sâmbătă, 22 ianuarie 2022
AcasăRecomandateO grădiniță din Brașov își produce energia electrică din surse regenerabile și...

O grădiniță din Brașov își produce energia electrică din surse regenerabile și vinde surplusul în rețea

Grădinița cu program prelungit nr. 34, de pe str. Turnului nr. 2, a devenit prima unitate școlară din Brașov care nu doar consumă energie din rețeaua electrică, ci și produce și livrează energie din surse regenerabile, a anunțat luni Primăria Brașov.

În cadrul parteneriatului dintre municipalitate și Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES, au fost finalizate lucrările de instalare a sistemului de panouri fotovoltaice, montat pe acoperișul grădiniței, care transformă această unitate de învățământ într-un prosumator (persoane fizice sau juridice care produc pentru consumul propriu și injectează surplusul în rețea, contra cost, pe baza unui contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul lor de energie electrică). Investiția, în valoare de 32.000 de lei, a fost susținută de companii membre PATRES, iar proiectul a demarat în cadrul Forumului Orașelor Verzi.

,,Brașovul continuă să implementeze proiectele de investiții care au ca scop tranziția către un oraș prietenos cu mediul. Dacă săptămâna trecută anunțam faptul că toată energia electrică pe care o vom consuma în clădirile publice aparținând municipalității și în iluminatul public este regenerabilă, astăzi venim cu o nouă veste bună pentru brașoveni: avem prima grădiniță prosumatoare, adică unitatea de învățământ își produce, în mare măsură, energia electrică, iar în perioadele de vârf, vinde surplusul către furnizorul de energie, în cazul nostru Electrica Furnizare. Este primul proiect finalizat, cu sprijinul PATRES. Urmează Colegiul Național „Ioan Meșotă”, cu fonduri de la bugetul local, unde vom instala un sistem cu putere și mai mare, care să facă față nevoilor acestei unități de învățământ, dar care să poată vinde și o cantitate mai mare în perioadele de vară. În funcție de rezultatele obținute, ne propunem să extindem acest program și la alte unități de învățământ, astfel încât să consumăm energie regenerabilă, dar să și reducem costurile. Le mulțumim partenerilor noștri de la Asociația PATRES pentru susținere și ne dorim ca parteneriatul să continue”, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban.

Sistemul instalat la Grădinița nr. 34 din Brașov cuprinde: 16 panouri fotovoltaice 375 Wp fiecare, total instalat 6 kWp; structură de susținere; un invertor 5 kW; smart meter, protecții și tablou conexiuni.

(SURSA FOTO: Primăria Brașov)

“Implementarea acestui proiect pilot este dovada că și o municipalitate, școală, grădiniță, poate deveni prosumator și să producă energie verde pentru propriul consum, excesul fiind livrat în rețea, contribuind astfel la reducerea emisiilor de CO2. Sistemul de panouri fotovoltaice instalat va produce aproximativ 6.6 MWh anual, procentul de autoconsum fiind de peste 70%, și va ajuta la reducerea cheltuielilor anuale cu energia cu peste 20%”, a precizat Martin Moise, prim vicepreședinte PATRES.

În luna septembrie, în cadrul Forumului Orașelor Verzi, primarul Allen Coliban a semnat Convenția Primarilor, prin care Brașovul s-a angajat să reducă, până în 2030, cu 55% emisiile de dioxid de carbon, iar până în 2050 să atingă neutralitatea climatică.

Citiți și

Peste 50 de proiecte, depuse de brașoveni în programul de bugetare participativă. Ce își doresc cetățenii pentru comunitatea lor

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE