Mulțime impresionantă la tradiţionalul ceremonial de sfinţire a bucatelor de Paştele Catolic, la Miercurea-Ciuc

Data:

O mulţime impresionantă a participat, duminică dimineaţă, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la tradiţionalul ceremonial de sfinţire a bucatelor cu ocazia Paştelui Catolic.

Este pentru prima dată, în ultimii doi ani, când ceremonialul se desfăşoară fără restricţii, localnicii venind în număr mare pe platoul din faţa Palatului Administrativ, în ciuda frigului şi a ninsorii, potrivit Agerpres.

Oamenii au purtat coşuri în care se aflau ouă roşii, şuncă, drob, friptură sau prăjituri, iar mulţi au venit cu flori în mâini, acestea urmând să înfrumuseţeze masa de Paşti.

Coşurile din nuiele au şi ele povestea lor, multe fiind folosite doar pentru acest ceremonial, la fel ca şi şervetele brodate, aşezate peste bucate.

Unii dintre participanţi au venit îmbrăcaţi în costume populare secuieşti şi foarte multe familii au participat alături de copii, care au purtat mici coşuri cu ouă roşii şi bucate de Paşti, pentru a transmite mai departe această tradiţie.

Oamenii şi-au exprimat bucuria că au putut participa fără restricţii la acest ceremonial devenit foarte popular în zonă.

„Ne bucurăm că suntem din nou împreună şi aşteptăm să mergem acasă, după sfinţirea bucatelor, pentru a fi alături de familie. Ne dorim sănătate şi linişte pentru noi şi pentru cei din jur”, a mărturisit un bărbat aflat pe platoul din centrul oraşului.

De asemenea, oamenii au spus că Învierea înseamnă speranţă şi bucurie, exprimându-şi credinţa că perioada care va urma va fi una mai liniştită.

La rândul său, preotul Darvas Kozma Jozsef a vorbit despre această mare sărbătoare a creştinătăţii.

„Sărbătorim împreună cu credincioşii care cred în Domnul Isus Hristos şi vrem să trăim şi în viitor după Evanghelia lui Hristos, în dragoste. Şi asta este viitorul pentru ţară şi pentru oameni: dragostea lui Isus Hristos”, a spus Darvas Kozma Jozsef.

Citește și: Credincioşii romano-catolici, protestanţi şi reformaţi sărbătoresc Învierea Domnului

SURSA FOTO: Facebook / Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár

În alţi ani, ceremonialul se desfăşura doar pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc, dar acum zona a fost mult extinsă, întrucât numărul de participanţi a fost mai mare, fiind blocată temporar circulaţia pe două bulevarde din centrul oraşului.

La fel ca în anii precedenţi, slujba de sfinţire a bucatelor a fost oficiată de fostul episcopul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, care s-a adresat credincioşilor, împreună cu mai mulţi preoţi catolici, de la un altar improvizat în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.

După slujbă, preoţii au mers printre oameni şi au sfinţit bucatele, pe acordurile imnurilor pascale. Ei le-au adresat credincioşilor tradiţionalele urări de Paşti, iar la final au fost intonate imnul Ungariei şi cel secuiesc.

La Miercurea-Ciuc, tradiţia sfinţirii bucatelor sub cerul liber este una extrem de iubită, care adună comunitatea împreună.

În anul 2020, ceremonialul a fost anulat, din cauza pandemiei de COVID-19, iar slujba s-a transmis online, în vreme ce în 2021 evenimentul a avut loc cu respectarea distanţării fizice şi cu participarea unui număr mai mic de persoane.

Obiceiul de binecuvântare a bucatelor în centrul oraşului a fost instituit în anul 2001 de episcopul Tamas Jozsef, întrucât bisericile din jur deveniseră neîncăpătoare.

În prezent, acest ceremonial a devenit un simbol al Sărbătorilor Pascale catolice de la Miercurea-Ciuc.

Citește și: Vreme rece de Florii în toată țara. La munte va ninge

spot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Seceta a redus producția de porumb la jumătate. Cea mai mică recoltă din ultimii ani, în România

În acest an, România va înregistra cea mai mică producţie de porumb din ultimii 15 ani. Seceta pedologică a redus recolta cu aproximativ 40%-50% faţă de anii trecuţi, susține ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Cea mai inutilă investiţie publică din ţară. Împlineşte 10 ani şi nu a funcționat deloc

„Telescaunul ruşinii” de la Ciric va împlini, anul viitor, 10 ani de la punerea în funcţiune, fiind utilizat doar pentru o perioadă de aproape 3 ani. Una dintre cele mai inutile investiţii din ţară a costat bugetul european 1,5 milioane euro, iar încasările Primăriei de pe urma exploatării telescaunului sfidează ridicolul: 10.600 euro. 

VIDEO Incendiu puternic într-un bloc din Oradea. Locatari scoși de pompieri pe ferestre

Zece persoane au fost evacuate duminică de pompierii orădeni...

Pacienții care aleg un anumit medic de la stat vor plăti o taxă pentru serviciu | Proiect în dezbatere publică

Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe pentru pacienții...