Note despre „Marele Alb” și un diavolaș de lux, cândva ponosit

Data:

Cum e cu documentarul Recorder? Dar cu demonii chinuind BOR? Poate fi criticată Biserica în timpuri grele pentru creștinism? Și ce ar mai fi de făcut știut fiind că ”la nimic nu foloseşte bogăţia în ziua mâniei”?

„Numai dreptatea izbăveşte de moarte”, mai afirmă Pildele lui Solomon. Dar dreptatea-i marfă rară. Inamicii posedând personajele dostoievskiene nu sunt anticriști mari și albi, ci mici și ponosiți. Pe Stavroghin, personajul central din „Demonii”, îl torturează un diavol cu atît mai insuportabil, cu cât e mai insignifiant. Și, după cum releva într-o analiză erudită a operei dostoievskiene esteticianul Ion Ianoși, tovarășul spiritual al lui Stavroghin, Ivan Karamazov, nu e mai puțin obsedant persecutat de un „diavolaș ponosit”, despre care Ivan afirmă că nu se știe dacă este „el” sau „eu”.

Oștirile totalitare, de la poliția secretă a regimului nazist la cea politică a comuniștilor, și-au recrutat trupele cu precădere din rândul unor netrebnici neînsemnați, din care nu răsărea decât banalitatea răului, înainte de a se distinge prin crime de o anvergură fără precedent. Că erau legionari, ca oamenii lui Codreanu, comuniști de origine evreiască, precum sadicii Iagoda și Iejov, sau „rotițe” aparent decerebrate dintr-un sistem asasinând în masă evrei, ca Eichmann, acești demoni „mici” nu trebuie totuși subestimați, căci sunt în stare de cele mai mari rele din istorie.

Citiți articolul integral pe DW.com

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O sală de sală de jocuri de noroc a ars în totalitate

La data de 22 aprilie, la ora 00.21, polițiștii Secției nr.3 Poliție Rurală Bolintin Vale au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că se manifestă un incendiu la o sală de jocuri de noroc din localitatea Cosoba, județul Giurgiu.

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există?

Cineva are să vină, de Jon Fosse

Să montezi Fosse este întotdeauna o provocare. Dar ce-a...