O asociație de procurori îi cere demisia lui Predoiu, care a vorbit despre achitarea lui Hosu, fără o sentință

Data:

Asociația de procurori Inițiativa pentru Justiție (AIJ) îi cere demisia ministrului Justiției, Cătălin Predoiu (PNL), după ce acesta a vorbit despre achitarea definitivă a lui Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT Giorgiana Hosu, deși nu există o sentință în acest sens.

Declarația lui Cătălin Predoiu a fostă făcută în cadrul unui interviu acordat la Europa FM în 18 ianuarie, iar termenul pentru o eventuală sentință definitivă este stabilit în 7 februarie.

„Graba cu care a corectat jurnalistul arată că ministrul are un interes aparte în legătură cu respectiva cauza penală”, au transmis procurorii.

AIJ, condusă de procurorul militar Bogdan Pîrlog, susține că rămânerea în funcția de ministru al Justiției a lui Cătălin Predoiu reprezintă „o vulnerabilitate serioasă în ceea ce privește tocmai justiția”.

„Atragem atenția că recentele manifestări publice ale ministrului Justiției, domnul Cătălin Predoiu, în legătură cu soluția unui dosar penal aflat încă în faza de judecată constituie un semnal că, la cele mai înalte niveluri de putere în stat, persistă vechile obiceiuri de amestec al clasei politice în justiție.

Menționăm că, în interviul acordat la Europa FM, în data de 18.01.2023, în cadrul emisiunii „Piața Victoriei”, ministrul Justiției a întrerupt jurnalistul intervievator cu precizarea că inculpatul la care se făcea referire în întrebare a fost achitat, urmată de alte considerații pe aceeași temă, care nu făceau obiectul întrebării („am putea spune că doamna Hosu și-a dat demisia de onoare, cu adevărat de onoare, pentru o ipoteză care nu s-a realizat, în final”), după care, în data de 19.01.2023, a emis un comunicat de presă prin care a clarificat că informația privind achitarea inculpatului respectiv o avea din surse neoficiale”, se arată într-un comunicat al procurorilor.

Faptul că însuși ministrul Justiției iese public, din proprie inițiativă, cu informație privind achitarea unui inculpat aflat în faza de judecată nu constituie, așa cum acesta încearcă să inducă prin comunicatul de presă, o prezentare a unei informații neverificate, raportat la care simpla recunoaștere și prezentare de scuze către public ar putea fi suficiente, consideră AIJ.

Incompatibil cu procedura de numire a procurorilor

„Domnul Cătălin Predoiu, în calitatea sa de ministru al Justiției, nu are atribuții legate de informarea publicului în legătură cu soluțiile instanțelor, ci atribuții legate de buna funcționare a justiției, în condiții de independență, sens în care ar trebui să se abțină de la a purta discuții pe tema soluțiilor ce urmează a se da în dosare aflate în stare de judecată.

Prezentarea cu atâta siguranță, de către un ministru al Justiției cu multă experiență, a informației că un inculpat a fost achitat, cu o grabă surprinzătoare de a «corecta» un jurnalist, întrerupându-l, denotă, pe de o parte, faptul că sursele neoficiale care l-au informat sunt nu doar credibile, ci chiar unele pe al căror cuvânt se poate baza, iar pe de altă parte, faptul că ministrul are un interes aparte în legătură cu respectiva cauza penală.

În aceste condiții, «eroarea» la care face referire comunicatul de presă din 19.01.2023 pare a fi neverificarea dacă ceea ce s-a discutat s-a și întâmplat până la data interviului”, menționează Asociația Inițiativa pentru Justiție

AIJ subliniază că, în contextul în care, de curând, ministrul Justiției a declanșat procedura de numire a procurorilor de rang înalt, pentru mandate de 3 ani, faptul că un rol determinant i-ar reveni celui
care discută soluții în dosare penale în curs de judecată este de natură să producă efecte negative pe termen lung.

„Prin urmare, având în vedere prejudiciul adus de domnul Cătălin Predoiu imaginii justiției, îi solicităm acestuia ca, într-un gest de onoare, să își prezinte demisia din funcția de ministru al Justiției.

De asemenea, solicităm respectarea independenței justiției de către toți membrii clasei politice și, ca o minimă dovadă în sensul că la nivelul puterii politice se dorește descurajarea practicilor de amestec în justiție, luarea de măsuri pentru îndepărtarea din funcțiile politice de decizie în domeniul justiției a oricăror persoane care, prin acțiunile lor, contribuie la decredibilizarea justiției și subminarea independenței sale”, se arată în comunicatul AIJ.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
2 COMENTARII
  1. Asta pentru că politrucii români nu sunt civilizați, nu au educație democrată, „sunt mitocani și nesimțiți și n’au maneră”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Golgota românească sau Experimentul Pitești

Golgota românească sau Experimentul Pitești cuprinde povestea lui Lucian...

Sondaj cu rezultate surpriză. Cine câștigă prezidențialele?

Sondaj cu rezultate surpriză. Cine câștigă prezidențialele? Cel mai...

Lansare de carte și sesiune de autografe: „Dincolo nu e nimeni” de Stelian Tănase

Editura Corint și Muzeul Național de Artă al României...

„Serviciile speciale” rusești: Unitatea 161 |Aktual24

„Serviciile speciale” rusești: Unitatea 161. Sabotaj, subversiune și asasinat...