Nu toți am știut, nu toți suntem vinovați, nu suntem toți la fel

Data:

Acestea sunt doar trei dintre formulele prin care experții în manipulare ai oricărei puteri creează tactici de diversiune pentru a-și ascunde vinovățiile și responsabilitățile.

Este un miracol că acest stat mai funcționează: de zeci de ani el este confiscat de rețelele private ale unor grupuri infracționale de partid. Azi nu mai e un secret pentru nimeni că nu poți ocupa nici cel mai mărunt post în administrația centrală sau locală fără binecuvântare de la partid.

Iar partidul care a fost tot timpul, fără excepție, prezent în acest jaf instituțional al țării este PSD. Lui i s-a alăturat, cu nepriceperea și cu foametea deprinse de la fratele mai mare, PNL.

Ceea ce vedem în cazul azilelor din județul Ilfov este doar acea parte de 10% din aisbergul coruperii complete și aproape ireversibile a statului român.

Faptul că bătrânii săraci și neputincioși ai țării au ajuns o marfă pe mâna unor mafioți dirijați și protejați politic este una dintre cele mai profitabile afaceri ale acestor ultimi ani.

Asemeni nașterii și morții, bătrânețea și boala vor fi mereu prezente printre noi și vor putea fi oricând exploatate de rețele mafiote.

Restul de 90% sunt toate celelalte afaceri organizate de grupurile infracționale care nu se văd sau, dacă se văd, ne lasă indiferenți, pentru că am obosit să mai vedem. Și oricum, dacă mai vedem câte ceva, știm că nu putem face nimic.

Înainte ca aceia mai vulnerabili dintre noi să ajungă sub bâtele și batjocura rețelelor Firea-Pandele-Budăi, un întreg sistem perfect pus la punct, uns în toate rotițele sale, a pregătit cadrele deposedării și jefuirii acelor oameni.

Așa cum, de trei decenii încoace, nenumărate alte rețele, în fiecare județ al țării, și de fiecare dată sub atenta oblăduire a PSD și PNL, deposedează și jefuiesc toată populația acestei țări de toate mijloacele unui trai demn și alungă oamenii din țară.

Milioane de hectare de pădure au fost distruse pentru a îmbogăți clanurile mafiote, din Suceava până în Mehedinți. Sistemul educațional este politizat până la ultimul director de școală. Zeci, poate sute de agenții naționale, participă la controlul total al tuturor resurselor acestei țări, în folosul unei oligarhii politice impenetrabile.

Citește și: BREAKING Marius Budăi și-a dat demisia din funcția de ministru al Muncii

Toate administrațiile locale și centrale sunt complet acaparate de aceste două partide, astfel încât nimeni nu intră și nu iese de acolo, nimeni nu vorbește fără voie de la partid.

Nu am știut toți despre azilele groazei, dar ei, cei care conduc la nivel central și local aceste partide au știut.

Iar atunci când sutele de sesizări au ajuns la zecile de instituții publice care se înghesuie pe bucățele de responsabilități pe care se încalecă obscen, ca să poată face loc tuturor pilelor și nevoilor celor două partide, au reacționat în două feluri: și-au transferat, într-un ciclu infernal, responsabilitățile până au devenit complet inutile și incapabile de reacție.

Iar când ororile au ieșit la suprafață, au început să se eschiveze, să mintă și să protejeze unele pe altele. Este exact modul de funcționare al unui stat mafiotizat și paralizat de incompetență și ticăloșie.

De la prim-ministru până la ultima îngrijitoare dintr-un azil, ea însăși angajată pe filieră politică, toți au știut și toți au fost complici la crearea unei uriașe industrii a suferinței și a morții, dar incredibil de profitabilă pentru clanurile politice.

Nu suntem toți vinovați pentru traficul cu vulnerabilitate și suferință din societate. Dar suntem cu toții expuși vulnerabilității și suferinței.

Iar faptul că cercurile concentrice de putere și jefuire din PSD au descoperit încă o rețetă de îmbogățire (după retrocedări, după privatizări, după defrișări…), dovedește doar geniul malefic al acestor strategi desăvârșiți, capabili să introducă în mașinăria de tocat a profitului până și ultima fărâmă de viață și de demnitate a concetățenilor noștri.

Dumnezeu știe cum o să ne prindă bătrânețile pe fiecare. Dar unii dintre noi au toate șansele să încapă pe mâinile acestei industrii a morții amânate (amânate până se poate extrage de la noi ultimul apartament, ultimul teren, ultima pensie) creată și gestionată de escadroanele politice PSD-PNL.

Și nu suntem toți la fel. Căci dacă vom continua să spunem că suntem toți la fel, înseamnă că vom accepta ticăloșia prin care se aruncă și pe umerii noștri responsabilitatea de-a dreptul criminală a clanurilor mafiote.

Nici măcar civic și politic nu suntem la fel. Există ONG-uri extraordinare, precum Centrul de Resurse Juridice, MagicHome, Dăruiește Viață, Casa Bună, Declic, World Vision și multe altele, care au făcut mai mult bine României – cu eforturi personale incredibile – decât aceste partide definitiv putrede.

După cum există ONG-uri născute ca mafii din mafiile politice, precum acea gogomănie criminală numită „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, grotesc omagiu adus Gabrielei Firea, care a făcut din lipsirea de demnitate a celor neajutorați o sursă de profit.

Și nici măcar politic nu suntem la fel. Pentru că dacă vom spune că toate partidele sunt la fel, înseamnă că alegem, deliberat, prin fatalismul și pasivitatea noastră, să abandonăm această societate aceleiași mafii jefuitoare, căreia, iată, i se alătură azi, într-un entuziasm fascist și violent, o altă mafie, cea extremistă.

Citește și: Perdele de fum în toată țara pentru acoperirea clanului Firea-Pandele-Budăi

Există mai multe proiecte de partide mici, cu oameni de calitate, dar, vai, niciunul nu se ridică la înălțimea exigențelor noastre absolute. Așa că mai bine nu votăm, pentru că le-am găsit un fir de mătreață în păr.

Iar dacă noi ne închidem în casele noastre refuzând să ne amestecăm într-o societate aflată sub cizma de partid, să fim siguri că peste câțiva ani va avea grijă de noi Gabriel cel Viteaz să ne închidă de tot, cu ranga și cu ardei iute în supă, în stabilimentele păstorite de partidele care ne vor lua și ultima licărire de viață din ce vom fi fost cândva.

Cred că nu mai e de-ajuns să ne indignăm pe rețelele sociale. Cred că, în funcție de valorile și credințele noastre, trebuie – cei care am mai rămas în țara asta – să ne organizăm civic și politic, în ONG-uri și în partide care să crească din noi și cu noi, ca să tăiem împreună cât putem de multe din brațele acestei hidre care ne suge speranța și dreptul la o viață demnă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ciprian Mihali
Ciprian Mihali
Ciprian Mihali predă filosofia contemporană la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din anul 2000 este doctor în filosofie al Universităților din Cluj și din Strasbourg. Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest. Din 2016 până în 2020 a lucrat în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles. Ciprian Mihali este simpatizant al partidului Reper.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Presa în campanie: fără însemne publicitare, dar cu atacuri gratuite | Revista22

Presa în campanie: fără însemne publicitare, dar cu atacuri...

Iohannis și hoții de 1 milion de euro

Iohannis și hoții de 1 milion de euro. Nu...

Pe cine interesează protestele studenților americani despre Gaza

„Am fost un dobitoc”, a fost concluzia la care...

Miracolul Bernard Pivot

Miracolul Bernard Pivot. Acesta era simbolul bucuriei de a...