Neamț: Un conac boieresc, aflat în zona de protecție a unui monument istoric, pus la pământ de Primăria Trifești. Șefa Direcției pentru Cultură: „S-au chinuit mult să îl demoleze”

Data:

Primăria comunei nemțene Trifești, localitate aflată la 7 kilometri de municipiul Roman, a decis să demoleze una din cele mai vechi clădiri din comună, fostul conac al boierului armean Jorj Capri, din satul Miron Costin. Pe 27 aprilie, în câteva ceasuri, o istorie lungă de secole a dispărut. Imobilul arăta deplorabil din cauza dezinteresului autorităților locale de a-l conserva sau de a găsi fonduri pentru a-l moderniza și a-i găsi o utilitate pentru locuitori. Cu toate acestea, experții sunt de părere că ar fi putut rezista unei reabilitări. În perioada comunistă, conacul a fost folosit, pe rând, ca sediu de primărie și sediu al Cooperativei Agricole de Producție (CAP), iar după revoluție ca școală sau cămin cultural. Cum pentru aceste activități au fost găsite alte imobile în comună, conacul a fost eliberat și lăsat să se degradeze, motivația principală a acestei atitudini administrative fiind lipsa fondurilor pentru investiții.

Anul 2013 avea să coincidă cu începutul sfârșitului acestei bijuterii arhitectonice, imobilul semănând cu actualul sediu al BCR din Roman, de asemenea fost conac al familiei Capri și în care, de fapt, locuia boierul armean. Potrivit relatărilor presei locale, pompierii au fost nevoiți să intervină atunci la un incendiu ce părea provocat neintenționat de niște copii care se jucau în interiorul conacului din satul Miron Costin. Ulterior acestui eveniment, localnicii au început să se aprovizioneze cu tot felul de materiale din fostul conac: cărămizi, grinzi, ferestre, astfel că imobilul s-a degradat și mai tare.

După patru ani, Primăria Trifești a băgat buldozerul în ruina fostului conac boieresc și a nivelat zona, după ce în prealabil consilierii locali au votat pentru demolarea clădirii. „Eu sunt de doar nouă luni primar. Vă rog să mă credeți că dacă eram eu primar înainte, o conservam. Și acum zece ani dacă se lua decizia asta era bine. Dar nu a prezentat interes. Îmi pare rău că ăsta i-a fost sfârșitul. Și eu am învățat acolo când eram mic. Dar arăta rău de tot. Doamne ferește, mergeau des copiii și se jucau acolo, se prăbușea vreun perete, ce făceam atunci? În fiecare ședință de Consiliu Local, de când sunt primar, s-a discutat despre demolarea sa și am convenit că așa e cel mai bine. L-am dărâmat legal, cu votul consilierilor. Vreau să luăm fonduri de la Ministerul Educației și să facem acolo o grădiniță, pentru că nu avem în Miron Costin. Eu zic că am procedat bine”, a transmis edilul comunei Trifești, Dan Lupu.

Deși a avut acceptul majorității CL, primarul din Trifești nu a ținut cont, poate, de cel mai important aspect planului de a demola clădirea. Fostul conac, deși nu este clasat ca monument istoric, se află în apropierea Bisericii din Miron Costin, care este monument de clasa A. Potrivit articolelor 23 și 24 din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, orice intervenție asupra monumentelor sau în zonele de protecție a acestora se face cu aviz de la Ministerul Culturii și Identității Naționale (n.r. – în cazul monumentelor de clasă B se cere doar avizul Direcției pentru Cultură). Aceste zone de protecție reprezintă „suprafeţele de teren cu imobilele aferente din jurul monumentului istoric delimitate prin planurile urbanistice, avizate şi aprobate conform legii, în care se instituie reglementări privind executarea de lucrări în zonă”. În cazul localităților rurale, această zonă este reprezentată de o suprafață de 200 mp în jurul monumentului istoric. În cazul de la Miron Costin, situația este mai gravă pentru că Planul Urbanistic General a fost actualizat în 2013, iar zonele de protecție erau clar delimitate.

„Vă spun sincer, nu am știut (n.r. – că este necesar și avisul Ministerului Culturii). Că îl ceream. Expertul nostru în urbanism nu a spus nimic, înțeleg că a și primit avertisment de la Direcție. Dar să fim realiști, am fi primit avizul, arăta jalnic clădirea, se dărâma de la sine. E învățătură de minte, mai avem o fostă brutărie care ar trebui dărâmată, dar nu-mi mai vine să mă apuc. O să solicităm tot ce e nevoie, dacă e cazul”, a declarat primarul din Trifești.

Roxana Josanu, directoare DJC Neamț, a fost în teren imediat după demolarea clădirii și a decis că se impune sancționarea expertului în urbanism din cadrul Primăriei, dar numai cu avertisment.

„Am ales să dăm avertisment pentru că este prima abatere. Este o mustrare premergătoare unei sancțiuni în bani, pentru că dacă vom mai constata o acțiune asemănătoare vom putea să aplicăm o amendă în limitele prevăzute de lege. Am mai avut cazuri în care am aplicat sancțiune contravențională cu o diferită sumă și în instanță s-a transformat în avertisment. Am trimis și o adresă în care am specificat că există un PUG (n.r. – plan urbanistic general) actualizat în 2013 în care sunt delimitate clar zonele (n.r. – de protecție a monumentelor istorice) și regulile trebuie respectate. Din ce am discutat, a fost o ignorare a regulamentului de urbanism, ei nici nu știau că îl au actualizat, nu știu cum e posibil așa ceva”, a explicat directoarea DJC Neamț.

Referitor la istoria clădirii din satul Miron Costin, nu există foarte multe referințe în spațiul public. Șefa Direcției susține că ar fi un imobil de secol XIX și că, deși s-a degradat mult în timp, era o construcție solidă șicare ar fi putut fi reabilitată.

„Din câte știu, nu au fost identificate documente scrise privind perioada de construcție a conacului, dar din ce am văzut în imagini și arhitectură, se pare că ar data din perioada secolului XIX. Era o construcție foarte solidă, cu pereți foarte groși, din cărămidă roșie, așa cum se construiau în trecut și care cu siguranță ar fi rezistat unei reabilitări și ar fi putut fi pusă în valoare cu mult succes și să i se dea o destinație potrivită. De la primărie am aflat și că imobilul a fost o construcție fără temelie, dar chiar și așa, ar fi rezistat, am înțeles că s-au chinuit foarte mult să o demoleze”, a încheiat șefa DJC Neamț.

spot_imgspot_img
Freedom House
Freedom House
PressHUB, cea mai răspândită rețea de presă din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale peste cel mai mare han din București

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale...

Fabrica de Trăsuri din București, gândită de arhitectul Castelului Peleș

Una dintre puținele clădiri în stil neogotic din București,...

După 200 de ani. Un medic stabilit în Germania restaurează casa familiei și o redă orașului

Familiei Hintz din Germania i se retrocedează casa strămoșilor...

Conacul Neamțu a fost salvat. Sediu de CAP, degradat după ’89 și reabilitat cu ajutorul donaţiilor

Conacul Neamțu din Olari, județul Olt, reprezentativ pentru arhitectura...