duminică, 24 octombrie 2021
spot_img
AcasăLa ziNorul de cenușă vulcanică produs de erupția din Insulele Canare traversează...

Norul de cenușă vulcanică produs de erupția din Insulele Canare traversează teritoriul României

Ministerul Mediului avertizează că norul de cenușă vulcanică produs de erupția vulcanului Cumbre Vieja, din Insulele Canare, va traversa teritoriul României începând de astăzi și până pe 28 septembrie.

Datele primite de Administratia Nationala de Meteorologie RA, furnizate de Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus EU arată că în cursul ultimelor zile, în sudul și vestul Europei, concentrațiile de dioxid de sulf, pe întreaga coloană de aer (între sol și altitudinea de 10000 de metri), s-au menținut la valori ridicate, iar evoluția estimată pentru propagarea acestui nor indică apropierea sa de vestul României, într-o primă etapă – duminică, 26 septembrie, apoi extinderea sa – luni, 27 septembrie.


„Circulația aerului se realizează din sector predominant sud-vestic favorizând-se, astfel, deplasarea către est a norului care va traversa teritoriul României, în intervalul menționat. Norul de cenușă vulcanică este un amestec de vapori de apă, de gaz vulcanic și particule fine, solide, de magma pulverizată, solidificată și răcită. Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și gestionată de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului – ANPM asigură monitorizarea permanentă a calității aerului înconjurător pe întreg teritoriul României”, precizează, duminică, Ministerul Mediului.

Datele privind concentrațiile orare provenite din monitorizarea poluanților precum SO2, pulberi în suspensie (fracțiile PM10 și PM2.5), NOx și CO fi consultate de catre public pe www.calitateaer.ro

Potrivit Ministerului Mediului, până în prezent nu sunt puse în evidență creșteri ale poluanților atmosferici.

Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE