miercuri, 25 mai 2022
AcasăSubiectivOpiniiO presă plătită să tacă sau să țipe la ordinul marilor partide....

O presă plătită să tacă sau să țipe la ordinul marilor partide. Pe banii tăi

Radio Europa Liberă a publicat joi, 6 ianuarie, o investigație sub semnătura jurnalistului Cristian Andrei, care dezvăluie sumele mari de bani pompate în 2021 în unele televiziuni și publicații online de către PNL-ul condus de Ludovic Orban, dar și de PSD.

De remarcat că PNL a transmis către Europa Liberă doar sumele cheltuite de partid în mandatul de președinte al lui Ludovic Orban, fără a fi precizate sumele plătite în mandatul de președinte al lui Florin Cîțu. PSD a refuzat să spună în detaliu cu ce instituții media a semnat contracte în 2021.

Cert este că, în timpul crizei politice din lunile octombrie și noiembrie 2021, cele două mari partide au aruncat în piață aproape 20 de milioane de lei (4 milioane de euro), reprezentând bani publici. În primele 11 luni din 2021, PNL și PSD au depășit împreună pragul de 10 milioane de euro – bani cheltuiți în contracte cu presa. Acești bani, încă o dată, sunt bani din subvenția generoasă primită de partide de la bugetul de stat.

Milioanele încasate de la partide se adaugă la alte câteva zeci de milioane de euro cheltuite tot cu presa de către Guvernul Orban în campaniile electorale din 2020, o veritabilă mită electorală camuflată într-o așa numită campanie de informare pe tema pandemiei.

Zecile de milioane de euro investite în ultimii doi ani de marile partide în presa din România au transformat-o dintr-un câine de pază al democrației într-un maidanez dând din coadă pe lângă masa puterii pentru un os mai gros.

Castrate, cu o agenda editorială perfect controlată politic, unele cele mai multe televiziuni de știri și site-uri se comportă deplorabil.  Unele se remarcă mai ales prin ceea ce NU spun, prin subiectele de maxim interes public pe care refuză să le abordeze.

Să nu vă mirați, deci, dacă investigația Europei Libere nu o vedeți preluată în presa relevantă decât de un site ca G4Media.ro. Dacă vă întrebați de ce alte dezvăluiri importante despre politicieni de la PSD sau PNL nu mai fac valuri în presă, explicațiile le găsiți tot în zecile de milioane cu care marile partide și-au cumpărat tăcerea.

De pildă, dezvăluirile despre șefa Comisiei Juridice, Laura Vicol (PSD), care zboară cu jet privat la Monaco, unde își petrece vacanțele într-un apartament de lux, sau despre ministrul de finanțe, Adrian Câciu (PSD), mare propagandist Huawei înainte de a intra în Guvern, le-ați citit doar pe G4Media.ro, preluate de alte două-trei site-uri.

Așa cum am anticipat, odată cu formarea marii coaliții PNL – PSD, cu binecuvântarea președintelui Klaus Iohannis, o tăcere adâncă s-a lăsat peste România. O tăcere cumpărată, culmea ironiei, cu bani publici. Marile partide au plătit presa să tacă sau să atace la comandă, dar mai ales să tacă.

Aici intervine o mică problemă de ordin legal. Dacă în cazul mitei guvernamentale s-au folosit de pretextul pandemiei și au camuflat serviciile prestate într-o așa numită campanie de informare (cu zero efecte după cum am putut observa cu toții), în cazul milioanelor de euro plătite de partide în afara campaniei electorale lucrurile se complică puțin.
Articolul complet poate fi citit pe G4 MEDIA.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE