Municipiul Brașov ar putea fi obligat să restituie banii primiți în cadrul unui încurcat proiect finanțat de AFIR privind dezvoltarea rețelei de drumuri forestiere

Data:

,,Investiții pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii silvice în fondul forestier proprietate publică a municipiului Brașov“, controversatul proiect al cărui contract de finanțare a fost semnat pe 15 decembrie 2017 de Municipiul Brașov și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.), ar putea face municipalitatea brașoveană numai bună de plată, dacă cele două părți nu vor ajunge la un consens privind modificarea respectivului contract de finanțare în valoare de  6.670.114,96 lei (100% din valoarea totală eligibilă a proiectului).

Este vorba de un proiect a cărui durată de execuție a contractului a fost de 36 de luni, respectiv până la data de 15.12.2020, termen care însă a fost prelungit.

Proiectul își propunea dezvoltarea rețelei de drumuri forestiere din fondul forestier al Municipiului Brașov, obiectivele sale fiind construcția Drumului Gorița și reabilitarea a încă patru drumuri forestiere existente – Baer – 3,167 km (zona Săcele), Pârâul Cailor – 2,631 km (zona Săcele), Roșca – 2,600 km (zona Săcele) și Valea Căldării – 1,243 km (zona Cristian).

Foto: Primăria Brașov

În noiembrie 2018 a fost semnat contractul pentru realizarea proiectului tehnic, iar în luna septembrie 2019 s-a făcut marcarea arborilor care trebuiau tăiați (aproximativ 8.000). În acel moment, societatea civilă din Brașov a reacționat și a solicitat blocarea acestui proiect. Având în vedere amploarea protestelor, conducerea executivă a primăriei a luat decizia suspendării proiectului.

Consiliul Local a adoptat în ședința din data de 3 decembrie 2020 o hotărâre prin care l-a mandatat pe primarul Brașovului să renegocieze cu A.F.I.R. contractul de finanțare, deoarece municipalitatea nu mai este de acord cu amenajarea drumului forestier Gorița. 

Există riscul să trebuiască să restituim sumele pentru SF și proiectul tehnic”

Renegocierea e însă în impas, iar reprezentanții primăriei recunosc că municipalitatea riscă să suporte consecințe.

Foto: Primăria Brașov

“Există riscul să pierdem finanțarea (…). Dacă se pierde finanțarea, există riscul să trebuiască să restituim sumele pentru SF și proiectul tehnic. Dacă nu se va ajunge la o soluție de modificare a acestui contract de finanțare, banii pe care i-a primit deja municipalitatea pentru partea de proiectare vor trebui restituiți”, precizează, marți, Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

Brașovenii, consultați miercuri cu privire la alternativele de drumuri forestiere

Brașovenii vor putea afla miercuri, 22 septembrie, începând cu ora 17.00, pe platforma on-line Zoom, de la primarul Allen Coliban, reprezentanții Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt și activiștii de mediu care sunt propunerile de amenajarea de noi drumuri forestiere, în locul drumului Gorița.

,, În cifre, Gorița ar fi însemnat 11 km de drum forestier, dar a reprezentat și peste 15.000 de voci, de ,,semnături” pe petiția online, și peste 1000 de participanți la marșul împotriva acestui drum. Chiar dacă Gorița este acum istorie, discuția despre oportunitatea amenajării de noi drumuri forestiere există și ar trebui să aibă loc în spațiul public (…). Specialiștii regiei vor veni cu analize și cu propuneri cu privire la oportunitatea amenajării unor noi trasee de drum forestier.”, spune primarul Allen Coliban într-un comunicat de presă  transmis marți.

Autoritățile locale vor să afle și care este opinia brașovenilor cu privire la aceste aceste alternative de drumuri forestiere. Cei interesați se pot înscrie la această dezbatere pe portalul Municipalității, www.brasovcity.ro, secțiunea Dezbateri publice.

“Vă reamintim că, la începutul lunii decembrie 2020,  având în vedere reacția societății civile care, timp de un an, a protestat, în nenumărate rânduri, împotriva realizării acestui drum, dar și demersurile juridice demarate împotriva amenajării acestui drum forestier, Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care decide că amenajarea drumului forestier Gorița nu este oportună. Totodată, având în vedere că această investiție este parte a unui proiect cu finanțare europeană nerambursabilă, din care mai făcea parte și reabilitarea altor patru drumuri forestiere, s-a luat decizia ca Municipalitatea să înainteze o propunere de înlocuire a acestui drum, Gorița, cu un proiect de amenajare a unui alt drum forestiere care să nu reprezinte un risc atât de mare pentru pădurile Brașovului”, se mai arată în comunicatul transmis marți de Primăria Brașov.

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane de euro daune, unei redacții

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane...

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“