O statuie a Sfântului Ladislau va fi amplasată în Cetatea Oradea

Data:

O statuie ecvestră a Sfântului Ladislau va fi amplasată în Cetatea Oradea, în urma unui parteneriat între Primăria Oradea și Episcopia Romano-Catolică.

Primarul Oradiei, Florin Birta, și episcopul romano-catolic de Oradea, László Böcskei, au susținut vineri o conferință de presă la sediul Episcopiei Romano-Catolice, în care au prezentat detalii despre realizarea și amplasarea statuii Sfântului Ladislau în curtea vestică a Cetății Oradea.

„Consider că astfel îi facem o dreptate istorică regelui întemeietor al Cetății Oradea și, cu această ocazie, felicit atât Episcopia Romano-Catolică, cât și pe domnul episcop pentru inițiativă. Prin reamplasarea statuii, facem un gest ce ține de normalitate și subliniem astfel valența multietnică și multiculturală a Oradiei. Celor care vor căuta interpretări răuvoitoare, le putem răspunde că moștenirea lăsată de Sfântul Ladislau este în primul rând curajul mărturisirii creștine, care este o valoare universală și parte a identității noastre europene. Una dintre caracteristicile orașului nostru este că aici, spre deosebire de multe orașe europene cu tradiție, sunt prezente patru episcopii: Episcopia Ortodoxă, Romano-Catolică, Greco-Catolică și Reformată. Până la urmă, proiectul nostru este parte a afirmării acestei diversități care ne face unici și atractivi”, a declarat primarul Florin Birta.

Citește și: Extremism și justiție. Ce s-a întâmplat în cazul a două profanări ale cimitirelor evreiești

Potrivit episcopului romano-catolic, ideea realizării acestei statui apărut în anul 2017, cu ocazia comemorării a 825 de ani de la canonizarea Sfântului Ladislau, regele întemeietor al Cetății Oradea.

„Cetatea este strâns legată de viața Sfântului Ladislau. Acesta a trăit efectiv aici, fiind un promotor al artelor, al culturii, al dreptului și a spiritualității, lucruri care au făcut ca Oradea să ajungă pe harta mare a Europei. Prin amplasarea acestei statui în Cetatea Oradea, dorim să evidențiem și mai mult acest spațiu atât de important pentru istoria aproape milenară a episcopiei noastre. În câteva zile, statuia va ajunge în oraș, urmând ca după ce va fi amplasată să intre în patrimoniul bunurilor culturale ale orașului”, a spus episcopul László Böcskei.

Potrovit Primăriei Oradea, statuia Sfântului Ladislau are o înălțime de 5,3 metri, fiind realizată după modelul artistului plastic Deák Árpád. Monumentul a fost turnat în bronz de Ovidiu Petroman la atelierul Artcast din Zimandu Nou, județul Arad, același care a realizat statuia Regelui Ferdinand din Piața Unirii.

Episcopia Romano-Catolice s-a ocupat de costurile realizării efective a monumentului, iar Primăriei Oradea îi revine realizarea soclului, transportul și amplasarea acestuia în Cetate.

Cetatea Oradea este un obiectiv important al orașului, reabilitat pe fonduri europene. Până acum s-au efectuat lucrări prin intermediul a patru contracte de finanțare, din care trei prin POR (Programul Operațional Regional) și unul prin program HU-RO. Pentru perioada următoare sunt în pregătire noi proiecte care urmează a fi depuse spre finanțare, atât prin PNRR, cât și prin POR.

Citește și: Ucraina: Liderul separatiștilor proruși din Donețk a anunțat mobilizarea generală

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce cred rușii despre adevărații vinovați pentru atacul terorist din Moscova | Aktual24

Un sondaj realizat în capitala Rusiei de jurnaliștii de...

Patronul Fermei Dacilor scapă de arestul la domiciliu

Patronul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, scapă de arestul la...

Parchetul European a pus sechestru pe bunuri în valoare de 2,4 milioane de euro din România

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a pus...