O grădiniță monument are acoperiș, după ce PressHUB a scris că a fost abandonată 2 ani

Data:

spot_img

Grădiniţa din Ciumani, județul Harghita, lăsată în paragină 2 ani deși trebuia reabilitată cu fonduri europene, are în sfârșit un acoperiș temporar, care să o protejeze. Presshub.ro a scris în primăvară despre acest caz.

După articolul nostru primarul a început să informeze localnicii despre proiect și a anunțat că lucrările vor fi reluate în toamnă.

PressHUB a scris în primăvară despre lucrările de renovare finanțate din bani europeni la grădinița Csalóka din satul Ciumani, județul Harghita, care au dus la deteriorarea clădirii vechi de 115 ani.

Lucrările au început înainte de campania electorală din 2020, dar au fost rapid abandonate, iar clădirea decopertată a stat două ierni fără acoperiș. Pereții erau atât de uzi încât  nu doar  tencuiala se desprindea de pe ei, dar și cărămizile au început să se degradeze.

Primarul a susținut în mod constant în presa locală că totul este în regulă, dar documentul la care a făcut referire prevedea lucrări de conservare obligatorii, care nu s-au efectuat.  Au existat mai multe puncte slabe în poveste, despre care puteţi citi în reportajul nostru de la începutul lunii mai.

Citește și: O grădiniță de 115 ani din Harghita, ruinată pentru ca primarul să fie reales

De atunci sunt noutăţi în acest caz. La jumătatea lunii mai, pe clădire s-a montat o structură temporară de lemn, acoperită cu folie.

În legătură cu acest demers, cât şi despre planurile de viitor am trimis câteva întrebări primăriei, la care au răspuns.

Lucrările vor continua în toamnă

Care a fost scopul acoperirii clădirii? De ce a fost necesar acest lucru dacă, potrivit experților, oricum nu s-ar fi deteriorat? Aveți de gând să continuați lucrările în acest an sau aceste lucrări de conservare sunt mai mult pentru a pregăti iarna viitoare?

Intenționăm să continuăm activitatea în acest an. Ne așteptăm să putem scoate la licitație noile lucrări la sfârșitul verii. În acest caz, noul antreprenor ar putea începe în toamnă, așa că, consultându-ne cu noul birou de proiectare, am realizat un acoperiș temporar, astfel încât, atunci când lucrările vor începe din nou, să avem fațada uscată, iar antreprenorul să poată începe imediat.

De ce anume mai este nevoie pentru a continua lucrările? Ce demersuri juridice și administrative mai sunt necesare?

Actualizarea studiilor preliminare (studii topografice și geologice, expertiză de rezistență), întocmirea noului proiect, verificarea acestuia de către specialişti, obținerea de noi avize. Apoi, finanțatorul trebuie să aprobe proiectul modificat. La final, lucrările vor fi scoase la licitație, se eliberează autorizația de construcție și se emite ordinul de începere a lucrărilor.

A fost dat în judecată vechiul proiectant? În ce stadiu se află cazul?

Au fost intentate două procese  la Tribunalul Județean, unul pentru recuperarea daunelor, iar celălalt pentru obținerea de probe.

Mormanele de moloz au fost îndepărtate de la baza zidurilor.

Cum staţi cu banii? Aţi reușit să strângeţi suficiente fonduri pentru a compensa costurile suplimentare generate de creșterea prețurilor materialelor de construcție?

În acest moment, pentru această investiție avem alocați 3.550.000 de lei, din care 2.472.000 de lei reprezintă bani europeni. Se va adăuga subvenția solicitată de la Consiliul Județean Harghita. Nu știm încă noua valoare a lucrării, vom vedea suma exactă necesară după ce se va întocmi noul proiect. În orice caz, acest proiect are prioritate bugetară.

Când considerați că veţi reuşi să continuați și să finalizați lucrările?

Ne așteptăm în mod realist să continuăm în toamnă. Finalizarea va depinde de firma selectată în urma procedurii de achiziții publice. Intenția noastră este să terminăm până la finalul anului 2023, lucrăm la asta.

Citește și: Șefa de la Cadastru despre care PressHUB a scris că venea rar pe la serviciu și-a dat demisia

A pornit şi informarea locală

Când am publicat reportajul anterior, locuitorii, care, spre deosebire de primar, considerau că nu era totul în regulă cu clădirea, s-au plâns și de faptul că primarul nu îi informa , astfel încât nimeni nu știa de ce clădirea se află într-o asemenea stare.

În timp ce așteptam răspunsurile din partea primăriei, în ultimul număr al ziarului local Csomafalvi Hírlap, primarul le oferă sătenilor două pagini de detalii despre evoluția proiectului.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Átlátszó Erdély
Átlátszó Erdélyhttps://atlatszo.ro/
Átlátszó Erdély (Transilvania Transparentă) este un site de investigaţii publicat de către Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet” cu sediul în Cluj-Napoca. Credem într-o societate transparentă, democratică şi responsabilă, iar pentru asta e nevoie de media independentă şi critică faţă de cei la putere. Principalele noastre subiecte sunt: - interesele de afaceri şi îmbogăţirea aleşilor noştri; - monitorizarea cheltuirii fondurilor publice destinate comunităţii maghiare; - marile investiţii periculoase pentru mediul înconjurător; - fenomene sociale de interes pentru comunitatea maghiară din Transilvania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...

Peste un milion de români au votat. Circa 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne

Peste 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne până...