Noile reguli pentru școli. Luni, toate școlile și grădinițele vor funcționa cu prezență fizică / Clasa trece în online la trei cazuri de COVID confirmate în interval de 7 zile DOCUMENT

Data:

Toate școlile și grădinițele din țară vor începe luni semestrul al doilea cu prezență fizică, din perspectiva noului criteriu al gradului de ocupare a paturilor de spital dedicate pacienților Covid-19, a anunțat ministrul Educației în cadrul conferinței de presă în care a prezentat noul ordin comun privind funcționarea școlilor, alături de ministrul Sănătății.Potrivit acestor reguli:

  • O clasă de elevi sau grupă de grădiniță trece online atunci când se confirmă TREI cazuri de Covid la copii în interval de șapte zile.
  • Școala sau grădinița trece în online integral când cel puțin jumătate dintre clase/grupe au activitatea fizică suspendată
  • Într-un județ, școlile trec în online atunci când gradul de ocupare a paturilor de spital pentru pacienții Covid atinge 75%. În prezent, media națională este de 16%, cel mai ridicat grad fiind în Suceava – 34%, urmat de Cluj – 28, potrivit ministrului Alexandru Rafila
  • Ziua de referință va fi cea de joi, iar decizia suspendării sau revenirii la activitate fizică se ia pentru o săptămâna întreagă

DOCUMENT Consultă aici textul ordinului comun

Aici, textul noului ordin comun – toate detalii privind noile reguli de desfăurare a cursurilor în școli și grădinițe
Amintim că, prin hotărârea CNSU, a fost eliminat criteriul ratei de vaccinare de minim 60% a personalului dintr-o școală sau grădiniță pentru desfășurarea față în față a cursurilor.

  • HotNews.ro a prezentat LIVE TEXT principalele informații și declarații


Sorin Cîmpeanu:

  • Ne-am decuplat atât de rata de vaccinare a personalului din învățământ cat si de gradul de incidenta. A fost o motivatie ca personalul de învățământ sa fie vaccinat mult peste 70%. În prezent, dată fiind specificitatea variantei Omicron, s-a propus, s-a analizat schimbarea modului de abordare către gradul de încărcare a mediului spitalicesc.
  • Pragul este de 75%, care nu este atins în prezent în niciunul din județe. Din perspectiva aceasta, toate școlile și grădinițele vor putea să funcționeze luni cu prezență fizică.
  • Cea de-a doua schimbare – Suspendarea activității cu prezență fizică atunci când sunt TREI cazuri în 7 zile consecutive. Decizia se ia de către Consiliului de Administrație al școlii.
  • Se păstrează regula intrării în online a întregii școli atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase au activitatea suspendată. Decizia se ia de către Consiliul Județean pentru Situații de Urgență.
  • București și județul Ilfov vor fi tratate împreună.
  • Și în Franța a funcționat regula suspendării activității clasei la trei cazuri confirmate.
  • Ziua de referință va fi ziua de JOI, iar săptămâna nu se va fragmenta sau dacă se va ajunge în situația în care se va depăși gradul de 75% și se va trece în online, acel online se va păstra pentru toată săptămâna.
  • Ministerul Educației va afișa informațiile și centralizat și pe site-urile inspectoratelor județene.
  • Suntem încă departe de acest scenariu, avem și județ cu grad de ocupare 3%.
  • Vor mai fi elevii testați? Părinții și elevii au început să se obișnuiască cu aceste teste. Am primit asigurări că în 2, maxim 3 săptămâni va fi deblocată procedura de achiziție. Ceea ce am asumat: pentru a consolida relevanța acestor teste, cel puțin pentru cei de gimnaziu și liceu, acestea ar putea fi autoadministrate în școală sub supravegherea cadrului didactic care nu se implică dar poate centraliza. Cu precizarea că testarea nu este obligatorie, acei elevi care nu vor înțelege importanța testării nu li se va încălca dreptul la educație.
  • Personalul didactic și nedidactic va fi testat? Conform hotărârii CNSU, au acces și profesorii la teste. Articolul integral poate fi consultat pe HOTNEWS.RO.
spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prima școală din Europa realizată cu o imprimantă 3D, inaugurată în Ucraina

Prima școală din Europa realizată cu o imprimantă 3D,...

Directoarea Administrației Spitalelor din București anchetată pentru luare de mită. Neagă toate acuzațiile

Directoarea Administrației Spitalelor din București, Oana Sivache, este cercetată...

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane de euro daune, unei redacții

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane...