Monument istoric salvat de la ruină

Data:

Aproape 100.000 de euro, încăpăţânare, determinare şi voluntariat. De asta a fost nevoie pentru restaurarea unei bucăţi de istorie a judeţului pe care autorităţile o abandonaseră în nepăsare. Casa George Enescu, din Mihăileni era în 2013 aproape de ruină, iar autorităţile o proclamaseră demolabilă. Lucrurile au luat, însă, o altă turnură atunci când pragul acesteia a fost trecut de Raluca Ştirbăţ, președinta Societăţii Internaţionale „George Enescu” din Viena, care a făcut primul pas pentru salvarea acesteia.

Pianista a demarat chiar în acel an un proiectul de intervenție de urgență privind salvarea și reabilitarea Casei George Enescu din Mihăileni. Fundația Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecților din România – filialele București și Nord-Est și Fundația Remember Enescu, al cărei președinte este violonistul Alexandru Tomescu, s-au solidarizat pentru a salva un reper de importanță majoră pentru identitatea națională și patrimonial cultural european. Prin strădania Ralucăi Știrbăț, casa părintească a mamei compozitorului George Enescu, Maria Cosmovici, a fost clasată monument istoric în noiembrie 2013.

Ulterior, în 2014 Casa George Enescu din Mihăileni a fost donată, în proporţie de o treime către Fundaţia Pro Patrimonio, de Mihai Botez, moștenitor direct al compozitorului, restul casei fiind cumpărat de către fundaţie (prin eforturi şi donaţii private) în 2019.

Citește articolul integral în Monitorul de Botoșani

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img
spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related