„Nazist” – insultă frecventă între politicienii români. De ce e nociv și derutant

Data:

Aruncarea cu jigniri a devenit o practică în Parlamentul României. Intrarea AUR în legislativ a sporit nu doar violența verbală, care exista și înainte, dar a consacrat și agresiunea fizică, ca strategie politică și de imagine.

Cine își arată live mușchii devine vizibil și are șanse să fie aplaudat de suporteri.

Cea mai recentă confruntare reprobabilă din forul legislativ a avut loc pe 8 februarie 2022, a doua zi după placarea agresivă a ministrului Energiei de către liderul AUR George Simion la tribuna Parlamentului: deputatul AUR, Titi Stoica, l-a numit „nazist” pe reprezentantul minorității germane, Ovidiu Ganz, dar și pe alți deputați („Băi, sunteți naziști!”) întruniți în Comisia pentru regulament a Camerei Deputaților.

„Este un adevăr istoric”, a adăugat Titi Stoica, referindu-se la apartenența lui Ganz la Forumul Democratic German din România. PressHub i-a cerut d-lui Stoica să explice ce a vrut să spună folosind termenul de „nazist”.

„E foarte simplu, în momentul în care este pedepsit un întreg grup pentru greșeala unuia, asta e o practică nazistă, bolșevică, comunistă, dictatorială. Iar Forumul German este succesorul naziștilor, e un adevăr istoric”, a declarat Titi Stoica. În comisia parlamentară se discuta înăsprirea regulamentului Camerei Deputaților pentru a descuraja agresivitatea și incitarea la ură.

Amestecul confuz de termeni este caracteristic pentru cei care operează cu limbajul urii. Conotațiile negative ale cuvintelor sunt instrumentate fără înțelegerea lor completă. Termenul de „nazist”, precum și salutul fascist, au fost utilizate și în cazul primarului de origine germană a orașului Timișoara, sau pentru a discredita experți asociați cu acesta, cazuri care exprimă xenofobia unor grupuri sau chiar a presei, despre care PressHub a scris aici: Încă un pas: De la „Heil Fritz!” la asaltul asupra Primăriei Timișoara

Ce înseamnă „nazism”

Definițiile simple date în dicționare sunt suficiente pentru clarificare:

  • Britannica: Mișcare totalitară condusă de Adolf Hitler ca șef al Partidul Nazist în Germania … mișcare anti-intelectuală subliniind voința dictatorului carismatic ca unică sursă de inspirație a unui popor și a unei națiuni, precum și o viziune de anihilare a tuturor dușmanilor poporului arian … Hitler a adăugat aspirațiilor pan-germanice fanatismul aproape mistic al credinței în misiunea rasei germane și fervoarea unei evanghelii social-revoluționare…Au fost ridicate lagăre speciale de detenție. În aceste lagăre, SS-urile au exercitat autoritatea supremă și au introdus un sistem de brutalitate sadică fără egal în vremurile moderne.
  • Encyclopedia: Doctrină politică a fascismului german fondată de Hitler, profund antiumană, care, susținând superioritatea rasei ariene, al cărei reprezentant „pur” ar fi poporul german, încerca să justifice violența, rasismul, genocidul, războaiele de cotropire; național-socialism (…). Lecția nazismului nu este doar cât de jos ar putea cădea germanii, ci cât de departe poate cădea orice națiune odată ce raționalismul critic, constrângerile morale și guvernul constituțional au fost substanțial slăbite sau distruse.
Asalt AUR asupra Primăriei Timișoara.

Numeroase țări au prevăzut legi care limitează propaganda fascistă, incitarea la ură și discriminare, cultul persoanelor vinovate de crime, instigarea la ură rasială etc.

Codul Penal al României conține astfel de prevederi aspru sancționate la art. 369: „Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

RFI a relatat cazul unui român condamnat la Londra pentru că a folosit salutul nazist, interzis de legea britanică: Un român condamnat la Londra pentru salut nazist și “Heil Hitler”

AUR instigă împotriva Forumului Democratic German

Nazistul (fascistul) este, din punct de vedere istoric, membru al Partidului Național Socialist German condus de Hitler între anii 1933-1945. Însă termenul stigmatizant are în vedere o persoană cu convingeri extreme, capabilă de cruzime, deci expusă oprobriului public.

Deputatul AUR Titi Stoica a declarat pentru PressHub că atât Ovidiu Ganz, cât și Forumul Democratic German din care face parte sunt continuatorii Grupului Etnic German – de orientare fascistă, deci termenul de „naziști” este justificat.

Nu este prima oară când revendicarea de către FDGR a unui imobil confiscat de grupul fascist de la germanii din Sibiu în timpul nazismului, este argument pentru a califica FDGR drept organizație fascistă. Într-o emisiune la Realitatea Plus dedicată promovării lui Călin Georgescu, președinte de onoare AUR, un invitat a creat o diversiune pentru a arăta că adevărații promotori ai ideilor fasciste în România postdecembristă sunt germanii din FDGR, nicidecum Călin Georgescu, admirator fanatic al lui Zelea Codreanu.

Întrebat de PressHub, deputatul Ovidiu Ganz a confirmat că a cerut Parchetului General să se sesizeze pentru instigarea la ură și să cerceteze afirmațiile lui Titi Stoica.

„Atitudinea ostilă față de germani și FDGR a fost cultivată în politică. Ponta a folosit termeni similari la adresa lui Klaus Iohannis în cursa prezidențială, Dragnea și Dăncilă au continuat. Iar acum ofensiva a fost preluată de divizia naționalist-șovină din PSD care s-a externalizat prin AUR”, a afirmat deputatul.

Acuzația că FDGR este continuatorul ideologic al Grupului Etnic German, a fost deja tranșată în instanță, care a precizat că nu poate fi susținut un transfer ideologic între FDGR și Grupul Etnic German, iar „atribuirea respectivei afirmații reclamantului aduce prejudicii de imagine și afectează prestigiul acestuia”.  

De altfel, Factual.ro a făcut o analiză amănunțită a cazului:


Proiectul abordează răspândirea populismului și radicalizarea cetățenilor slab informați, precum și influența analfabetismului mass-media asupra înțelegerii politicii și a interesului cetățenilor în probleme din sfera politicului. Activitatea editorială se concentrează cu precădere pe Republica Moldova, dată fiind poziția ei la confluența debitelor informaționale venind dinspre Est și Vest.

Proiectul face uz de un hub jurnalistic, capabil să ofere reacții rapide în încercarea de a demitiza procesul de dezinformare prin verificarea informațiilor vehiculate cu ajutorul următorilor parteneri: PressHubReport.md la nivel local și regional, HotNews la nivel național și Euractiv pentru atingerea audienței la nivel european.

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related