O răzbunare arabă în “Fâşia Gaza” de la Iaşi: I-a dat foc la mașină pentru că l-a sfidat privindu-l drept în ochi

Data:

O simplă privire în ochi era să ducă la moarte de om, în comunitatea arabă locală. Confundând Iaşul cu Fâşia Gaza, de unde este de loc, un student palestinian a pus la cale o cruntă răzbunare în stil arab împotriva celui care îl jignise în acest mod: privindu-l drept în ochi. Un gest considerat o mare jignire în lumea arabă. Răzbunarea, care a atins paroxismul când în conflict s-au pomenit şi ameninţări legate de surori, a lovit şi în alt arab, dar şi în doi ieşeni a căror singură vină a fost că erau vecini cu cel vizat. S-a terminat cu maşini scumpe făcute scrum, şi numai şansa a făcut să nu fie şi morţi. Condamnat iniţial cu executare, Mahdi Mahdi a scăpat până la urmă basma curată, avocatul său reuşind să-i convingă pe judecători că mai merită o şansă. S-a folosit taman de naţionalitatea şi obiceiurile arabe, pentru a convinge instanţa că Mahdi poate să continue studiile pentru a ajunge medic.

Povestea începe în primăvara anului trecut, când Amir Y. i-a cunoscut pe Mahdi Mahdi şi pe fratele acestuia, I.M., cei trei întâlnindu-se ulterior frecvent. Fraţii Mahdi sunt originari din Fâşia Gaza, Mahdi Mahdi fiind student la UMF. La una dintre întâlnirile dintre cei trei, I.M. l-a privit direct în ochi pe Amir, gest care este considerat în Palestina drept o mare jignire. Ulterior, Amir Y. a fost contactat telefonic în mai multe rânduri de I.M., fiind înjurat şi ameninţat. Motivele conflictului dintre tinerii arabi nu sunt clare, dar tensiunile s-au acumulat, ajungând la paroxism în septembrie.

În seara zilei de 18 septembrie, Mahdi Mahdi s-a întâlnit la Cafeneaua Piaţa Unirii cu alţi patru arabi israelieni. Pe parcursul serii, între Mahdi şi Amir Y. au existat mai multe episoade de certuri telefonice şi schimburi de mesaje jignitoare. La un moment dat, jignirile lui Amir Y. au făcut referire la sora lui Mahdi, ceea ce a reprezentat mult prea mult pentru acesta. Urmarea: Mahdi a spus public că va da foc maşinii lui Amir Y.. După care a plecat cu un taxi, îndreptându-se spre Copou, unde locuia adversarul. Temându-se de ce poate fi mai rău, prietenii săi au luat un alt taxi, vrând să-l împiedice să facă un gest necugetat. Ajuns în faţa blocului în care locuia Amir Y., Mahdi l-a sunat, apelându-l şi la interfon. Adversarul se afla acasă, împreună cu un prieten, dar, văzând afară grupul de conaţionali înfierbântaţi, a preferat să nu iasă.

Citește articolul integral în Ziarul de Iași

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului a plecat

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...