Muzeele, centrele culturale și galeriile universităților din Cluj-Napoca vor fi deschise până în miez de noapte, sâmbătă, 14 mai, cu ocazia evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor.
La ediția din acest an, instituțiile culturale s-au pregătit cu expoziții și evenimente speciale, organizate în 21 de locații din Cluj-Napoca.
Clujenii și turiștii care vizitează orașul vor avea parte de un program inedit, divers, din care fac parte expoziții de artă sacră și carte veche românească, pictură clasică și de artă contemporană, sculptură, fotografie de microfosile, minerale din marile regiuni miniere ale țării, animale vii (amfibieni, reptile) și animale sălbatice împăiate, exponate naturale din mediile acvatice, materiale textile din colecții etnografice, machete din lemn ale căsuțelor din Bucovina istorică, arhitectură în miniatură și multe altele. De asemenea, vizitatorii vor putea descoperi cu ajutorul celor mai noi tehnologii, monumente etnografice reprezentative pentru patrimoniul cultural național, ansambluri și artefacte dacice, ghiduri VR, dar și invenții de ultimă generație, precum mașini solare și de Formula 1, drone sau roboți. Noaptea Muzeelor la Cluj-Napoca va fi animată și de evenimente speciale, cum ar fi recitaluri instrumental-vocale, momente artistice, scenete de reconstituire istorică, filme documentare și conferințe.
Muzeele și instituțiile ce vor putea fi vizitate la Cluj-Napoca, de Noaptea Europeană a Muzeelor
Muzeul de Arta Cluj-Napoca, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Mitropoliei Clujului, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Casino Centrul de Cultura Urbană, Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană Cluj, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca / UAD, Institut français de Cluj, Centrul de Interes, Muzeele de la Universitatea Babeş-Bolyai: Muzeul Zoologic – UBB, Cluj-Napoca, Vivariul UBB Cluj-Napoca, UBB – Sala Liviu Vlad, Institutul de Iudaistică și Istorie Evreiască Dr. Moshe Carmilly, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie UBB, Cluj-Napoca, Muzeul de Mineralogie UBB, Muzeul de Istorie al Universității Babeș Bolyai, Muzeul Memorial David Prodan UBB, Muzeul Alexandru Duma și Muzeele de la USAMV Cluj-Napoca: Complexul Acvaristic USAMV Cluj-Napoca și Muzeul de anatomie animală comparată și ISU Cluj.
Puteți vedea programul expozițiilor pe pagina de Facebook a evenimentului.
Rețeaua Națională a Muzeelor din România este partenerul oficial al evenimentului la nivel internațional și coordonează organizarea acestuia în România și promovarea sa.
Evenimentul Noaptea Muzeelor este coordonat la nivel local de Centrul de Cultură Urbană al Primăriei municipiului Cluj-Napoca.