joi, 9 decembrie 2021
AcasăJustițieMOTIVARE Secția pentru procurori a CSM a aplicat decizia Curții de Justiție...

MOTIVARE Secția pentru procurori a CSM a aplicat decizia Curții de Justiție a UE și a anulat o acțiune disciplinară a Inspecției Judiciare împotriva fostului procuror Lucian Onea de la DNA Ploiești

Potrivit G4Media, Secția pentru procurori a CSM a motivat decizia din 19 mai 2021 prin care a anulat o acțiune disciplinară a Inspecției Judiciare împotriva fostului procuror DNA Ploiești Lucian Onea.

Hotărârea CSM a venit a doua zi după ce, pe 18 mai 2021, Curtea de Justiție a UE (CJUE) a stabilit că, în perioada 1 septembrie 2018 – 14 mai 2019, judecătorul Lucian Netejoru a fost numit șef interimar al Inspecției judiciare prin ordonanță de urgență a Guvernului PSD, practic a fost numit politic.

Or, acțiunea disciplinară împotriva procurorului Lucian Onea a fost confirmată de șeful politic al IJ, Lucian Netejoru. Prin urmare, Secția pentru procurori a CSM a constatat că s-a încălcat legislația europeană, a aplicat decizia CJUE și a anulat acțiunea disciplinară. Secția a subliniat supremația dreptului european asupra legislației naționale.

Secția pentru procurori a arătat că recomandările Comisiei Europene în rapoartele MCV din 2018, 2019 şi 2021 ”dovedesc că reglementarea națională în discuție, respectiv O.U.G. nr. 77/2018, a dat naștere unor îndoieli legitime cu privire la utilizarea prerogativelor și a funcțiilor Inspecției Judiciare ca instrument de presiune asupra activității judecătorilor și a procurorilor (…)”.

Citește motivarea și articolul în întregime pe G4Media!

INQUAM_Photos_George_Calin

SursăG4Media
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania.Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE