Monica Macovei, despre excluderea din magistratură a judecătorului Danileț: „CSM și-a pierdut orice urmă de credibilitate”

Data:

Decizia de luni a Consiliului Superior al Magistraturii de excludere a judecătorului Cristi Danileț a provocat un șoc în lumea justiției din României. În apărarea judecătorului Danileț, acuzat de către CSM că ar fi „adus atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției” – după cum prevede articolul 99, litera a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, invocat de CSM în decizia de excludere – prin câteva postări personale pe rețeaua de socializare Tik Tok, s-a ridicat și fostul ministru al Justiției Monica Macovei.

„Că a publicat pe Tik Tok anul trecut postări cu activități personale filmate în propria lui curte nu are nicio legătură cu poziția sa de magistrat și nici nu sunt fapte de natură să afecteze în vreun fel imaginea justiției. E o decizie care nu știu de unde poate veni, decât poate din străfundurile unor minți care nu mai sunt raționale și care probabil că acționează politic. Așa ceva eu nu am mai văzut în nicio țară”, a declarat pentru PressHub, Monica Macovei.

„Ce putem crede altminteri? Faptul că celor din CSM nu le place ce postează judecătorul Cristi Danileț, pozițiile lui publice, cum a fost de exemplu comentariul său privind decizia CJUE, care a spus că nu poate Curtea Constituțională din România să decidă peste Curtea Europeană de Justiție? Că a spus că judecătorii din România pot decide singuri după ce cer opinia CJUE, fiind vorba acolo despre desființarea Secției Speciale?”, a mai amintit fostul ministru al Justiției în comentariul său privitor la decizia de excludere din magistratură a judecătorului Cristi Danileț.

Întrebarea retorică a fostului ministru Macovei face referire la poziția publică asumată în luna mai a anului în curs de către judecătorul Cristi Danileț care, într-o postare pe o altă rețea de socializare făcea o sinteză a deciziei de la acea vreme a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la faptul că «recomandările» de la Bruxelles privind desființarea SIIJ sunt obligatorii, ca parte a Tratatului de aderare al României la UE.

„Este o decizie ISTORICĂ ce situează judecătorul român deasupra CCR când vine vorba de interpretarea legii prin prisma europeană. SIIJ este în afara normelor europene. (…) Decizia de înfiinţare a MCV şi rapoartele MCV sunt obligatorii pentru România ca urmare a aderării la UE. Aşadar, ele nu sunt simple «recomandări» cum au susţinut în mod repetat nişte asociaţii nereprezentative ale magistraţilor, o parte din politicieni, dar şi Curtea noastră Constituţională”, a scris pe Facebook, la acea vreme, judecătorul Cristi Danileţ.

Monica Macovei spune că, prin decizia de luni, CSM și-a pierdut practic orice urmă de credibilitate, indiferent de decizia ÎCCJ. „Nu mai este o instituție credibilă nici în fața opiniei publice, nici în fața magistraților. Motivele care au stat la baza deciziei împotriva lui Danileț nu stau în picioare pentru nicio abatere disciplinară, cu atât mai puțin pentru o excludere. Decizia e pur și simplu șocantă”, consideră Macovei.

În opinia fostului ministru, decizia CSM de luni, chiar dacă este un precedent periculos, nu va putea rămâne în actuala formă.

„Dacă prin absurd Cristi Danileț ar pierde la ÎCCJ, la CEDO câștigă de pe scaun. Eu sper ca ÎCCJ să judece cu mintea, cu legea și cu dreptul în mână și nu bazat pe alte motive. Repet, CSM și-a pierdut orice urmă de credibilitate, câtă mai avea, dacă mai avea. Și să nu uităm că deja, în ultimii trei ani, există mai mulți judecători sancționați de CSM nelegal. Nu înțeleg această luptă a CSM împotriva unor judecători chiar foarte buni.

Nu există nicio abatere disciplinară care să se bazeze pe astfel de fapte. Pur și simplu nu există. Ceea ce i se reproșează acum domnului Danileț nu are nicio legătură cu profesia lui, de judecător. CSM invocă un text care se referă la afectarea imaginii justiției, dar faptele nu au nicio legătură cu această încadrare făcută de CSM. Decizia este uluitoare, în cel mai rău sens, care pur și simplu îți crează o stare de șoc”, a mai declarat fostul ministru al Justiției, Monica Macovei.

În opinia fostului magistrat, CSM ar trebui să fie responsabil cu adevărat pentru curățenia din sistemul de justiție din România, îndreptându-se exclusiv împotriva celor care cu adevărat comit abateri disciplinare, și nu pe motive inventate.

Monica Macovei consideră că, din cauza unei astfel de decizii nelegale, România va mai avea încă o dată de suferit, la viitorul raport MCV pe justiție, decizia CSM de luni neputând trece neobservată și nesancționată la nivel de Uniune Europeană.

Fostul ministru al Justiției a mai precizat pentru PressHub că judecătorul Cristi Danileț își poate continua activitatea până la o decizie definitivă a ÎCCJ, având în vedere că încă din 2004 a fost suspendată prevederea legală care spunea că magistrații excluși din magistratură, până la judecarea cauzei la Înalta Curte de Casație și Justiție, sunt suspendați din funcție.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Motiv de laudă pentru PNL Brăila: 111 PSD-iști au devenit liberali peste noapte | DE BRĂILA

Motiv de laudă pentru PNL Brăila: 111 PSD-iști au...

Documentul secret al Kremlinului: prima dovadă a războiului hibrid planificat de Moscova?

Documentul secret al Kremlinului, dezvăluit de cotidianul american The...

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Sunt vizate fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Biroul din Cluj-Napoca...