Norme europene actualizate pentru limitarea folosirii substanțelor dăunătoare la locul de muncă

Data:

Deputații europeni au votat, anul acesta, în favoarea actualizării normelor europene prin care limitează folosirea de substanțe dăunătoare la locul de muncă.

Legislația UE stabilește un minimum de condiții privind siguranța și sănătatea angajaților, astfel încât să fiți protejați la locul de muncă, permițând statelor membre să pună în aplicare clauze mai stricte. La nivel european, există norme specifice privind utilizarea echipamentelor sau protejarea femeilor însărcinate și ale tinerilor.

„Pentru a reduce riscul îmbolnăvirii angajaților, în luna februarie a acestui an, deputații europeni au votat în favoarea actualizării normelor europene prin care limitează folosirea de substanțe dăunătoare la locul de muncă. Noile reglementări vor include și substanțele dăunătoare pentru sănătatea reproductivă în directiva privind folosirea substanțelor cancerigene sau mutageni la locul de muncă”, precizează Biroul Parlamentului European în România.

Ce face UE pentru sănătatea europenilor

UE contribuie la îmbunătățirea sănătății publice acordând finanțare și adoptând legi în numeroase domenii, cum ar fi alimentele, combaterea bolilor, calitatea aerului și multe altele.

Necesitatea unor politici de sănătate la nivelul UE

Responsabilitatea principală pentru organizarea și acordarea îngrijirilor medicale și a prestațiilor de securitate socială revine în primul rând guvernelor naționale. Prin urmare, rolul UE este de a completa și susține politicile statelor membre pentru îmbunătățirea sănătății europenilor, reducerea inegalităților în materie de sănătate și trecerea la o Europă mai socială.

Evoluția pieței forței de muncă și libera circulație a persoanelor și a mărfurilor pe piața internă impun coordonarea în chestiunile de sănătate publică. Politica UE în domeniul sănătății publice a ajutat țările să-și pună în comun resursele și să facă față împreună provocărilor comune, cum ar fi rezistența la antimicrobiene, bolile cronice care pot fi prevenite și îmbătrânirea populației.

UE transmite recomandări și are legi și standarde pentru a proteja cetățenii, referitoare la produsele și serviciile medicale (cum ar fi produsele farmaceutice, dispozitivele medicale, e-sănătatea) și la pacienți (cum ar fi normele privind drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere).

Epidemia de coronavirus

În timpul crizei Covid-19, UE a colaborat cu statele membre pentru a consolida sistemele naționale de sănătate și pentru a limita răspândirea virusului. Aceste obiective sunt puse în aplicare prin acțiuni concrete: de la livrarea de echipamente individuale de protecție și materiale medicale în întreaga Europă, la mobilizarea de resurse în cercetare și inovare pentru a găsi tratamente și măsuri eficiente; de la coordonarea cerințelor legate de călătorii la monitorizarea distribuirii vaccinurilor.

Consultați cronologia acțiunilor UE împotriva Covid-19.

Un program consolidat al UE în domeniul sănătății

Politicile în domeniul sănătății sunt finanțate prin programul UE în domeniul sănătății, care încurajează cooperarea și promovează strategii pentru o stare bună de sănătate și pentru servicii medicale de calitate.

Epidemia de coronavirus a arătat că țările UE trebuie să coopereze mai bine și să se coordoneze în perioade de criză. Într-o rezoluție privind planul de redresare economică, deputații în PE au insistat asupra creării unui nou program european de sănătate, de sine stătător. Ca răspuns la solicitarea Parlamentului, Comisia a propus un nou program UE în domeniul sănătății, denumit „EU4Health”, care a fost adoptat de Parlament în martie 2021. Programul în valoare de 5,1 miliarde de euro urmărește să remedieze deficiențele descoperite în timpul pandemiei, să amelioreze capacitatea UE de reacție la crize, și să promoveze inovarea și investițiile în domeniul sănătății.

Noul program EU4Health se axează pe trei priorități principale:

  • protecția cetățenilor Uniunii în caz de pericole sanitare transfrontaliere grave;
  • medicamente și materiale medicale disponibile și la prețuri accesibile;
  • consolidarea sistemelor de sănătate și a personalului medical disponibil.

Alte fonduri pentru sănătate sunt alocate prin:


spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O sală de sală de jocuri de noroc a ars în totalitate

La data de 22 aprilie, la ora 00.21, polițiștii Secției nr.3 Poliție Rurală Bolintin Vale au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că se manifestă un incendiu la o sală de jocuri de noroc din localitatea Cosoba, județul Giurgiu.

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există?

Cineva are să vină, de Jon Fosse

Să montezi Fosse este întotdeauna o provocare. Dar ce-a...