
  • Cu toate acestea, în lipsa unei strategii, debranșările de la sistem continuă.

Administrația locală focșăneană a decis să încerce salvarea sistemului centralizat de producere și furnizare a agentului termic în 2009, când Consiliul Local Focșani a aprobat Master Planul privind reabilitarea sistemului de termoficare. Atunci, pentru ENET au fost programate investiții de 81 milioane euro, etapizate și prioritizate în funcție de condițiile tehnice și cele economice. În perioada 2010-2013, prin programul „Termoficare 2006-2015, Căldură și confort” și prin surse proprii, au fost reabilitate 11,7 km de rețea, 18 puncte termice și un cazan de apă fierbinte de 50 gcal, toate investițiile ajungând la suma de 3,7 milioane euro (adică peste 15 milioane lei).

Apoi s-au acesat bani europeni pentru continuarea lucrărilor. Primăria Focșani a obținut 149.214.754 lei. Contribuția Uniunii Europene, prin Programul Operațional Sectorial de Mediu (POS Mediu – Axa Prioritară 3) a fost de 50%, respectiv: 74.607.377 lei, cea de la bugetul de stat de 45%, respectiv 67.146.639 lei, iar 5% de la bugetul local, respectiv 7.460.738 lei.

Proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare a fost demarat în 2011, odată cu semnarea primelor contracte de servicii pentru asistența tehnică, și s-a încheiat în 2015.

Investițiile realizate la ENET Focșani au constat în înlocuirea echipamentelor și utilajelor de producere a energiei termice existente cu o instalație de cogenerare modernă care se bazează pe două motoare termice și două cazane recuperatoare de căldură cu putere electrică de 2 x 6 MWe și putere termică de 2 x 5 MWt, un cazan de apă fierbinte de 58 MWt cu alimentare pe gaze și păcură și un cazan de abur de 10 t/h.

Noua centrală funcționează cu motoare termice Rolls Royce de înaltă tehnologie, eficiente și prietenoase cu mediul, dar care necesită costuri mari pentru mentenanță. Proiectul de modernizare a ENET a mai presupus și înlocuirea conductelor vechi, 4,4 km de rețele de transport și 10,4 km de rețele de distribuție.

„Implementarea proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare, etapa I, a generat o creștere a eficienței energetice prin reducerea consumului de combustibil, ca urmare a reducerii pierderilor în rețelele termice (transport și distribuție) de la 32% la 26% din cantitatea de căldură livrată de centrală”, după cum se arată într-un raport oficial.

Licitația pentru execuția lucrărilor a fost câștigată de SC Loial Impex SRL Suceava, SC Euro Construct Internațional SRL și SC Energoutil Contact SA. Firma Loial Impex SRL se ocupă și de mentenanța sistemului, după finalizarea modernizării centralei de termoficare. ENET SA a plătit anul trecut 1,5 milioane lei pentru mentenanța centralei.

Plățile ENET către firma din Suceava se vor face conform unui contract, până în anul 2028, suma anuală ce trebuie achitată firmei de mentenanță ridicându-se la peste 4 milioane lei. Este un contract greu de plătit de ENET, mai ales că, an de an, în perioada rece, ENET solicită și primește recapitalizări de milioane de lei de la Consiliul Local și Primăria Focșani pentru a putea plăti consumul de gaze naturale către furnizorul GDF Suez.

De altfel, în această toamnă, ENET a primit o infuzie de 2 milioane lei de la municipalitate, solicitarea stârnind discuții aprinse în Consiliul Local, acolo unde consilierii opoziției au reclamat că, deși a beneficiat de modernizare pe bani europeni, ENET nu reușește să se mențină pe profit și nu convinge pe nimeni să se rebranșeze la sistemul centralizat. La jumătatea anului 2018, furnizorul de energie termică înregistra datorii totale de 114 milioane de lei.

Sistemul centralizat mai deservește o treime din apartamente

În prezent, municipalitatea derulează etapa a II-a de investiții, tot din fonduri europene, care își propune reabilitarea de rețele termice de transport pe un traseu de 2,8 km, reprezentând 5,6 km de conducte de rețea termică primară. În perioada următoare se va organiza licitația pentru atribuirea contractelor de lucrări și servicii. Valoarea totală a proiectului este de peste 70 milioane lei, din care contribuția municipiului este de 1,18 milioane lei.

La finalul acestei etape se impune continuarea investițiilor pentru restul rețelei de transport nereabilitate, 14,7 km din totalul de 23 km, adică 63%, și 21,7 km din total de 58 km de rețea de distribuție, adică 37%. Mai rămân de modernizat și 20 de puncte termice din totalul de 57 existente în Focșani.

Acest plan investițional la ENET presupune reabilitări și modernizări pentru rețelele existente și nu implică extinderea sistemului de termoficare. Totuși, în planul Primăriei Focșani de salvare a ENET se intenționează ca în anii următori să se construiască rețele care să lege cartierele mărginașe ANL la rețea, în detrimentul centralelor de bloc existente, pe gaze naturale. Planul este unul futurist, mai ales că presupune investiții majore de la bugetul local și intervenții în subteran. De altfel, niciun nou cartier al Focșaniului nu a fost conectat la rețelele de termoficare ale bătrânului ENET.

De ce se debranșează oamenii de la ENET

ENET nu convinge noi clienți în principal din cauza facturilor destul de piperate. În anii trecuți, la apartamente de două camere, societatea factura în jur de 700-800 lei. Un focșănean chiar a avut nenorocul să primească o factură de 1.100 lei, acesta fiind ultimul client rămas într-un întreg bloc debranșat. Pentru acest an, prețul unic pentru populație și agenți economici al gigacaloriei ENET a fost stabilit la 331,49 lei/gcal, fără TVA.

Într-o încercare de a stopa debranșările pe bandă rulantă, cei de la ENET au stabilit zonele unitare din Focșani, în încercarea de a nu mai permite plecarea din sistem acolo unde clienții majoritari primesc agent termic de la societatea de termoficare. Fără succes însă, mai ales că, în primul semestru din 2018, 92 de focșăneni au tăiat încălzirea de la ENET. În același timp, niciun focșănean nu a renunțat la centrala pe gaze pentru a se rebranșa la sistemul centralizat.

„Numărul strict al debranșărilor a crescut cu 114 în 2017 comparativ cu 2016, urmare a montării de centrale termice, dar s-a redus numărul celor debranșați fără centrală termică, de la 121 la 55, iar pe apă caldă nu s-au înregistrat debranșări în 2017”, se arată în Raportul Consiliului de Administrație al ENET SA pe 2017.

La un an după modernizarea ENET, în 2016, 550 de clienți s-au debranșat. În 2017, debranșații au crescut la 664 de locuințe.

În prezent, încălzirea în sistem centralizat beneficiază de subvenții de la bugetul local, care se ridică la peste 60.000 lei lunar. Pe perioada rece, focșănenii cu venituri reduse primesc, în plus, alte subvenții la plata facturilor, care pot ajunge până la 100%, în funcție de venituri. Este vorba despre câteva sute de familii anual care primesc ajutorul de calorifer.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Vrancea24.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent redactor-șef la publicația Vrancea24, Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent Academia Cațavencu, Ziua și Cotidianul, realizator de talk-show la Realitatea TV Focșani si TV Diplomatic Focșani, corespondent Romania TV pana in 2014. De asemenea, este coordonator al Realitatea de Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Primăria Galați a împrumutat în ultimii 2 ani 150 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor europene

Consilierii locali ai municipiului Galați au aprobat, într-o ședință...

EXCLUSIV Un proiect de 113 milioane de lei, pentru comunitățile sărace, boicotat de birocrație

Un proiect „mamut”, care viza combaterea sărăciei și a...